PRISAD Eldsjälen Jan–Peter Eriksson, ungdomsledare i Friluftsfrämjandet Söderåsen, fick på torsdagskvällen på Eldsjälsgalan på Berns i Stockholm ta emot ett välförtjänst hederspris.
Ett pris han fick för att han slagit rekord i försäljning av Sverigelotter. Som i sin tur innebär att han för den vinst lottförsäljningen genererat kunnat arrangera 18 fantastiska resor jorden runt för ungdomarna i föreningen.

Jan-Erik Eriksson har i 18 år engagerat ungdomarna i Friluftsfrämjandet Söderåsen till att sälja både Sverigelotter och Bingolotter. Det har gett en förtjänst som tagit dem till exempelvis Afrika, Sydamerika, Asien och Australien. Just nu förbereds sommarens resa till Svalbard och med i gruppen som reser är förutom ungdomar från Bjuvs kommun också deltagare från Åstorp och Helsingborg.

Jag undrar om jag kan komma och träffa gänget som förbereder för Svalbard men får ett nej.

- Vid det här laget behövs inga särskilda möten, varken med föräldrar eller gruppen, förklarar Jan-Peter Eriksson. De som är med har varit med på ett antal tidigare resor, så vi fixar förberedelserna utan möten. Det räcker att jag sagt att på Svalbard är det kallt osv – så vet de själv vad som behövs.

En tidigare resa till Kamchatkahalvön tjänar förmodligen som förebild, tänker jag i mitt stilla sinne. Eller resan till Grönland. Galapagosöarna och vandringen till Machu Pichu i Sydamerika gav säkert också en del praktisk erfarenhet.

Vilken förtjänst kan då lotteriförsäljning ge, undrar jag.

- Ta som exempel resan till Australien, säger Jan-Peter. Kostnaden per biljett var 68.000 kronor. Minus summan ungdomarna sålde lotter för.

- Det innebar att de till slut bara betalade 7.000 kronor för sin biljett.

På torsdagskvällen hedrades Jan-Peter Eriksson genom att han på Eldsjälsgalan på Berns salonger i Stockholm tilldelades ett sk Eldsjälspris. Galan är ett mediearrangemang inom Bonnierkoncernen och sändes på Expressen-TV.

 

På  äventyr i Ecuador. Foto: Nina Sandberg.

Jan-Peter Erikssons ungdomsresor är märkligt ”oomskrivna” i media och han säger syrligt att han av enskilda redaktörer fått höra att eftersom han hållit på att fixa dessa resor i så många år så är de ingen nyhet.

Men han känner sig både hedrad och glad över Eldsjälsgalans utmärkelse. Vilken han verkligen förtjänar, enligt denna redaktion.

Marianne Rönnberg Galmor