Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KYRKAN På ett extrainsatt möte i Ekebys Kyrkoråd i förra veckan beslutades enhälligt, sånär som på SD som reserverade sig, att hos Stiftstyrelsen i Lund ansöka om en sammanslagning med Kropps församling.
Ekonomin i Ekeby församling har länge varit på nedåtgående och att gå ihop med någon annan församling har också länge varit ett ämne för diskussion i Kyrkorådet.

 Ett samgående har dock ifrågasatts av SD:s ledamöter som försökt driva igenom en folkomröstning i frågan. Dock utan framgång. Onsdagens möte var insatt av Kyrkorådet för att behandla just SD:s motion om en folkomröstning.

Vi för sedan länge en dialog med Lunds stift om att vår ekonomi är vacklande och att vi därför önskar gå samman med en annan församling, säger Jörgen Hansson, ordförande i Kyrkorådet i Ekeby.

Det finns regler
- Stiftet ser positivt på att vi i god tid varslat om situationen och vi har tillsammans granskat vilka andra församlingar som skulle uppfylla de krav kyrkan har för en sådan här sak. Enligt reglerna måste de två som går samman ingå i samma kontrakt och de måste också gränsa geografiskt till varandra.

Ekeby församling ingår i Luggude kontrakt i Lunds stift. De övriga församlingarna i kontraktet är Allerum, Bjuv, Brunnby, Farhult-Jonstorp, Fleninge, Höganäs, Kropp, Viken, Välinge-Kattarp och Väsby. Ekeby gränsar bara till två av dessa – Kropp och Bjuv.

Med de kraven finns det med andra ord bara två församlingar som skulle passa och det är Kropp och Bjuv. Ekeby väljer Kropp.

Kropps fördelar
- Det finns olika skäl till det, berättar Jörgen Hansson. Bland annat finns det historiska band eftersom vi faktiskt hängt ihop tidigare. Sedan är det så att Kropp har en präst i varje kyrka, vilket inte Bjuv har. Och Bjuvs centralistiska modell att i alla sammanhang utgå från Bjuv ger inte den service vi vill ge våra medlemmar. Vi vill att besökare ska kunna träffa de anställda när som inte helst och inte bara av en ren tillfällighet.

En som tidigt kritiserat de röda siffrorna och samtidigt ifrågasatt varför ingen aggerat för att få ekonomin i balans är Pia Trollehjelm, SD-ledamot i Bjuvs kommun och ledamot i Ekebys kyrkofullmäktige. Hon anser dock inte att det enbart är upp till ledamöterna att avgöra vilken församling Ekeby ska gå samman med.

Därför reservation
- Det är upp till dem som bor här, säger Pia Trollehjelm. Därför reserverade vi oss mot att bevilja kyrkorådet och kamreren ansvarsfrihet, redan på det möte vi hade i maj i år. Och i samma veva reste vi frågan om en folkomröstning så att församlingsmedlemmarna själva får säga vart de vill höra.

Pia Trollehjelm var inte förvånad över onsdagens fullmäktiges beslut. Att SDs förslag skulle avvisas visste hon redan när hon såg Kyrkorådet hantera frågan.

- Hade Socialdemokraterna röstat med oss så hade saken varit klar. Men nu blev det inte så, avslutar Pia Trollehjelm.

Båda vinner på samgående
Rent organisatoriskt tar nu Lunds stift över arbetet med att koppla samman Ekeby och Kropp. För den sistnämndas del är det inte tal om att ta över ett stort antal personal från Ekeby. Det råkar sig så att kyrkoherde Annika Linderfalk snart går i pension och komministertjänsten är för närvarande tillsatt med en vikarie.

- Ett samgående ger oss båda stora fördelar, säger Jörgen Hansson. Vi kan dela på mycket så det här blir faktiskt en win-win-lösning för oss båda två.

Bildtext: Jörgen Hansson, ordförande i Ekeby församlings kyrkoråd och Pia Trollehjelm, SD, ledamot i rådet

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »