Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HELA KOMMUNEN För några månader sedan uppmärksammade jag för första gången frivilligorganisationen Missing Dog. En hund i Ekeby hade försvunnit och en skallgång anordades inom Missing Dog Skåne.

Medlemmar som på Facebook såg att det skulle bli en skallgång i och runt Ekeby anmälde sig för att delta. Den gången slutade sökandet inte positivt men det visar hur viktigt hundägare tycker det är att gemensamt  kunna hjälpas åt att återfinna den fyrbenta vännen.

Missing Dog är en frivilligorganisation och idén till den kläcktes av Tomas Söderberg från Linköping som idag driver Missing Dog Östergötland. Vartefter så har regionala grupper bildats över hela Sverige. Avdelningen i våra trakter heter inte överraskande Missing Dog Skåne.

Hundar stjäls
Nina Rosang är en av medlemmarna i Skåne och bor i Mörarp. Hon och andra aktiva i gruppen ska delta på Hundmässan Landskrona den 24-25 augusti för att sprida kunskap både om organisationen och om vad som är viktigt att tänka på när man har hund idag.

- Hundar stjäls till exempel ofta, säger Nina Rosang. De kostar allt från några tusenlappar till uppåt 20 000 kronor. Därför är de också idag intressanta för tjuvar.

- Men inte alla hundägare har insett detta, fortsätter hon.Jag ser ofta hundar som står bundna utanför exempelvis mataffärer. Och det är en vanlig plats där hundtjuvar slår till. Missing Dog Skåne arbetar preventivt och varnar hundägarna, men det är inte alltid ägarna vill lyssna på våra råd.

Tjuvarna verkar klara av vilken typ av hund som helst, enligt Nina Rosang. De går till och med in i trädgårdar och stjäl hundar som är utomhus utan tillsyn, berättar hon. Så att ha en stor hund är ingen garanti för att den inte ska bli stulen.

Säljs utomlands
Så kallade kamphundar – d.v.s. raserna Amstaff, Mastiff och Pit Bull – får inte födas upp i Tyskland, Danmark, Norge och Frankrike. Det är därför inte ovanligt att valpar och hundar av dessa raser stjäls i Sverige och säljs utomlands. Hundarna säljs för en billig peng och folk som är ute efter ett ”bra klipp” köper dem på en P-plats någonstans i dessa länder. Utan att veta vad de får. Att smuggla hundar är dessutom belagt med inget eller ett mycket lågt straff.

Under samtalet finns Camilla Magnusson från Hundägare i Bjuvs kommun och Marie Ström, Internationell hundtränare från Mörarp med i bakgrunden. De instämmer i resonemanget om vissa människors bristande intresse för vad det är för hund de köper. 

- Det är märkligt att folk inte är noga med vad de köper för hund. När man ska köpa en ny bil eller ett nytt kylskåp så kollas det och jämförs. För att man ska få en så perfekt vara som möjligt, säger Camilla Magnusson.

Springer bort
Hundar springer förstås också bort.

- Det är mycket vanligt att hunden smiter och springer bort just när man kommer hem med den efter att ha varit och köpt den. Valpen lyckas glida ur greppet och när den så försvinner hittar den inte tillbaka, eftersom den aldrig tidigare varit på platsen, säger Nina Rosang.

Ett annat vanligt tillfälle då hundar försvinner är när de är ute och går med någon som passar dem och inte känner deras beteende lika väl som husse eller matte.

Sedan några år har det i Sverige varit högsta mode att ha hund. Men än håller trenden i sig. Generellt får marknaden anses som ganska mättad, säger Nina Rosang och de övriga. Men det kommer ändå många billiga hundar ut på marknaden – underifrån, d.v.s. via smugglare.

Av medlem för medlem
Missing Dog är, precis som organisationen vi ofta hör talas om på TV och som söker efter försvunna människor, en frivilligorganisation. Det innebär att den blir precis så stark som de som medverkar i arbetet, gör den till.

- Vi är en organisation av medlemmar som arbetar för alla medlemmar, säger Nina Rosang. Hur bra eller dåligt vi lyckas med vår uppgift hänger helt och hållet ihop med hur engagerade medlemmarna är när det verkligen kommer till kritan och det är dags för skallgång. När olyckan är framme och en hund springer bort behöver vi någon som känner till området som ställer upp och samordnar sök. Det är inte administratörerna som ska göra allt arbete utan vi bidrar alla med det vi kan.

Det är alltså inget tvång för medlemmar att delta i sökningar - men det är önskvärt. Kan du inte själv så kanske någon annan i din vänkrets kan. Dela när du kan på Facebook, heter det på gruppens hemsida.

- Administratörerna och de aktiva jobbar ideellt och är inte alltid vid datorn men behöver du snabb hjälp så skriv ett inlägg i gruppen och tala om vad du behöver hjälp medså är det kanske någon annan medlem som har möjlighet att hjälpa till, avslutar Nina Rosang.

Gruppen hittar du på: facebook.com/likemds och facebook.com/groups/mdskane. Här ser du också en förteckning på hundar som just nu saknas i Skåne.

Läs också om den nystartade FB-sidan Hundägare i Bjuvs kommun här.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »