Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CORONA På torsdagen skärpte Folkhälsomyndigheten tonen när det gäller lämpligheten i att som äldre själv gå och handla. Men i Bjuv är matbutikerna på de flesta håll väl förberedda med servicen.

Med tanke på att vi nu alla i mer eller mindre utsträckning är berörda av viruset Corona/ Covid19 gjorde vi en rundringning till handlarna i kommunen. Vi kollade även vad som gäller för bankerna just nu.

SKOLAN Under ett år har lärarbehörigheten ökat med 9 procent. Det är den största ökningen i Skåne.

- För ett år sedan var 48,1 procent behöriga lärare i kommunen men i år har vi klättrat hela 9 procent och idag har vi en lärarbehörighet på 57,1 procent, säger Karolin Molén, verksamhetschef för förskola och grundskola. Andelen är fortfarande alldeles för låg och vi nöjer oss inte, men detta är ett stort steg i rätt riktning.

Vår i Findusspåret.
CORONA Regeringen kom på torsdagen med ytterligare ett ekonomiskt krispaket – den här gången på 15 miljarder riktat till kommuner och regioner. Bjuvs kommuns del av den kakan blir 15 964 478 kronor.

Ekonomin både i Sverige och världen fortsätter rasa neråt och Sveriges regering sliter för att försöka rädda olika sektorer och verksamheter från att helt slås ut. Och ska kommuner och regioner kunna klara sina åtaganden inom vård, omsorg, skola och kommunikationer måste det helt enkelt skjutas till pengar ”uppifrån”. Redan sedan tidigare har det ju också visat sig att många av landets 290 kommuner redan har svårt att få ekonomin att gå ihop.

CORONA Mobila team tar prover på äldreboenden. Mobil tandvård införs för personer med covid-19. Skåne har fått en stor sändning med skyddsutrustning.

- Skåningar, skriver Carl Johan Sonesson, Regionstyrelsens ordförande, på Facebook. I sin dagliga rapport till följare och allmänhet. Vi håller ställningarna med god kapacitet och god kontroll även detta dygn. Vi har fortfarande lågt inflöde men vi har en upptrappningsplan i fem steg. Aktuella siffror finns som vanligt längst ner, men kort kan sägas att det endast tillkommit en mer patient på intensiven så just nu har vi ”endast” 10 stycken där. Totalt på sjukhus har Skåne  ”endast” 30 stycken. Inga fler dödsfall i Skåne utan det är fortfarande 8 stycken av totalt 239 dödsfall i Sverige. Medelåldern på dessa åtta är nära 80 år.

CORONA Beslutet gäller från och med i morgon onsdag, gäller hela landet  och har fattats av regeringen.

En del kommuner har redan infört besöksförbud men för att uppnå ökad tydlighet och enighet införs nu förbudet i hela Sverige på samtliga äldreboenden.
 
- Det är inget råd. Det är ingen rekommendation. Det är ett förbud, betonar socialminister Lena Hallengren (S).
 

CORONA Finansminister Magdalena Andersson presenterade på tisdagen Finansdepartementets nya prognos.

"Virusutbrottet har fått allvarliga konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen såväl i Sverige som i omvärlden. Det handlar om en kombinerad efterfråge- och utbudschock med spridningseffekter mellan länder.

CORONA Behöver du hjälp med matleverans eller matinköp och tillhör någon av Folkhälsomyndighetens riskgrupper för Corona/covid-19? Då finns det hjälp.

Röda korset, Ica i Bjuv och Bjuvs kommun i samarbete hjälper dig som bor i Bjuvs församling; (Bjuv, Billesholm, Risekatslösa, Norra Vram).

Om inte regeringen kräver det kommer inte Bjuvs kommun att stänga sina skolor, säger kommunalrådet Mikael Henrysson (SD).
CORONA Hur fungerar det i Bjuvs kommunhus? Ska skolorna vara öppna eller stängda? När träffas det politiska styret igen? - Jag ser inte samhällsnyttan med att stänga skolan, säger Mikael Henrysson, kommunalråd i Bjuv. Så om inte regeringen tvingar oss så gör vi inte det.
I övrigt berättar Henrysson att kommunens krisberedskap fungerar som den ska. Alla tjänstemän vet vad de ska göra och arbetet med åtgärder på olika håll rullar som det ska.

VÄRLDEN Senaste nytt rörande Coronaviruset och dess konsekvenser är att Danmark idag lördag vid lunchtid stängde gränsen mot Sverige.

Resenärer som kommer hem från utlandet via Kastrup tillåts ta sig vidare till Sverige men har du biljett med avresa från Kastrup så kan du inte använda den. Eftersom svenskar inte tillåts flyga från flygplatsen längre.

POLITIK Mats NIlsson, VD för Bjuvsbostäder, har per den 9 mars entledigats från sin tjänst av den nya kommunledningen.

- Bjuvsbostäder har ett stort uppdrag framför sig med att sälja 30 procent av fastighetsbeståndet, se över organisationen, utveckla samverkan och framförallt sina bostäder. Den nya majoriteten har gjort bedömning att en annan person än den nuvarande ska leda utvecklingen. Mats NIlsson har gjort ett gott arbete under sin sju år som VD för Bjuvsbostäder och vi önskar honom lycka till, heter det i ett pressmeddelande på tisdagen från Bjuvsbostäders ordförnade Claes Osslén.

ÖVERKLAGAR Oppositionsrådet i Bjuvskommun, Anders Månsson (S), har till Förvaltningsrätten överklagat beslutet i kommunfullmäktige den 27 februari om att sälja delar av Bjuvsbostäders lägenhetsbestånd.

Under mötet i KF yrkade Anders Månsson och den opposition han företräder på att frågan skulle återgå till förvaltningen som en sk minoritetsåterremiss. Begäran avslogs av ordförande i KF med motiveringen att det redan varit tillbaka i kommunhuset en runda i form av en återremiss. Nekandet var enligt oppositionen felaktigt och skälet till att Månsson m fl ville ha en minoritetsåterremiss förklaras med följande:

VARNING! En hundägare i Ekeby skriver på Facebook på fredagen: 

Vart ute med moin hund vid ängen bredvid återvinningen i Ekeby vid affären. O hittade dessa två bullar. 

Dela detta gärna.

Ja - vi delar gärna! Det är ju en förfärlig upptäckt denne hundägare gjort. Förutom att djur säkert smaskar i sig bröd de hittar i gräset så kan ju även små barn få för sig att smaka på allahanda "fynd" de gör på marken.

HIttar du fler bullar av den här typen så dela och varn på nätet och tipsa gärna oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. också.

Marianne Rönnberg Galmor

 
POLITIK Trots att Bjuvs kommunfullmäktige röstade igenom SD/M-ledningens förslag om att utöka den politiska ledningen i kommunhuset med en halvtidstjänst som kommunalråd, fortsätter oppositionen med S i spetsen, att försöka stoppa det.

På fullmäktigemötet i februari beslutades det att kommunen ska anställa ett halvtids kommunalråd vid sidan av det ordinarie som Mikael Henrysson (SD) innehar efter valsegern. Den nyinrättade tjänsten, som beräknas kosta 500 000 kronor, ska finansieras genom att halvtidsrådet även tjänstgör som ordförande i Arbete och Tillväxt. Tilltänkt för tjänsten är SD:s valtekniska samarbetspartner i Moderaterna, Jörgen Johnsson.

SKOLAN Ett medborgarförslag från Magnus Sjöberg i Ekeby lovordades i Bjuvs kommunfullmäktige på torsdagen. Sjöberg, som vill att samtliga berörda av bygget av en ny förskola i Ekeby, var dock inte alls nöjd med det svar politikerna gav honom.

Magnus Sjöberg, admin för Facebookgruppen Vision för Ekeby skola, samlade in synpunkter och åsikter från elever, personal, föräldrar mfl – och skickade ett sk medborgarförslag om saken till den politiska ledningen i Bjuvs kommun. Brevet landade på kommunfullmäktiges bord den 25 april 2019 och handlade om att Ekebybor efterfrågade en dialog om situationen på Ekeby skola och planeringen för skolan och området framöver.

Magnus Sjöberg

Underkategorier

Nyheter - Ekeby

Nyheter - Billesholm

Nyheter - Bjuv

SÖK

GÅNG

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »