Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
POLTIK Socialdemokraterna i Bjuv, har släppt sin lista på kandidater till kommunfullmäktige i valet i september. Den största skrällen är att maktens Grand Old Man i många år – Bert Roos – flyttas från plats 1 till 11.
Bjuvs kommunfullmäktige – det högsta beslutande politiska organet – har länge behövt föryngras. Socialdemokraternas lista inför valet i höst är ett försök till en sådan förändring. Så värst många unga syns dock inte till. Däremot är det en del 65+ som nu lyfts från de riktigt heta stolarna i listans topp.

 

Bilden:Martin Fridehjelm är också en engagerad medlem av Ekeby Musikkår. 

Listan består av 39 namn. Könsfördelningen är 26 män och 13 kvinnor. Sammanlagt 11 personer är helt nya på listan – 7 män och 4 kvinnor. Utslaget på 39 är medelåldern bland de föreslagna socialdemokraterna 58,8 år. Äldst i gänget som kvarstår, om listan antages dvs, är Bert Roos med sina 81 år.

Vi utsåg först våra gruppledare och vice gruppledare i en valberedningsprocess i slutet av förra året, säger Martin Fridehjelm.

Valberedningen föreslog därefter att vi skulle göra som vi gjorde inför valet 2014, nämligen att placera gruppledarna och vice gruppledarna högst upp på listan. Samtidigt har valberedningen strävat efter att placera varannan kvinna och varannan man på listan. Vilket tyvärr inte har lyckats fullt ut.

Gamla mönster
Att Valberedningen inte lyckats få balans mellan antalet män och kvinnor förklaras med att det finns fler aktiva män än kvinnor i partiet. Några kvinnor har också själva valt att stå längre ned på listan.

Martin Fridehjelm uttrycket glädje över att partiet fått in 11 helt nya namn på listan jämfört med hur det ser ut bland dem som sitter i kommunfullmäktige under innevarande mandatperiod.

Klättrat uppåt
Flera etablerade socialdemokrater har på den nya listan klättrat både ett och flera pinnhål på maktstegen. Ett nytt namn på valbar plats är Terhi Laine som stod på plats 37 på förra listan men som nu står på plats 12. Liselott Ljung är också helt ny på plats 14.

Upp och ner
Niklas Svalö stod tidigare på plats 14 men är numera på plats 5. Irena Alm står kvar på plats 6 liksom Christer Landin på plats 9. Kenneth Bolinder har flyttats upp från plats 13 till plats 7. Inga Bakken har flyttats upp från plats 17 till plats 8. Caroline Wegner har flyttats upp 2 platser till plats 10. Tidigare kommunalrådet och nuvarande regionrådet, Stefan Svalö stod tidigare på plats 11 och står numera på plats 13. Det ryktas också om att Stefan Svalö är tillbaka in i Bjuvspolitiken på ett mer synligt sätt än sedan han lämnade kommunalrådsposten för Malmö och en regionrådspost. Konkret för att ta över ordförandeskapet i kommunala Bjuvsbostäder efter nuvarande ordförande Lennart Granqvist. Med uppdrag att få fart på byggandet i kommunen.

Walter Steffert stod tidigare på plats 25 men har nu flyttats upp på plats 15.

Skrällarna
Denise Berendji är med sina 22 år S:s yngsta kandidat på plats 16.  Arvo Hellman som tidigare stod på plats 7 och Lennart Granström på plats 16 har båda valt att inte kandidera för en ny period. Kersti Jonasson, som också suttit i fullmäktige i ett antal decennier, finns inte heller med på den nya listan.

Nuvarande gruppledaren och kommunfullmäktiges ordförande, Bert Roos som under rekordmånga år har stått på plats 1, står numera på plats 11.

Toppnoteringar
I listans topp finns också några förändringar. Kommunalrådet Anders Månsson står kvar på plats 3. Gruppledaren för barn- och utbildningsnämnden, Ann-Sofie Fridehjelm står nu på plats 4 istället för plats 2. Gruppledaren för vård- och omsorgsnämnden, Ulrika Thulin har flyttats upp till plats 2 från plats 4.

Toppar listan på plats 1 gör jag själv, vilket är en mycket stor ära för mig som ordförande för partiet, säger Martin Fridehjelm.

Medlemmarna röstade helt och hållet på valberedningens förslag och det visar att vår valberedning har gjort ett mycket bra arbete. Med denna väl mixade fullmäktigelista står vi bra rustade för att gå till val den 9 september 2018. Med en blandning av kompetens, ålder, kön, erfarenhet och en del generationsskiften tycker jag att kommande mandatperiods kommunfullmäktigegrupp är riktigt stark, avslutar Martin Fridehjelm.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »