HELA KOMMUNEN För några månader sedan uppmärksammade jag för första gången frivilligorganisationen Missing Dog. En hund i Ekeby hade försvunnit och en skallgång anordades inom Missing Dog Skåne.

Medlemmar som på Facebook såg att det skulle bli en skallgång i och runt Ekeby anmälde sig för att delta. Den gången slutade sökandet inte positivt men det visar hur viktigt hundägare tycker det är att gemensamt  kunna hjälpas åt att återfinna den fyrbenta vännen.

Missing Dog är en frivilligorganisation och idén till den kläcktes av Tomas Söderberg från Linköping som idag driver Missing Dog Östergötland. Vartefter så har regionala grupper bildats över hela Sverige. Avdelningen i våra trakter heter inte överraskande Missing Dog Skåne.

Hundar stjäls
Nina Rosang är en av medlemmarna i Skåne och bor i Mörarp. Hon och andra aktiva i gruppen ska delta på Hundmässan Landskrona den 24-25 augusti för att sprida kunskap både om organisationen och om vad som är viktigt att tänka på när man har hund idag.

- Hundar stjäls till exempel ofta, säger Nina Rosang. De kostar allt från några tusenlappar till uppåt 20 000 kronor. Därför är de också idag intressanta för tjuvar.

- Men inte alla hundägare har insett detta, fortsätter hon.Jag ser ofta hundar som står bundna utanför exempelvis mataffärer. Och det är en vanlig plats där hundtjuvar slår till. Missing Dog Skåne arbetar preventivt och varnar hundägarna, men det är inte alltid ägarna vill lyssna på våra råd.

Tjuvarna verkar klara av vilken typ av hund som helst, enligt Nina Rosang. De går till och med in i trädgårdar och stjäl hundar som är utomhus utan tillsyn, berättar hon. Så att ha en stor hund är ingen garanti för att den inte ska bli stulen.

Säljs utomlands
Så kallade kamphundar – d.v.s. raserna Amstaff, Mastiff och Pit Bull – får inte födas upp i Tyskland, Danmark, Norge och Frankrike. Det är därför inte ovanligt att valpar och hundar av dessa raser stjäls i Sverige och säljs utomlands. Hundarna säljs för en billig peng och folk som är ute efter ett ”bra klipp” köper dem på en P-plats någonstans i dessa länder. Utan att veta vad de får. Att smuggla hundar är dessutom belagt med inget eller ett mycket lågt straff.

Under samtalet finns Camilla Magnusson från Hundägare i Bjuvs kommun och Marie Ström, Internationell hundtränare från Mörarp med i bakgrunden. De instämmer i resonemanget om vissa människors bristande intresse för vad det är för hund de köper. 

- Det är märkligt att folk inte är noga med vad de köper för hund. När man ska köpa en ny bil eller ett nytt kylskåp så kollas det och jämförs. För att man ska få en så perfekt vara som möjligt, säger Camilla Magnusson.

Springer bort
Hundar springer förstås också bort.

- Det är mycket vanligt att hunden smiter och springer bort just när man kommer hem med den efter att ha varit och köpt den. Valpen lyckas glida ur greppet och när den så försvinner hittar den inte tillbaka, eftersom den aldrig tidigare varit på platsen, säger Nina Rosang.

Ett annat vanligt tillfälle då hundar försvinner är när de är ute och går med någon som passar dem och inte känner deras beteende lika väl som husse eller matte.

Sedan några år har det i Sverige varit högsta mode att ha hund. Men än håller trenden i sig. Generellt får marknaden anses som ganska mättad, säger Nina Rosang och de övriga. Men det kommer ändå många billiga hundar ut på marknaden – underifrån, d.v.s. via smugglare.

Av medlem för medlem
Missing Dog är, precis som organisationen vi ofta hör talas om på TV och som söker efter försvunna människor, en frivilligorganisation. Det innebär att den blir precis så stark som de som medverkar i arbetet, gör den till.

- Vi är en organisation av medlemmar som arbetar för alla medlemmar, säger Nina Rosang. Hur bra eller dåligt vi lyckas med vår uppgift hänger helt och hållet ihop med hur engagerade medlemmarna är när det verkligen kommer till kritan och det är dags för skallgång. När olyckan är framme och en hund springer bort behöver vi någon som känner till området som ställer upp och samordnar sök. Det är inte administratörerna som ska göra allt arbete utan vi bidrar alla med det vi kan.

Det är alltså inget tvång för medlemmar att delta i sökningar - men det är önskvärt. Kan du inte själv så kanske någon annan i din vänkrets kan. Dela när du kan på Facebook, heter det på gruppens hemsida.

- Administratörerna och de aktiva jobbar ideellt och är inte alltid vid datorn men behöver du snabb hjälp så skriv ett inlägg i gruppen och tala om vad du behöver hjälp medså är det kanske någon annan medlem som har möjlighet att hjälpa till, avslutar Nina Rosang.

Gruppen hittar du på: facebook.com/likemds och facebook.com/groups/mdskane. Här ser du också en förteckning på hundar som just nu saknas i Skåne.

Läs också om den nystartade FB-sidan Hundägare i Bjuvs kommun här.

Marianne Rönnberg Galmor