Uppdaterad - POLITIK Bjuvsmoderaterna Ninnie Lindell, tillika oppositionsledare, samt partikollegan Bertil Olsson, lämnar sina politiska uppdrag i Bjuvs kommun. Med omedelbar verkan. Skälet är delade meningar inom den lokala föreningen om huruvida man ska samarbeta med S, SD eller gå fram ensam.
Moderaterna Bjuv fick i valet i september 5 mandat och har därefter inbjudits till samtal om samarbete både av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, som båda fick 11 mandat.

Lindells och Olssons avhopp nu blottar en intern spricka som uppstått inom partigruppen om vilken partner man ska välja. Enligt Bjuvsnytts källor skulle Lindell och Olsson ha velat satsa på ett avtal med S, men inte vunnit kollegornas gillande för detta.

Ledaren och riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson meddelar att besked om såväl ny ledning för Bjuvsmoderaterna som om vilken väg man väljer att ta sedan dörren mot S nu stängts, kommer på lördag, efter ett extrainsatt möte i gruppen.

Olsson och Lindell
Bertil Olsson skriver på sin privata Facebooksida:

- Efter drygt 13 år i politiken är det dax att göra ett avslut. Trist när det inte beror på att jag inte längre vill, utan för att det finns partikamrater som anser att vi i gruppledningen drivit förhandlingar med motparten för egen vinning. Där går gränsen för vad jag kan acceptera.

Ninnie Lindell uttalar sig mycket kort om det uppkomna läget:

- Jag lämnar alla mina uppdrag på grund av en ohållbar situation, säger hon. Jag lämnar alltså helt men är medlem i Moderaterna.

Även Bertil Olsson förblir moderat när han i övrigt lämnar det politiska, praktiska engagemanget.

S beklagar
- Fick reda på det här nu på tisdagsmorgonen, säger Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande tills vidare.

- Vi har haft bra diskussioner med Ninnie och Bertil. Respektfulla förhandlingar där det handlat både om att ge och ta och vi hade kommit en bra bit på väg, enligt min bedömning. För kommunens bästa.

- Det var inte det här slutet jag väntat mig, tillägger Månsson. Jag kan bara beklaga att de lämnar.

Texten uppdateras kontinuerligt.

Marianne Rönnberg Galmor