Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tofsvipan är bara en av de fågelarter som kan komma att påverkas av de omfattande vindkraftverken som är planerade att byggas vid Rosendal och Lydinge.
VINDKRAFT Sedan sommaren 2015 pågår striden mellan Öresundskraft/PEAB och boende i Mörarp intill den plats där Helsingborg vill placera några av sammanlagt sex 180 meter höga vindkraftverk. Ett beslut som även berör boende i norra Bjuv.
Som vi tidigare skrivit om vill Helsingborgs stad genom Öresundskraft och PEAB bygga sex mycket höga vindkraftverk. Tre av dem skulle enligt ursprungsplanen hamna på Rosendals slotts ägor. De återstående tre är tänkta att ligga nära korsningen 110:an- Mörarpsvägen-Norra Infarten i Bjuv. På mark ägd av Lydinge gård.

Ända sedan planerna blev kända har ett välorganiserat gäng som berörs av bygget utanför Mörarp stridit för att slippa de 180 meter höga möllorna. Man har förutom att argumentera att verken stör människor med både sitt ljud och överskuggningar mm, påpekat att de kommer att störa det rika och unika fågellivet på Rosendals ägor.

Även Bjuvs kommun har argumenterat för att slippa möllorna och bland annat begärt att de som är tänkta att ligga nära Bjuvsinfarten ska flyttas 1000 meter närmare Hyllinge. På ett protestmöte arrangerat av de boende nära Rosendal och som hölls vintern 2016, deltog såväl Bjuvs kommunalråd Anders Månsson som moderaten Bertil Olsson, för att bevaka Bjuvs intressen i frågan.  Båda herrarna är bosatta i det villaområde i norra Bjuv som kan komma att störas inte minst av skuggan av de gigantiska väderkvarnarnas rotorblad.

Fråga för Tingsrätten i Växjö
Ärendet ligger sedan flera månader i Växjö Tingsrätt för bedömning. Även Öresundkraft AB och PEAB, som har uppdraget från staden att bygga vindparken, har inkommit med överklaganden till Tingsrätten.

- Cirka 2 km väst om det västligaste vindkraftverket som vi avser att uppföra på Rosendal-Lydinge och cirka 2 km nordost om den planerade anläggningen vid Hyllstorp, finns ett befintligt kraftverk. Bolagen har inte fått några indikationer att detta vindkraftverk haft problem med förolyckade fåglar eller fladdermöss, skriver Öresundskraft/PEAB bl.a.

"Ingen rimlig jämförelse"
- Här vill vi komplettera med inte helt obetydlig fakta, skriver motståndarna till verken. Nämligen att detta vindkraftverk är ett litet gårdskraftverk på under 45 meter på Fleninge boställe. Och med en rotordiameter på några få meter. Det finns ingen rimlighet att jämföra planerna på de 180 meter höga verken med detta lilla gårdsverk.

Även Öresundskraft/PEABs argument om att de vindkraftverk som redan finns i Kullabygden inte skulle ha skadat fågellivet får mothugg av opponenterna i Mörarp. Som påpekar att övervakningen av detta övergått till markägarna vid tidpunkten för verkens uppförande. Och att det därför inte finns några kända tal hos någon övervakande myndighet. Något också Skånes Ornitologiska Förening bekräftat. Ornitologerna påpekar samtidigt att man bedömer mörkertalet som stort eftersom det finns gott om räv i området som säkert hinner plocka upp döda fåglar innan någon människa kommer för att räkna dem.

Helt ny omständighet
Sedan tvisten mellan de boende och Öresundkraft/PEAB inleddes har Helsingborgs stad skapat en helt ny våtmark alldeles intill platsen på Rosendals ägor där tre verk är tänkta att uppföras. Denna våtmark utgör i dagsläget kanske det starkaste skälet till varför de sex kraftverken inte bör byggas.

- Vi har varit i kontakt med Skånes Ornitologiska Förening som återigen kommenterar att Helsingborgs stads största våtmark (färdigställdes för ett par månader sedan) ligger precis intill placeringen av de tänkta verken, säger representanterna för de boende i närområdet, Katrin Bergmark, Camilla Mikkelsen och Stellan Wallenburg.

- Skånes Ornitologiska Förening anser att våtmarken kommer att fungera som en attraktionskraft för fåglarna och därmed också en potentiell dödsfälla och att detta är en av de främsta anledningarna till att inte placera några verk just här.

Vattenfylld året om
Den nya våtmarken är även viktig ur den aspekten att den kommer att vara vattenfylld året om. Till skillnad från Helsingborgs övriga våtmarker som, enligt Helsingborgs kommun, kan sina då och då.

Ärendet ligger enligt koll i skrivandet stund fortfarande i Tingrätten i Växjö för bedömning.

Läs om hur det hela startade här.

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

SÖK

GÅNG

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Bilbingo i Gunnarstorp

13-07-2017

BILBINGO Varje söndag under sommaren spelas det bilbingo på Tornévallen i Gunnarstorp - Bingos svenska hem. Bingo introducerades i Sverige 1961 i just Gunnarstorp. Start kl. 14.00 fram till cirka 17.00. Arrangörer:...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »