Camilla Magnusson med en av sina hundar - Beauty - en Cane Corso, också kallad italiensk Mastiff. Foto: Bjuvsnytt.
BJUV Bjuv fick för tre veckor sedan ett nytillskott på Facebook-himlen  - gruppen Hundägare i Bjuvs kommun. Initiativtagare är nyinflyttade Camilla Magnusson som för att lära känna hundägare här, dragit igång sidan. Samtidigt arrangerar hon en hundmässa för vardagshundar.

- Väldigt många använder sociala medier idag, säger Camilla Magnusson. Det gäller även mig och som ny i Bjuv ville jag snabbt få kontakt med andra hundägare samt få tips om promenadstråk och annat som är värdefullt att känna till. Om hunden blir sjuk till exempel, vart vänder man sig då? Så jag startade Hundägare i Bjuvs kommun.

Responsen lät inte vänta på sig. Gruppen är öppen för alla som äger och promenerar med sina hundar i Bjuvs kommun och ett 40-tal hundägare har redan hittat till sidan. Förutom tips på platser där man kan rasta sina hundar tänker Camilla Magnusson och Karin Augustsson, även hon administratör på sidan, att det vore roligt att ordna träffar.

Administratörerna vill inte se någon eller några på sidan som inte är ”snälla och trevliga mot varandra”.

- De som inte kan förhålla sig till denna enkla regel har inget här att göra och kommer efter en första tillsägelse om bättring att bli borttagen från vår grupp, säger Magnusson och Augustsson.

Framtidsplaner
- Jag hoppas att sidan för Bjuvs hundägare ska locka många medlemmar, säger Camilla Magnusson. För ju fler vi blir desto mer inflytande kan vi ha på exempelvis hur många hundlatriner det finns i kommunen och var de placeras.

-Om vi blir riktigt många kan vi förhoppningsvis påverka så mycket att vi också får särskilda hundhängn att rasta hundarna i. Jag vet att det finns i Billesholm någonstans, men det kan aldrig bli för många, tycker jag.

 

Selma och Beauty leker hemma i trädgården i Bjuv. Foto: Camilla Magnusson.

 

Hundmässan Bjuv
När Camilla Magnusson bodde i Landskrona startade hon Hundmässan i Landskrona - en alternativ hundutställning för vad hon och hennes kollegor kallar vardagshundar. Mässan äger rum den 24-25 augusti på Kasernplan i Landskrona.

- Min tanke är att den nästa år ska heta Hundmässan Bjuv istället, säger Camilla Magnusson. Eftersom det är här jag bor nu.

På Hundmässan i Landskrona i augusti medverkar Nina Rosang, Missing Dog Skåne, Marie Ström, Internationall hundtränare och Camilla Magnusson, hundägare i Bjuv och grundare av Hundmässan. Foto: Bjuvsnytt.

På Hundmässan kommer det att finnas en rad experter på temat hund. Hundtränare och hundpsykologer som berättar om sin verksamhet samt experter på hundmassage, kosthållning m.m. Frivilligorganisationerna Missing dog Skåne och Husdjurshjälpen Skåne är på plats liksom Djurskyddet i Malmö samt Djuskyddet  i Landskrona.

Hundtränare ansluter sig
Hundtränaren Marie Ström från Mörarp, som driver hundskolanDogs - by Marie of Sweden i centrala Mörarp, har nyligen inlett ett samarbete med Camilla Magnusson, och kommer att finnas på mässan.

Vi träffas en stekhet julidag i utkanten av Bjuv och hon är både förvånad och begeistrad av den vackra, ostörda miljön längs Vege å.

- Här vill jag arrangera kurser i exempelvis spårning, säger hon. Naturen här lämpar sig verkligen för sådant.

Marie Ström kan titulera sig Internationell hundtränare och är utbildad av grundaren av Pet Dog Trainers of Europe – PDTE – norskan Turid Rugaas. Turid Rugaas är en internationellt erkänd hundtränare som har vigt sitt liv åt att världens alla hundar ska få det bättre.

Alla raser
Medlemmar i PDTE förbinder sig att fortlöpande delta i professionella utbildningar och aktiviteter och att främja en god praxis när det gäller hundaktiviteter för allmänheten. PDTE har medlemmar runt om i hela Europa.

- Syftet med PDTE är att bygga upp en ökad förståelse för hur hundar ser på världen och hur de kommunicerar med varandra och med oss människor, förklarar Marie Ström.

Från början arbetade Marie Ström med alla hundraser.

- Men av en tillfällighet har jag de senaste åren börjat arbeta mer och mer med så kallade kamphundar, berättar hon. Det behövs en attitydförändring gentemot dessa raser. Jag har även ett samarbete med Djurens Jurister angående hundar som polisen omhändertagit.

- Idag har ju ”alla” hund och polisen i Skåne omhändertar cirka 200 hundar om året. Men det är inte alla som det går att rehabilitera och det är inte heller många som vill ta hand om hundarna. Ytterst få av dem får nya hem, säger Marie och Camilla.

Läs om Missing Dog Skåne här.

Marianne Rönnberg Galmor