Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sverige är ett av ytterst få länder där barnen får mat som tillagas i skolan. I Japan och i de flesta länder har barnen istället med sig lunchlåda. Den här är från Japan.
SKOLMAT På Facebook lokalt i Bjuvs kommun går ett rykte om att specialmaten i skolorna och förskolorna ska tas bort. Detta är enligt kostchefen Rikard Gustafsson helt fel. Däremot kan det förväntas begränsningar på området "önskemat".
Sverige är ett av tre länder i västvärlden där man har fri, dvs skattefinansierad, skolmat. I våra grannländer och på andra håll är det självklart att eleverna istället har med egen lunchmat hemifrån. Budgeten för den skolmat barnen i Bjuvs kommun får under år 2018 ligger på 11 miljoner kronor.

I Bjuvs kommunala skolor serveras det förutom ”den vanliga maten” både specialmat för elever med medicinska skäl och något som kallas önskemat. Mat som elever själv – utan medicinska skäl – vill ha och därmed får.

De senaste åren har kraven och önskemålen på den önskematen på både skolor och förskolor i kommunen ökat så mycket att kostchefens budget har spruckit. Idag utgör önskematen 15-20 procent av den totala mängden mat som dagligen tillagas. I runda tal handlar det om cirka 50 barn på varje skolenhet.

Barnen bestämmer
Det handlar om elever som bara vill ha korv och mos till lunch, eller panpizza. Ett annat exempel är elever som säger sig bara kunna äta hamburgare – och som därför bara får det.

Hur det kunnat bli så verkar ingen i skolans värld kunna svara på och det får väl ses som ett tecken på vilka rikliga resurser samhället ett tag haft. Nu är det dock slut med dessa sötebrödsdagar. Åtminstone i Bjuvs kommun för nu har ”politiken” klart markerat att mer pengar och personalresurser har man inte för avsikt att tillsätta för att dessa privata önskemål ska fortsätta att prioriteras.

Kostchefen Rikard Gustafsson förklarar:

- Den kraftiga ökningen av önskematen gör att våra resurser inte räcker till. Jag har klargjort för politikerna att vi behöver mer pengar för att möta de ökande kraven och samtidigt kunna fortsätta servera barn och ungdomar säker mat, säger han. Men politikerna i BUN – barn och utbildningsnämnden - har sagt nej.

- Det betyder att vi måste skära i den här delen av kakan men förstås bibehålla insatsen för dem som har medicinska skäl till att få specialkost. Läkarintyg krävs.

Politiskt komplicerat
Att Gustafsson inte ännu officiellt meddelat eleverna om förändringen beror främst på den oklara politiska situationen i Bjuvs kommun. Än har det ju inte fastställts vilket eller vilka partier som får makten och det betyder att det heller inte finns någon som vet hur den nämnd som kommer att fastställa beslutet om förändring av skolmaten politiskt ska vara sammansatt. Eller vilken politik som kommer att föras.

- Före juluppehållet har jag för avsikt att kunna skicka ut komplett information om förändringarna till elever och föräldrar, säger Rikard Gustafsson.

Fläskköttet
På gräsrotsnivå talas det en hel del om att muslimska elever inte äter fläskkött och att detta skulle ha något med kommunens kosthållning att göra. Vi frågar kostchefen om detta - som sorterar under begreppet önskemåltid.

- Bjuvs kommun följer regeringens och EU:s rekommendation om en mer hållbar kosthållning. Som bland annat innebär att man ska servera mindre mängder kött och mer vegetariskt.

- I Bjuv har vi med vägledning av det skapat en modell där vi tillagar och serverar två olika rätter varje dag. Kött i form av kyckling, fläsk eller oxkött. En till två gånger i veckan har vi fläskkött på menyn. Och någon gång i veckan även fisk. Och så serverar vi varje dag en vegetarisk rätt.

Mat för alla
Till detta bakas det färskt bröd varje dag.

På det här sättet säkrar man upp så att alla ska kunna äta någon mat i skolan och förskolan. Oavsett vad man tror på och tycker om. Anser man sig inte kunna eller få äta köttet så finns det den vegetariska rätten. Är man vegetarian eller inte gillar fisk, fläsk, kyckling osv, finns det hur som helst  alltid något annat att äta.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »