BJUVS KOMMUN På torsdagen gick Röda Korsets traditionsenliga mannekänguppvisning i Ekeby av stapeln. Publikantalet slog alla tidigare rekord och gav ett välkommet klirr i kassan.

Konflikten i Syrien har gått in i sitt tredje år och den humanitära situationen är katastrofal. Tre miljoner barn är på flykt, en miljon utanför landet, två miljoner inom landet.

Röda Korset är en av få organisationer som kan arbeta i Syrien idag. Nästan all internationell hjälp distribueras av Syriska Röda Halvmånen som är Röda Korsets motsvarighet i muslimska länder. Våldet gör hjälpinsatsen komplicerad och anställda och frivilliga på plats riskerar sina liv för att hjälpen ska komma fram.

Modevisning i Ekeby
I närmare 30 år har Röda Korset i Bjuv arrangerat modevisningar där alla intäkter i form av kaffeservering och lottförsäljning gått till olika humanitära ändamål. Genom åren har över en halv miljon kronor skänkts till katastroflindring utomlands men också till insatser för äldre och handikappade i Sverige.

Lokala företag har under åren välvilligt ställt såväl lokaler som produkter till Röda korsets i Bjuv förfogande, bland annat genom att upplåta sina affärslokaler och arrangera modevisningarna.

Rekordsiffror
På torsdagen slog rödakorsinsamlingen alla tidigare rekord. Vid hemgång visade räkneverket att 299 personer lämnat lokalen där visningen ägde rum.

- Vi är jättenöjda, sa Ija Alsholm, kassör i Bjuvs rödakorsförening, redan innan hon hört talas om mätningen. Det har bestämt varit många fler människor här i kväll än tidigare. Vi hade beställt 250 bullar till kaffet och de räckte inte till alla.

 

Kamerafångst
Kvällens mannekänger är alla amatörer som sedan flera år ställer upp för att arrangemanget ska kunna genomföras. Bjuvsnytt var på plats och fotograferade både publiken och många av de plagg som visades upp. Och som finns att köpa i lokala modebutiker i Ekeby och Bjuv.

 

Fångade kameran dig?

 

 

Prat, skratt, fika. Lokalen fylldes med ett jämnt sorl av kommentarer och applåder. Röda korsets ordförande i Bjuv, Ralph Wingren, hälsade välkommen.

- Det fanns en del snyggt, var det allmänna omdömet om plaggen som visades upp.

- Men finns de i min storlek? undrade en del.

- Det är dyra kläder, tyckte andra.

Hur det förhåller sig med den första saken kan bara ett besök i respektive butik ge svar på.

Och när det gäller pris så är smaken som baken - delad. Liksom möjligheten att lägga ut pengar på ny vintergarderob. Men titta kan man. Och drömma..............

 

 

Höstens och vinterns färger är generellt sett vinrött, skogsgrönt och orange. Svart är en evig favorit. På denna modevisning visades också många grå plagg.

En klänningsfavorit är 50-talets swingkjol och den visades upp i flera olika tyger. Blommigt, lila och en extravagant svart.

 

 

Ett par av modellerna hade uppsatt hår. En flätad knut i nacken - eller rättare sagt på ena sidan där bak - var något extra. En annan modell med uppsatt hår dekorerade med höstlöv.

Vissa herrar fick istället för håruppsättning en dos extra färg i frisyren. Inte hel fel kanske......

Smyckena ska vara stora och färgstarka i höst.

Herrarna var sobert klädda i försiktigt rutigt i både skjortor och kavajer. En yngre herrmodell visade också exempel på Stureplansmodet för brats - preppig kavaj och extrema pjattskor i läder och rutigt tyg.

 

 

 

Många var de plagg som visades upp och att sitta länge kräver både paus, kaffe och kaka. Även backstage där modellerna skyndade sig att byta ensembler mellan framträdandena på catwalken och inte hade tid att springa och gömma sig för kamerorna.

 

 

 

Efter pausen fortsatte de till synes outtröttliga presentatörerna och mannekängerna att berätta, förklara och visa upp ännu fler plagg. Här kommer ett sista smakprov på vad kvällen bjöd:

 

 

En del av dem som gjorde det möjligt för mannekängerna att verkligen glänsa på catwalken var det här gänget.

 

 

Återstår bara finalen där arrangörerna tackade publiken för uppmärksamheten och bidraget till Röda korset.

Ett besöksantal på i det närmaste 300 personer inbringade 19.000 kronor. Hälften går till Röda Korsets Syrien-insamling. Den andra halvan till social verksamhet i Bjuvs kommun - i samarbete med föreningen Anhörig 300.

 

 

Från vänster: Helene Roos, Lena Schildfat, Bengt Persson och Ralph Wingård.

Läs mer om Röda korsets i Bjuv verksamhet här.

 

Text: Marianne Rönnberg Galmor            

Foto: Lars Svendsen och Marianne Rönnberg Galmor