Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uppdaterad - POLITIK På onsdagen slutade Kerstin Wulff, chef för Samhällsutvecklingsförvaltningen, sitt jobb i Bjuv. Med bara två veckors varsel är hon nu arbetsbefriad uppsägningstiden ut. Skälet bakom brådskan var akuta samarbetsproblem med personalen.
För knappt två veckor sedan nådde nyheten om att Kerstin Wulff skulle sluta som chef för Samhällsutvecklingsförvaltningen, redaktionen. Hon hade sagt upp sig hette det. Samtidigt glunkades de längre ner i organisationen om att högsta chefens attityd gentemot de anställda inte hade fallit väl ut. Att det förekommit kontroverser med ”facket” mm. Enligt samma rykten ville många underordnade också sluta.
Foto: Linkedin

Vad som var sant gick i skrivandets stund på onsdagen inte att få bekräftat i detalj men på torsdagseftermiddagen angav säkra källor till bjuvsnytt att orsaken till den snabba reträtten var just samarbetssvårigheter.

- Vi talar om ministerstyre, säger källan, som har god inblick i kommunhuset.

Kommunchef Christer Pålsson medgav redan på onsdagen att han varit medveten om ovanstående påståenden. Kerstin Wulff och Christer Pålsson själva kör dock med luddigare besked. Det kan de göra eftersom uppsägningen har varit föremål för en enskild förhandling dem emellan.

Detta är skälet till att exempelvis de moderata representanterna Ninnie Lindell och Ann-Charlotte Hammar Johnsson, som uttryckt irritation över att det nu var den andra gången som de som verksamma i Bjuvspolitiken, först fick veta om en hög chefs avgång via media. NInnie Lindell är dessutom som oppositionsråd i Bjuvs kommun  ledamot i personalutskottet och Kommunstyrelsen, och hon förstår inte hur inte hon informerats om Kerstin Wulffs avgång innan den var ett faktum.

- Jag har sagt upp mig på egen begäran, säger Kerstin Wulff.

Och det är just pga "på egen begäran" och i överenskommelse med den överordnade chefen, som frågan inte överhuvudtaget behövts diskuteras i personalutskottet. Så ska en slipsten dras, om man vill slippa insyn, skulle man också kunna säga.

- Jag kommenterar inte frågor om varför, utan konstaterar bara att Kerstin Wulff själv sagt upp sig och att hon är arbetsbefriad under uppsägningstiden, säger Christer Pålsson.

Tack, nu vet vi varför.

Klart är att Wulff inte omedelbart går till ett nytt jobb.

- Jag ska först ägna mig åt lite andra saker och sedan ska jag väl gå till ett nytt jobb, säger den 61-åriga chefen själv till bjuvsnytt.se.

Kerstin Wulff kom till Bjuv sedan hon, enligt Skånska Dagbladet mfl under dramatiska former, fått lämna en tjänst i Ystad kommun. I Bjuvs kommun har hon arbetat i 3 år. Några av de enheter hon har styrt över - där frågor om gata, park, bygg etc handläggs – kan tyckas vara tuffa, mansdominerande arbetsplatser. Och Wulff är inte den första kvinnan som slutar på ”tekniska” under den tid jag kan överblicka och som stäcker sig cirka 6-7 år bakåt i tiden. Jag skulle snarare säga att chefsbytena har varit ganska täta. Liksom omorganisationerna.

"Politiken bestämmer"
Det är bland annat under Samhällsutvecklingschefens ansvar som de evigt aktuella frågorna om asfaltering, snöröjning och inte minst bygglov ligger. Frågor som aldrig tycks ta slut. Samtidigt de frågor som kommuninvånarna hör av sig till kommunhuset allra mest om. Jag passar på och frågar den avgående Kerstin Wulff varför dessa frågor ständigt är så aktuella och varför de inte åtgärdas. Så att folk blir nöjda och ”slutar gnälla”.

- Det kan jag inte svara på. Det är ju politiken som beslutar hur mycket pengar som ska avsättas till asfaltering etc, svarar hon.

- Vi tjänstemän bara verkställer deras beslut. Vi bestämmer inte själv hur mycket som ska satsas på sådant.

Svårt för kvinnor?
En sanning nog så viktig att komma ihåg. Men det är ändå något som skaver i hela storyn. Är det extra svårt att vara kvinnlig chef för en verksamhet som av tradition kan kallas ”grabbig”? frågar jag Christer Pålsson i min strävan att verkligen få veta vad som förorsakat Kerstin Wulffs avgång. Varför hon går med endast två veckors varsel. Utan nytt uppdrag.

- Nej, säger Pålsson, det tycker jag inte. Vi har kommit längre än så i vår organisation. Det var förr det var på det sättet. Nu har vi många kvinnliga chefer och det är alla vana vid.

Wulffs tjänst som Samhällsbyggnadschef kommer inte att besättas igen. Åtminstone inte på ett tag.

- Vi ska först diskutera frågan med ”politiken”, säger Christer Pålsson.

Förändringar vanliga
Sedan 6-7 år tillbaka har det skett en hel del förändringar i organisationen. Både när det gäller strukturen och i fråga om chefer. Christel Sundberg fick ett mandat efter en omfattande omorganisation i kommunhuset men Sundberg försvann och när Christer Pålsson tillträdde som kommunchef dröjde det inte länge förrän organisationen gjordes om. Så att den samhällsbyggnadsenhet som fanns istället blev en förvaltning. Vilken Kerstin Wulff blev chef för.

Under Wulff finns fyra olika enheter med varsin chef. De respektive fyra cheferna ska nu tills vidare jobba som vanligt, dvs utan ”överrock” i form av en förvaltningschef. På Christer Pålsson låter det som att detta kommer att fungera utmärkt.

Ny omorganisation på gång?
Återstår då bara en fråga: Blir det en ny omorganisation på Samhällsbyggnadsförvaltningen? Svaret lär komma. Oklart när. Klart är i alla fall att Kerstin Wulff har arbetsbefriad uppsägningstid på 3 månader. Istället för 6 månader som gällt om hon blivit uppsagd. Enligt uppgift får hon alltså pengar för tre månader men inget avgångsvederlag från Bjuvs kommun.

Marianne Rönnberg Galmor

Dagens datum

SÖK

GÅNG

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »