Kjell-Arne Andersson på Kyrkbacken tycker kommunen ska ta sitt ansvar och städa upp alla löv. Och helst fälla de gamla träden och plantera nya.

NEDSKRÄPNING I flera år har Kjell-Arne Andersson ringt kommunen och bett dem komma och städa upp alla löv som närmast dränker både hans tomt och övriga Kyrkbacken.  Nu ska de ”ta och titta på det”.

Kyrkbacken i Billesholm är en liten kulturbygd som liksom kyrkan som ligger där blev till under Höganäsbolagets storhetstid i byn. År 1919 är kyrkan 100 år och många av husen dateras också tillbaka så långt

Liksom, får man anta, alla de ekar och lindar som på håll förskönar området, där det ligger med skogen som fond på flera håll. Men det ser ut som ren skönhet på håll är inte lika roligt för de fastighetsägare som idag bor ”under” träden och deras vittomspännande grenverk.

På Kolgatan 3, fastigheten som är granne med kyrkans parkering som även den omfattar ett antal gamla ekar, ramlar det ner kilovis med löv. År efter år. Ju äldre träden blir desto mer ”nederbörd”. Ägaren till fastigheten, Kjell-Arne Andersson, demonstrerar mängden genom att ställa sig i lövhögen som kantar Kolgatan. Vi går en tur i området, till torget vid ”Sjufamiljshuset”, på Schaktvägen osv. Överallt ligger löv och grenar. En del nergeggat i asfalt och brunnar eftersom det nu regnat och bilar som kör över nerfallet mosat alltsammans till en brun gröt.

 

 

Kommunens ansvar
- Varför ska vi som bor här behöva städa upp efter det som är kommunens egendom? frågar Kjell-Arne Andersson. Jag har hållit på i åratal och räfsat och samlat men nu är jag äldre och vill verkligen inte hålla på så här i evighet. Samtidigt vill jag ju att det ska se snyggt ut hemma hos mig.

- Dessutom så gör ju alla dessa mängder av löv att brunnarna korkas igen. Flera brunnar här är redan fulla, tillägger Andersson.

Kjell-Arne Andersson säger att han har sett hur Bjuvs kommun blivit kvitt ett liknande problem vid Lindallén, intill de gamla gruvhusen i Freden, Selleberga. Där klagade fastighetsägarna runt torget på att de gamla lindarna skräpade ner på deras tomter. Klagomål som hörsammades av kommunen. Som fällde de vackra lindarna och istället planterade nya på samma plats.

 

 

"Gör som i Lindallén"
- Gör samma sak här hos oss, uppmanar Kjell-Arne Andersson. Fäll alla de gamla träden och plantera nya. De här kan ju i alla fall inte stå i evighet så varför inte fixa det nu?

Vi frågar Stefan Sjölin på Tekniska i Bjuvs kommun om man har någon plan för Kyrkbacken i Billesholm.

- Nej, det har vi inte i dagsläget, svarar han.

- Men det är klart att är det ett problem så får vi ta en titt på det, avslutar han.

Marianne Rönnberg Galmor