Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

INNEBANDY Det är träning hos VV 84 i Bjuv och det går inte att missa engagemanget och intresset i hallen. – Välkommen till vår talangfabrik, hälsar Esbjörn Bredin, en av tränarna på plats.

Ute regnar det småspik när jag kommer till Brogårdaskolan och lokalen där VV 84 tränar denna kväll. Redan jag hunnit från parkeringen och inomhus är jag ganska blöt. Detsamma gäller förstås för alla de som kommit för att träna innebandy. Men det ska mer än lite dåligt väder till för att dämpa dessa killar, förstår jag snabbt. Oavsett om vi talar om de unga spelarna - eller deras tränare Esbjörn Bredin, Markus Jinnemo, Christer Nilsson, Fredrik Ljung eller Ola Nilsson.

Först är det uppställning (-sittning) framför Markus Jinnemo som går igenom kvällens strategi. Han har ritat på en whyteboard och småkillarna anstränger sig för att titta och lyssna.

Sedan drar spelet igång. Målvakterna, i sina vadderade specialdräkter och hjälmar, intar sina positioner och kämpar som lejon och tigrar i kassen för att inte släppa in när motståndarna attackerar.

Stilmix
Här förekommer alla stilar. Åldern på spelarna varierar ganska mycket.

- Det är mycket blandat, förklarar Esbjörn Bredin och de andra för mig. Här har du pojkar 2002 och uppåt. Ända till en spelare som är född 2008. Men i huvudsak är killarna i åldersgruppen 04-05.

 

 

Klubben är till för samtliga i hela Bjuvs kommun men det är lite svårt att nå ”ända bort” till Ekeby, tillstår Bredin, som dock själv bor där. Och som har äldste sonen Djimmy, 7 år, i målkassen i lysande grönt. Djimmy som sin låga ålder till trots är ett rejält målvaktslöfte.

Unik modell
Fram till 12 år kör man helt tabellöst. Av en särskild och mycket medveten anledning.

- Det gör vi för att alla ska få vara med, förklarar tränarna. Och för att slippa prestationskraven som ju lätt härjar också i barn- och ungdomsgrupper inom olika sporter.

- Vi vill föda framgång bland barnen och vi har försett Sverige med många talanger. En rad stjärnor har kommit härifrån. Så vår modell fungerar.

Stjärnorna vi talar om är – för att nämna några – Jim Canerstam i Varberg, Henrik Qvist i Göteborg, Mattias Bremer i Åstorp och Jonathan Olsson som nu spelar i FCH.

Beundransvärd insats
Tränarna är i mina ögon beundransvärda. Kväll efter kväll och utan ersättning kommer de till hallen för att träna de små. Var kommer engagemanget och intresset ifrån?

- När jag själv lade av med att spela ville jag vara med och skapa engagemang också hos de yngre, förklarar Markus Jinnemo. Jag är här varje tisdag och onsdag mellan 18.15 och 19.30 men planerar spelet gör jag varje dag.

Förutom träningen i veckorna kör man på helgerna sammandrag med fyra lag som möter varandra.

Det stora målet för alla inblandade nu är Gothia Cup i januari i Göteborg. Världens största innebandyevenemang. Med invigning i Scandinavium. Inför utsikten att få vara med där säljer alla träningskläder, kakor osv.

 

 

”Alla ska ha råd”
- Det är för att få ihop så mycket pengar så att spelarna själva slipper betala så mycket ur egen ficka, förklarar Esbjörn Bredin. Det är viktigt för klubben att alla ska ha råd att kunna följa med. Detsamma gäller vår låga medlemsavgift.

Det slår mig när jag tittar på alla pigga killar som springer kors och tvärs i hallen, med klubba och boll i högsta hugg, att jag inte ser några flickor här. Var är de?

-          Vi har haft två med tidigare, säger tränarna. Vi finns ju faktiskt till både för pojkar och flickor. Men det är svårt att nå ut till flickorna och locka dem hit.

-          Men i åldersgruppen 8-10 år i innebandyskolan vi har finns många tjejer, fortsätter de. Vi har åtminstone 5 på pappret där.

Anmäler efter förmåga
Hur går det då till när man söker till detta steglösa lag?

-          Man anmäler barnet efter förmåga, säger Bredin. I åldersgruppen 9-12 år. Stegen är svår, medel och lätt. Därför kan ett lag också bestå av individer i blandade åldrar. Som du ser här ikväll.

-          Jag tror vi är rätt unika med att jobba på det sättet. Genom att utgå från varje spelares egen förmåga slipper vi ifrån att några får ”sitta på bänken” för att de inte hänger med i sina jämnårigas takt. Vi skapar helt enkelt en helt annorlunda jämnhetskurva med vår metod.

En annan sorts glädje
Att spela på detta sätt föder också en helt annan sorts glädje bland barnen, berättar tränarna. Man slipper helt enkelt ”plocka bort de dåliga” som det annars är tal om inom idrotten. En elit växer fram – utan att man behöver hetsa till ett ”elittänk” från start. Det är det fina i kråksången!

Jag får med mig några kloka ord på vägen från tränargruppen:

- Alla är vi olika men tillsammans blir vi lika – vi blir ett! Till 100 procent!

Marianne Rönnberg Galmor

Djimmy Bredin är innebandymålvakt i Bjuv på Vv-84. Han är snart 7 år gammal och ska träna och spela med P9 och P11. Killar/tjejer som alla är äldre än honom. Klubben ser en portential i honom som målvakt och dessutom är det få spelare som vill vara målvakt.

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »