Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Camilla Magnusson med en av sina hundar - Beauty - en Cane Corso, också kallad italiensk Mastiff. Foto: Bjuvsnytt.
BJUV Bjuv fick för tre veckor sedan ett nytillskott på Facebook-himlen  - gruppen Hundägare i Bjuvs kommun. Initiativtagare är nyinflyttade Camilla Magnusson som för att lära känna hundägare här, dragit igång sidan. Samtidigt arrangerar hon en hundmässa för vardagshundar.

- Väldigt många använder sociala medier idag, säger Camilla Magnusson. Det gäller även mig och som ny i Bjuv ville jag snabbt få kontakt med andra hundägare samt få tips om promenadstråk och annat som är värdefullt att känna till. Om hunden blir sjuk till exempel, vart vänder man sig då? Så jag startade Hundägare i Bjuvs kommun.

Responsen lät inte vänta på sig. Gruppen är öppen för alla som äger och promenerar med sina hundar i Bjuvs kommun och ett 40-tal hundägare har redan hittat till sidan. Förutom tips på platser där man kan rasta sina hundar tänker Camilla Magnusson och Karin Augustsson, även hon administratör på sidan, att det vore roligt att ordna träffar.

Administratörerna vill inte se någon eller några på sidan som inte är ”snälla och trevliga mot varandra”.

- De som inte kan förhålla sig till denna enkla regel har inget här att göra och kommer efter en första tillsägelse om bättring att bli borttagen från vår grupp, säger Magnusson och Augustsson.

Framtidsplaner
- Jag hoppas att sidan för Bjuvs hundägare ska locka många medlemmar, säger Camilla Magnusson. För ju fler vi blir desto mer inflytande kan vi ha på exempelvis hur många hundlatriner det finns i kommunen och var de placeras.

-Om vi blir riktigt många kan vi förhoppningsvis påverka så mycket att vi också får särskilda hundhängn att rasta hundarna i. Jag vet att det finns i Billesholm någonstans, men det kan aldrig bli för många, tycker jag.

 

Selma och Beauty leker hemma i trädgården i Bjuv. Foto: Camilla Magnusson.

 

Hundmässan Bjuv
När Camilla Magnusson bodde i Landskrona startade hon Hundmässan i Landskrona - en alternativ hundutställning för vad hon och hennes kollegor kallar vardagshundar. Mässan äger rum den 24-25 augusti på Kasernplan i Landskrona.

- Min tanke är att den nästa år ska heta Hundmässan Bjuv istället, säger Camilla Magnusson. Eftersom det är här jag bor nu.

På Hundmässan i Landskrona i augusti medverkar Nina Rosang, Missing Dog Skåne, Marie Ström, Internationall hundtränare och Camilla Magnusson, hundägare i Bjuv och grundare av Hundmässan. Foto: Bjuvsnytt.

På Hundmässan kommer det att finnas en rad experter på temat hund. Hundtränare och hundpsykologer som berättar om sin verksamhet samt experter på hundmassage, kosthållning m.m. Frivilligorganisationerna Missing dog Skåne och Husdjurshjälpen Skåne är på plats liksom Djurskyddet i Malmö samt Djuskyddet  i Landskrona.

Hundtränare ansluter sig
Hundtränaren Marie Ström från Mörarp, som driver hundskolanDogs - by Marie of Sweden i centrala Mörarp, har nyligen inlett ett samarbete med Camilla Magnusson, och kommer att finnas på mässan.

Vi träffas en stekhet julidag i utkanten av Bjuv och hon är både förvånad och begeistrad av den vackra, ostörda miljön längs Vege å.

- Här vill jag arrangera kurser i exempelvis spårning, säger hon. Naturen här lämpar sig verkligen för sådant.

Marie Ström kan titulera sig Internationell hundtränare och är utbildad av grundaren av Pet Dog Trainers of Europe – PDTE – norskan Turid Rugaas. Turid Rugaas är en internationellt erkänd hundtränare som har vigt sitt liv åt att världens alla hundar ska få det bättre.

Alla raser
Medlemmar i PDTE förbinder sig att fortlöpande delta i professionella utbildningar och aktiviteter och att främja en god praxis när det gäller hundaktiviteter för allmänheten. PDTE har medlemmar runt om i hela Europa.

- Syftet med PDTE är att bygga upp en ökad förståelse för hur hundar ser på världen och hur de kommunicerar med varandra och med oss människor, förklarar Marie Ström.

Från början arbetade Marie Ström med alla hundraser.

- Men av en tillfällighet har jag de senaste åren börjat arbeta mer och mer med så kallade kamphundar, berättar hon. Det behövs en attitydförändring gentemot dessa raser. Jag har även ett samarbete med Djurens Jurister angående hundar som polisen omhändertagit.

- Idag har ju ”alla” hund och polisen i Skåne omhändertar cirka 200 hundar om året. Men det är inte alla som det går att rehabilitera och det är inte heller många som vill ta hand om hundarna. Ytterst få av dem får nya hem, säger Marie och Camilla.

Läs om Missing Dog Skåne här.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »