VARAGÅRDSSKOLAN I veckan var det Öppet hus på Varagårdsskolan. F-6 började med mingel på skolgården bland tända marschaller i snön och förväntansfulla elever och föräldrar.
När alla sedan gick in till sina klassrum bjöds det på en rad olika aktiviteter. Bland de yngre eleverna jobbades det med sinnena, man kunde se redovisningar och testa på enkel programmering. För de yngsta eleverna avslutades dagen med allsång i aulan.


För elever som går i 4-6 kunde föräldrar vara med på fysikexperiment, gå tipsrundor, titta på redovisningar, lösa matteproblem eller kanske fynda på loppis. Om man ville så kunde man träna upp sin engelska på ett engelskt café. I matsalen bjöds alla på gudfaderns ostsoppa med hembakat bröd.

På högstadiet åk 7-9 kunde man besöka skolans fotbollsprofil, där Andreas Kovacs tränade både flickor och pojkar i skolans idrottshall. Fredrika Persson och David Isakovic berättade för årets sjuor om Barnkonventionen.

Det som utmärkte undervisningen under kvällen var elevaktiva arbetssätt med digitala hjälpmedel. Själv lyssnade jag på två fantastiska föredrag av två elever i åk 8 och 9. I åk 8 handlade det om Islam och i åk 9 om Usama bin Laden. Båda föredragen varade i cirka 30 minuter och var verkligen imponerande, där man kombinerade berättarkonst, ljud och bild på ett föredömligt sätt. Efter detta passade jag på att ta en fika i cafeterian som drivs av elevrådet.

Nyanlända elever presenterade sina hemländer genom att genomföra muntlig redovisningar.

Håkan Larsson