Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
POLITIK Den regerande S-dominerade minoritetens budgetförslag ska prövas i kommunfullmäktige ikväll torsdag kl 17 sedan förslagen från Sverigedemokraterna och Moderaterna röstats ner i den förberedande processen.
Nästa år kommer de ekonomiska ramarna för de kommunala verksamheterna att ligga på drygt 881 miljoner kronor. En genomläsning av alla de tre inlämnade förslagen till budget 2020 samt ekonomisk plan för 2021-2022 visar att politikerna i Bjuv från vänster till höger vill satsa på att göra Bjuv till en riktigt bra plats att leva och bo på.

Barn och unga är framtiden och därför står kommunens skolsatsningar högt på agendan. Barn- och utbildningsnämnden får utökade ramar med drygt sju miljoner kronor på grund av fler barn i skola och förskola.Nya Brogårdaskolan, den i modern tid största ekonomiska satsningen i kommunen, är något alla är stolta över och framhåller.

Genom att bygga den hoppas politikerna locka barnfamiljer att flytta till Bjuv. Dessa behöver dock någonstans att bo och därför är det av största vikt att exploateringen och byggandet på Sellebergaområdet kommer igång. På onsdagen meddelade kommunen att man nu påbörjat planeringen av fas 1 på Selleberga.

Bostadsbyggen av olika slag och i alla kommundelarna står alltså högt på prioriteringslistan. Alla vill satsa på Protistatomten i Bjuv liksom på fler nybyggda bostäder både i Billesholm och Ekeby.

Det S-ledda styret har avsatt 130 miljoner kronor i den ekonomiska planen för 2021 projektet Medborgaren 1. Det tänkta kulturhuset med bibliotek och samlingslokaler är partiskiljande och varken SD eller M vill satsa på projektet.

Trygghetsboende
Minoritetsstyret vill att Bjuvsbostäder bygger ett trygghetsboende som det talats om sedan 2010 och har räknat med investeringsutgifter nästa år. SD och M anser att boendet ska byggas av extern entreprenör.

Om människor utifrån ska välja Bjuv är synintrycket man får när man besöker de olika kommundelarna mycket viktigt. Det verkar politikerna vara varse och på olika håll i förslagen hittar man därför inlägg om olika sätt att snygga till i kommunen. I Billesholms centrum, inför igångsättandet av Pågatågen som ska stanna på stationen.

21 miljoner kronor ligger i investeringsbudgeten för 2020 för banan och stationen. Kommunen har ett medfinansieringsavtal med Trafikverket, som bär en del av kostnaderna inför pågatågsstarten.

Nedlagda Valleberga förskola behöver ersättas och till detta öronmärks 25 miljoner kronor, samt lika mycket följande år. För om- och tillbyggnaden av själva skolan ligger mer pengar i planen för 2021 och 2022.

2,5 miljoner kronor investeras i ett tillagningskök åpå Brogårda nya förskola och bygget av förlängs och har fått 1,5 miljoner kronor ytterligare i potten.

Både SD och M vill i sina förslag ha ny upphandling för skötseln av kommunens grönområden.

Minoritetsförslaget tar upp byggandet av en cykelväg Bjuv-Mörarp.
Asfaltering av gång och cykelvägar, liksom att dessa ska belysas för ökad trygghet, återkommer också på önskelistan på flera håll.

På tal om trygghet så ville SD i sitt förslag satsa på en särskild trygghetsvärd.

Kommunens ekonomi är som på många håll i landet ansträngd.  I år ska verksamheterna effektivisera bort cirka 3,5 miljoner kronor. Och nästa år ska 7 miljoner hyvlas bort.

På agendan för kvällens möte finns också förutom budgetmanglingen förslag lagda av M och SD om att sälja ut delar av Bjuvsbostäder. För att släppa in andra byggare till den huggsexa som inte minst Sellebergaprojektet kan komma att innebära. Men även för att få loss pengar som behövs i andra delar av den kommunala verksamheten.

SD och M jobbar också hårt för att bolagisera vård och omsorgsverksamheten, då de anser att det är mer ekonomiskt fördelaktigt att ha den som ett kommunalt bolag än en förvaltning. Oppositionen menar att man på så sätt kan spara 10 miljoner utan att det rör verksamheten eller personalen.

Kvällens kanske hetaste potatis är nog ändå frågan om huruvida Bjuvsbostäders presidium – Stefan Svalö och Alf Nilsson – ska få sitta kvar på sina poster eller inte. SD har en tid drivit frågan om att de ska bort eftersom man anser att de två vägrat delta i en intern utredning tillsammans med Tekniska förvaltningen. Och därmed begått tjänstefel.

Det har bidragit till att kommunen idag har en låneskuld på cirka 607 miljoner kronor, om man räknar bort pensionsskulden. Kommunalskatten ligger kvar på 20,99 kronor nästa år, det har politikerna i fullmäktige redan enats om.


Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »