Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Val i Stockholm 1950.
VAL 2018 Nu är det hög tid att bestämma sig för vem som ska få en röst i tre olika val till Riksdagen, Kommunen och Landstinget.

Du är fri att rösta som du vill och behöver alltså inte alls lägga dina röster på samma parti rakt över.

I Bjuv finns det åtta olika partier att välja mellan. I årets val har inte Miljöpartiet i Bjuv anmält några kandidater och om partiet i skrivandets stund fortfarande finns i kommunen, är oklart.

Socialdemokraterna S
Moderaterna M
Centern C
Kristdemokraterna KD
Liberalerna L
Vänstern V
Sverigedemokraterna SD
Framstegspartiet FP

Socialdemokraterna har varit det styrande partiet i Bjuv sedan mannaminne. Såväl tätorten Bjuv som de fd fristående byarna och kommunerna Billesholm och Ekeby, är alla gamla arbetarkommuner. Orternas rötter finns i gruvdriften och sträcker sig tillbaka till åtminstone 1800-talet. På 1900-talet industrialiserades de och i Bjuv kom bl.a. Höganäsbolaget och Findus att bli företag som satte fortsatt arbetarprägel på trakten. I Billesholm blev Glasullen, som utvecklades till Gullfiber, stort. Det som idag heter Isover Saint-Gobain. Höganäs stora arbetsgivare var Skrombergaverket och Höganäsbolaget.

Isover Saint-Gobain finns kvar i Billesholm. Findus är nerlagt men än finns Höganäs Bjuf i Bjuv. I Findus fotspår försöker nybildade Food Hills att etablera sig, men hur det går är för tidigt att säga. Kanske blir det nya jobb för arbetare där. I Ekeby dominerar idag ett par andra verksamheter men än lever också Skrombergaverket.

Från industri till boende
Idag planerar dock de styrande i Bjuv i hög grad åtgärder för att göra kommunen till en boendekommun. Man lämnar alltså för första gången tanken på att enbart försöka återskapa industriorten. Till förmån för boende.

Vilka är då tänkta att bo i Bjuv? De omfattande byggplaner som ingår i kommunens köp av 118 hektar fd Findusmark i Selleberga, för 41,5 miljoner kronor, omfattar i huvudsak bostäder som de boende själv äger. Färre hyresrätter. Redan detta också ett stort avsteg i arbetarkommunen, där bostadsrätt länge närmast varit ett skällsord. Så till den grad att röster höjts mot bostadsrättsbyggen för att det skulle kunna dra människor till orten med ”fel” politisk tillhörighet. Ett direkt hot mot S-styret.

Men med de nya planerna får man anta att detta tänk brutits. För mer eget boende ger förstås fler borgerliga röster. Samtidigt som Bjuv hoppas få in en stor del barnfamiljer. För att kunna fylla nya Brogårdaskolan i Bjuv, inte minst.

De styr just nu
Vilka styr då Bjuv i dagsläget? Jo, en koalition mellan S, som alltså förra valet fick en klar majoritet av rösterna i Bjuvs kommun i samtliga kommundelar, och C, KD och L. Vänstern stöttar av tradition S. Moderaterna innehar ensamt oppositionsposten. Sverigedemokraterna ingår inte i någon koalition och det gör inte Framstegspartiet heller. Miljöpartiet står också ”fritt” men i vilket skick de befinner sig är oklart. I kommunfullmäktige har deras platser länge gapat tomma. Det vill säga, inga ledamöter har visat sig där på länge.

I den, som det brukar heta, folkmunnen, har det länge hetat att kommunfullmäktige i Bjuv är en föråldrad församling. Och ja, medelåldern är säkert mycket hög. Men återväxten främjas ju inte heller direkt av att partierna saknar lokala ungdomsförbund. INGET av Bjuvspartierna har något sådant men när man påpekar detta får man ofta höra att ”Vi har ju Ungdomsfullmäktige”. Det må ju vara sant men faktum är att den instansen bara är rådgivande. Inte beslutande.

Inte särskilt ungt
För att luckra upp och göra den styrande klassen i Bjuv något yngre har Socialdemokraterna inför detta val bytt ut sina äldsta företrädare, flyttat upp några av de ”yngre” samt lyckats rekrytera ett par unga på riktigt. Sådär ”ungt” känns det väl fortfarande inte, men man får ha respekt för begränsningarna utan tex ungdomsförbund på orten.

Åldersstrukturen ser ungefär likadan ut i samtliga partier i Bjuvs kommunfullmäktige. Trots försök att få in fler unga.

Nu är ju inte ungdom i sig en garant för att något nytt och bra ska inträffa men att inte kunna säkra tillväxten till den politiska arenan får ändå anses bekymmersamt.

Länkar till kandidatlistorna för de partier som sitter i Bjuvs kommunfullmäktige fram till valdagen på söndag 9 september:
 

SOCIALDEMOKRATERNA

S stuvar om

Anders Månsson omvald

MODERATERNA

Ledare

Årsmöte

CENTERPARTIET

Årsmöte

Vallöften

FRAMSTEGSPARTIET

Satsar hårt

 

FOTNOT: Samtliga partier som verkar i Bjuv har fått inbjudan att medverka i tidningen på ett eller annat sätt. De som inte finns listade ovan har antingen inte svarat på våra frågor eller hänvisat till sina valmanifest. Moderaterna har i en annonskampanj listat särskilda vallöften. Miljöpartiet har inte registrerat några kandidater inför årets val.

Allt om valet på www.val.se

Här kan du förtidsrösta.

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »