Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Billesholms kyrka invigdes 1919 och ritades av Martin Crosiö för Höganäs-Billesholm AB. 1928 skänktes den till dåvarande Norra Vrams församling och ingår numera i Bjuvs församling.

 

BJUVS FÖRSAMLING Kyrkorna i Bjuvs församling har i slutet av augusti genomgått en s.k. tillsyn av Räddningstjänstens chef Christer Nilsson. Resultatet är bland annat att det i Billesholms och Risekatslösa kyrkor inte längre får vistas fler än 30 personer samtidigt.

I somras ombads Räddningstjänsten i Bjuv av kyrkan att göra en tillsyn av församlingens kyrkor vad gäller brand- och olycksrisker. Såväl Bjuvs kyrka som Billesholms, Norra Vrams och Risekatslösas kyrkor har haft besök av Christer Nilsson.

- Jag har gjort det som heter ”Tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor”, berättar Christer Nilsson. Jag hade planerat att under hösten besöka kyrkorna i alla fall men nu blev det litet tidigare än så.

- Hur som helst så kom jag fram till att det i Billesholms kyrka inte får finnas mer än högst 30 personer samtidigt inne i kyrkan. Den heltäckningsmatta som finns över hela golvet bedömer jag som farlig ur brand- och förgiftningssynpunkt. Jag bedömer att den är mycket gammal, utan flamskydd, och i samband med en eventuell brand skulle den kunna avge farliga gaser. Och i ett sådant sammanhang klarar kyrkans utrymningsvägar inte mer än maximalt 30 personer.

"Bara transportvägar"
Enligt regelverket ska det finnas minst två, av varandra oberoende, utrymningsvägar. Christer Nilsson förklarar att de flesta dörrar i Billesholms kyrka är mindre än en meter breda och att det endast är en av dem – den som är 1.20 m bred – som godkänts som utrymningsväg.

- Övriga dörrar där är bara ”transportvägar” för prästen, tillägger han.

Den snart 100 år gamla tegelkyrkan omfattar även en läktare där orgeln står och organist och kör brukar uppehålla sig. Men efter tillsynen får endast organisten vara där p.g.a. de bristande utrymningsmöjligheterna.

- Byter kyrkan ut mattan däremot så kan 100 personer få vara där samtidigt. Men inte 250, säger Christer Nilsson.

Bäst i klassen
Av Bjuvs församlings fyra kyrkor är Norra Vrams kyrka, med två godkända utgångar, bäst i klassen. Norra Vram, en gång traktens största kyrka, rymmer egentligen 360 platser men Christer Nilsson skriver i sin rapport att maxantalet personer inne i kyrkan numera endast får vara 300, varav 250 sittande.

- Övriga 50 personer får stå. Extra stolar i gångar etc. tillåts inte, säger Christer Nilsson. Vare sig i  Norra Vram eller någon av de övriga kyrkorna.

I Bjuvs 1100-talskyrka finns tre utgångar varav två fått godkänt efter tillsynen.

- Det är trångt i Bjuvs kyrka, tillägger Christer Nilsson. Det finns 130 sittplatser men det finns dessutom lösa stolar utanför bänkraderna och det ska därför göras en särskild riskanalys av dispositionen av utrymmet för att bedöma om mer än 130 personer faktiskt får rymmas där.

I Risekatslösa kyrka får efter tillsynen nu upp till 100 personer rymmas i kyrkan samtidigt.

Kräver "brandvakter"
Slutligen är det värt att notera att om det överhuvudtaget ska få finnas 30 personer i Billesholms kyrka så krävs det att personal med specialutbildning i utrymningsteknik etc. tjänstgör i kyrkan. I händelse av olycka som kräver en snabb utrymning.

Inom en snar framtid ska Christer Nilsson tillbaka till bland annat Billesholms kyrka och göra en vidare tillsyn där även utrymningslarm, brandsläckare m.m. ska inspekteras. Men redan den 30 september ska Bjuvs församling ha inkommit med svar på hur man tänkt åtgärda problemet med heltäckningsmattan i Billesholm.

- Om inte en plan för åtgärd inkommit tills dess kan jag utfärda ett s.k. föreläggande. Som kan överklagas av församlingen men som också i förlängningen kan leda till vite.

- Men det brukar alltid lösa sig utan att man behöver gå så långt, avslutar Christer Nilsson.

Text: Marianne Rönnberg Galmor                Foto: Lars Svendsen

Om Räddningstjänsten i Bjuvs kommun
Bjuv, Landskrona och Svalöv har en gemensam räddningschef. Räddningschefen är placerad i Landskrona. På brandstationen i Bjuv finns det en Stf Räddningschef/Platschef och en heltidsanställd brandman.

I Bjuv arbetar 16 brandmän och 5 styrkeledare som deltidsbrandpersonal. Vid larm innebär det att de som har jour lämnar sina ordinarie arbeten för att åka på utryckning. All utryckningspersonal måste bo och arbeta så att de når brandstationen inom 5 minuter. 

Utryckningsstyrkan består av 6 personer, fem brandmän och en styrkeledare. Utryckningsstyrkan rycker ut inom 5 minuter och vid större bränder eller trafikolyckor samarbetar man med räddningstjänsterna i grannkommunerna. Styrkan åker även ut på vissa ambulanslarm för att hjälpa ambulanspersonalen.

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »