Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

POLITIK Det satt långt inne och precis som på riksplanet tog det sin tid. Men nu är Bjuvs styre fram till nästa val 2022 utsett.

När rösterna i valet i september var färdigräknade för Bjuvs kommun slogs de flesta av häpnad. Socialdemokraterna tappade väljare medan Sverigedemokraterna fick så många röster att de själva tappade hakan. I Bjuvs högsta styrande organ, kommunfullmäktige, betydde de att de två partierna fick 11 mandat var. Av de totalt 31 fullmäktigeplatserna återstod då 9. Som M, C, KD, L och V fick dela på.

Bilden: En glad Anders Månsson till höger, året då han tog över efter Stefan Svalö som kommunalråd.

Fem av kommunfullmäktiges sammanlagda 31 mandat gick till Moderaterna. De övriga partierna fick ett mandat vardera.

När resultatet sjunkit in började de lokala  "regeringsförhandlingarna". Vilka skulle nu styra Bjuvs kommun? Alltså Bjuv, Billesholm och Ekeby, dessa genomröda fd gruv-och industriorter? Med S-styre så länge man kan minnas.

Mötena i kommunfullmäktige har nästan alltid gått snabbt. Besluten har varit förberedda av tjänstemän. Sedan godkända i arbetsutskott och Kommunstyrelse. Allt dominerat av S. När förslagen lagts på politikernas bord i KF har de redan varit så gott som färdigprocessade och antagna. Vilket lett till reservation på närmast samtliga ärenden från M. Innan mötet snabbt gått vidare till nästa punkt.

Debatt på KF-möten har knappast varit värt namnet. Något som kanske förändras i och med att den politiska kartan nu ritats om.

M-kvinnorna Ann-Charlotte Hammar Johnsson och Ninnie Lindell har gjort sitt bästa för att skapa debatt i kammaren men därför också stundtals mobbats av S-bossarna för att de ifrågasatt och debatterat. Ett tag var det så illa att dåvarande ordförande Bert Roos fick säga åt sina partibröder och -systrar att uppföra sig.

Allan Jönsson, länge Bjuvs självskrivne SD-ledare, försökte på sin tid också resa frågor i KF men fick dåligt gehör. SD var på den tiden också lätta att bortse från eftersom deras ledamöter var väldigt oerfarna vad gällde arbetsordningen i ett sammanhang som kommunfullmäktige och när det tex var tid att reservera sig, motionera osv. Något som dagens SD-representanter försöker råda bot på genom internutbildning.

Dessutom innehar SD efter senaste valet oppositionsrådsrollen och då blir det kanske annat ljud i skällan. Också S-skällan. 
Utan egen överlägsen majoritet gäller det att anpassa tonen, kan man tänka. Oavsett vad man säger om eventuellt samarbete eller inte. Ett parti lika stort som man själv måste man såklart ta någon form av hänsyn till.

Anders Månsson har ånyo tilldelats rollen som kommunalråd och den här gången är han rejält varm i kläderna. Sedan han efterträdde Stefan Svalö har han påtagligt vuxit in i rollen från att vara en öppen person som inte hymlade med att han inte haft det här jobbet tidigare till att numera uppträda som han aldrig gjort annat.

En lättad Månsson
På sin Facebooksida uttrycker han sina känslor så här:

- Nu är Bjuvs kommunfullmäktige avslutat. Alla uppdrag i nämnder och styrelser är tillsatta inför mandatperioden 2019 - 2022.

- Jag är oerhört tacksam, glad och stolt över att få fortsätta mitt uppdrag som Kommunstyrelses ordförande i Bjuvs kommun.

- Att få företräda våra invånare och vår kommun är ett uppdrag som är få förunnat  Jag ska göra mitt bästa för Bjuvs kommun och dess invånare.

- TACK. NU kör vi mot Vision 2030!!

Till stöd för sina planer han Anders Månsson och hans socialdemokrater mandaten från Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna och Vänstern. Fyra småpartier med sammanlagt 4 mandat. Inte mycket om man vill få igenom sin politik, kan tyckas. Men ledarna för de små hävdar att de visst får gehör och att de känner sig nöjda med samarbetet med S.

Så vad kan vi vanliga dödliga göra annat än att följa utvecklingen och se hur vårt förtroende förvaltas av politikerna i Bjuvs kommun.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »