BJUV-SELLEBERGA Den anrika gamla kiosken i Selleberga i södra Bjuv har fått nytt liv. Sedan mitten av december driver Selahattin Eris från Helsingborg kiosken och redan har "stammisar" börjat titta in.

Kiosken i hörnet Billesholmsvägen - Bygatan i Selleberga har ett långt förflutet. Den har bytt både namn och utseende under åren sedan den först såg dagens ljus och när den i höstas stängdes drog många en suck av sorg över att den försvann.

Så här kort efter öppnandet har Selahattin Eris till största delen "det vanliga" vad gäller kioskutbud: kvällstidningar, cigaretter, Bingo-lotter, bröd, kakor, mjölk och en rad andra dagligvaror. Men mer är på gång.

- Snart får vi en ny Cola-kyl, berättar han. Och nya diskar. Vi väntar på att Svenska Spel ska komma med sitt tillstånd. Efter nyår ska jag beställa fler varor och så kanske vi framöver också kommer att servera något ätbart här.

Lyssnar på kunderna
- Jag tänkte bekanta mig litet med kunderna, prata med dem och anpassa mig efter vad de allra helst vill ha här, tillägger han.

Den lilla planen utanför kiosken gör det möjligt att sitta ute. Med glassen. Och kanske också med en kaffe - varför inte turkiskt kaffe med en bit baklava till?

- Vi får se vad det blir, skrattar Selahattin Eris. Jag för se vad kunderna vill ha, som sagt.

Selahattin Eris har arbetat 15 år som anställd i Helsingborg. Inom bland annat resaurangbranschen.

- Nu tycker jag det är dags att försöka skapa något eget, säger han. Och därför hyr jag den här kiosken av ägaren, som är en bekant till mig sedan tidigare.

Selahattin Eris bor än så länge i Helsingborg.

- Men går det bra med kiosken kan jag tänka mig att bosätta mig här också, avslutar han.

Nostalgitripp
Själv minns jag tonårens variant av Sellebergakiosken. Hit cyklade jag och kompisarna från Billesholm för att se vilka som samlats vid kiosken. Fanns det något snyggt att kika på? Var HAN där ikväll? Man får anta att många i trakten kan berätta liknande historier. Och nu finns det kanske en fortsättning både på att handla i tjorren och spana. Får både gammal och ung.

Vad är kiosken i Selleberga för dig? Har du några roliga minnen därifrån? Skriv i så fall till oss och berätta så bygger vi på texten med nostalgi - till glädje för oss som gillar att denna gamla "kultplats" återuppstått!

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.