- Välkomna till oss på restaurang Ärtan, säger krögaren Emil Ekstrand som nu tillsammans med  ytterligare två välrennomerade kockar ska ge Findus fd matsal nytt liv.
FINDUS Den anrika personalrestaurangen på Findus får nytt liv när den idag invigs efter ett rejält ansiktslyft och mednytt namn. Krögaren Emil Ekstrand är förväntansfull och lovar mycket nytt och gott. Restaurang Ärtan är öppen för allmänheten.

Som gammal Findusanställd slås jag omedelbart när jag kommer in i huvudentrén av den GRÖNA mattan som ligger på golvet. Grönt är också tonen som resten av besöket omgärdas av.

Inne i den anrika personalmatsalen – som från och med idag alltså heter Ärtan – har nämligen alla pelarna som bär upp taket målats ärtgröna. Rader av ljusa bord står prydligt dukade i salens högra del men när jag lyfter blicken för att se bortåt trädgården som alltid skymtats i fjärran, tar det stopp.

 

- Vi har stängt av mellan matsalsdelen och det stora rum som ägarna Foodhills idag använder som konferensdel, berättar den ansvarige krögaren Emil Ekstrand. Så att matgästerna kan sitta lite mer ostörda och äta.

Emil Ekstrand har hittills drivit verksamhet i köket i gamla, anrika Fleninge värdshus. I köket på Foodhills ska han och två andra skickliga kockar laga mat som matchar ägarkonceptet kretsloppstänk osv. Som bla omfattar råvarorna som används.

- Självklart använder vi Foodhills produkter i vår mat, säger Emil Ekstrand. Är det ärtor så kommer de från Foodhills och det skulle inte falla oss in att använda andra rödbetor än de från hyresgästerna Sydgrönts produktion.

Emil Ekstrand  liksom Foodhill AB:s VD Bengt Persson hoppas stort på att alla som bor och arbetar i Bjuv ska komma till Ärtan och äta. Vinner man allmänhetens gillande är tanken sedan att vidareutveckla verksamheten.

Själv kan jag inte låta bli att kasta in idéer om Miss Ärta-tävlingens pånyttfödande, söndagsbrunch, ärtsafari med vidhängande lunch osv. Gamla Findusgodingar som liksom restaurangen själv kan få nytt liv. Som fd Bjuvsbo är jag ju den första att heja på när någon krögare törs satsa på annat här än ännu en pizzeria.

Ägarperspektivet
– Med Restaurang Ärtan fogar vi ytterligare en viktig pusselbit till bygget av Foodhills som framtidens livsmedelscentrum, säger Foodhills Bengt Persson. Jag vill att Foodhills ska vara en attraktiv plats för kreativa möten. För mig är köket hemmets hjärta och vällagad mat en god grund för bra samtal.

- Därför är Restaurang Ärtan en så viktig förutsättning för mötesplatsen Foodhills, fortsätter Bengt Persson. Emil är en mycket bra kock och Foodhills blir nu än mer lockande för de företag och den forskning som vi vill attrahera.

- Jag gillar det som Foodhills står för, med kretslopp och miljö och vill växa med Foodhills och vara deras ansikte utåt, säger Emil Ekstrand. Min ambition är att så långt möjligt använda ekologiska och närproducerade råvaror.

Förutom catering kommer luncher att serveras i restaurangen varje vardag och det kommer alltid gå att hitta en kött- eller fiskrätt, en vegetarisk rätt och en sallad. Därutöver salladsbuffé och hembakat bröd.

 

 

Planer för framtiden
På gamla bilder från Findus tidiga år ser man ofta tjänstmän och –kvinnor i vita rockar spatsera i trädgården utanför restaurangen. Eller sitta och fika i trädgårdsmöblerna. Trädgården finns orörd kvar och Emil berättar att han hoppas kunna hyra även den delen av anläggningen. Så småningom.

Vi fortsätter bolla idéer: Varför inte grillkvällar i trädgården? En skön kväll om sommaren?

Exakt vilka öppettider Ärtan kommer att ha utöver vanlig dagtid, är ännu för tidigt att säga. Det beror faktiskt på oss. Boende i Bjuvs kommun. Liksom de som arbetar och äter lunch här. Ligger vi alla på och utnyttjar det faktum att det nu finns en ”riktig” restaurang till i vår närhet – ja, då kommer kanske Ärtan att växa och frodas. Den som lever får se.

Invingningstalet idag är planerat att hållas av kommunalrådet Anders Månsson.

Marianne Rönnberg Galmor