Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Välkomna till oss på restaurang Ärtan, säger krögaren Emil Ekstrand som nu tillsammans med  ytterligare två välrennomerade kockar ska ge Findus fd matsal nytt liv.
FINDUS Den anrika personalrestaurangen på Findus får nytt liv när den idag invigs efter ett rejält ansiktslyft och mednytt namn. Krögaren Emil Ekstrand är förväntansfull och lovar mycket nytt och gott. Restaurang Ärtan är öppen för allmänheten.

Som gammal Findusanställd slås jag omedelbart när jag kommer in i huvudentrén av den GRÖNA mattan som ligger på golvet. Grönt är också tonen som resten av besöket omgärdas av.

Inne i den anrika personalmatsalen – som från och med idag alltså heter Ärtan – har nämligen alla pelarna som bär upp taket målats ärtgröna. Rader av ljusa bord står prydligt dukade i salens högra del men när jag lyfter blicken för att se bortåt trädgården som alltid skymtats i fjärran, tar det stopp.

 

- Vi har stängt av mellan matsalsdelen och det stora rum som ägarna Foodhills idag använder som konferensdel, berättar den ansvarige krögaren Emil Ekstrand. Så att matgästerna kan sitta lite mer ostörda och äta.

Emil Ekstrand har hittills drivit verksamhet i köket i gamla, anrika Fleninge värdshus. I köket på Foodhills ska han och två andra skickliga kockar laga mat som matchar ägarkonceptet kretsloppstänk osv. Som bla omfattar råvarorna som används.

- Självklart använder vi Foodhills produkter i vår mat, säger Emil Ekstrand. Är det ärtor så kommer de från Foodhills och det skulle inte falla oss in att använda andra rödbetor än de från hyresgästerna Sydgrönts produktion.

Emil Ekstrand  liksom Foodhill AB:s VD Bengt Persson hoppas stort på att alla som bor och arbetar i Bjuv ska komma till Ärtan och äta. Vinner man allmänhetens gillande är tanken sedan att vidareutveckla verksamheten.

Själv kan jag inte låta bli att kasta in idéer om Miss Ärta-tävlingens pånyttfödande, söndagsbrunch, ärtsafari med vidhängande lunch osv. Gamla Findusgodingar som liksom restaurangen själv kan få nytt liv. Som fd Bjuvsbo är jag ju den första att heja på när någon krögare törs satsa på annat här än ännu en pizzeria.

Ägarperspektivet
– Med Restaurang Ärtan fogar vi ytterligare en viktig pusselbit till bygget av Foodhills som framtidens livsmedelscentrum, säger Foodhills Bengt Persson. Jag vill att Foodhills ska vara en attraktiv plats för kreativa möten. För mig är köket hemmets hjärta och vällagad mat en god grund för bra samtal.

- Därför är Restaurang Ärtan en så viktig förutsättning för mötesplatsen Foodhills, fortsätter Bengt Persson. Emil är en mycket bra kock och Foodhills blir nu än mer lockande för de företag och den forskning som vi vill attrahera.

- Jag gillar det som Foodhills står för, med kretslopp och miljö och vill växa med Foodhills och vara deras ansikte utåt, säger Emil Ekstrand. Min ambition är att så långt möjligt använda ekologiska och närproducerade råvaror.

Förutom catering kommer luncher att serveras i restaurangen varje vardag och det kommer alltid gå att hitta en kött- eller fiskrätt, en vegetarisk rätt och en sallad. Därutöver salladsbuffé och hembakat bröd.

 

 

Planer för framtiden
På gamla bilder från Findus tidiga år ser man ofta tjänstmän och –kvinnor i vita rockar spatsera i trädgården utanför restaurangen. Eller sitta och fika i trädgårdsmöblerna. Trädgården finns orörd kvar och Emil berättar att han hoppas kunna hyra även den delen av anläggningen. Så småningom.

Vi fortsätter bolla idéer: Varför inte grillkvällar i trädgården? En skön kväll om sommaren?

Exakt vilka öppettider Ärtan kommer att ha utöver vanlig dagtid, är ännu för tidigt att säga. Det beror faktiskt på oss. Boende i Bjuvs kommun. Liksom de som arbetar och äter lunch här. Ligger vi alla på och utnyttjar det faktum att det nu finns en ”riktig” restaurang till i vår närhet – ja, då kommer kanske Ärtan att växa och frodas. Den som lever får se.

Invingningstalet idag är planerat att hållas av kommunalrådet Anders Månsson.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »