Arbetarkommunens ordförande Stefan Svalö har sedan mötet på torsdagskvällen i uppgift att sammankalla S-styrkorna och bestämma hur man går vidare efter att SD och M röstade igenom SD:s budgetförslag i Bjuvs kommunfullmäktige.

Uppdaterad POLITIK På torsdagskvällen inträffade något unikt i arbetarkommunen Bjuvs politiska historia då den regerande, S-styrda "regeringen" fick se sig slagen av SD i budgetdebatten.

SD fick stöd av M vilket innebär att det styrande blockets förslag fick totalt 15 röster. Mot SD-M:s 16 röster.

- Det känns ovant men var inte oväntat, kommenterade Stefan Svalö, Bjuvs fd kommunalråd.

Svalö är ordförande i Bjuvs Arbetarkommun och säger att han nu ska sammankalla medlemmarna för att komma fram till hur man går vidare.

En nöjd Henrysson
Det känns bra men de kan inte styra med SD:s budget, säger Mikael Henrysson för SD Bjuv.

- Tror du de avgår och i så fall när?

- Förhoppningsvis ikväll, säger Henrysson.

Vi frågar Anders Månsson om han kan styra Bjuv med SDs budget.

- Tala med Stefan Svalö. Det är han som uttalar sig i en sådan här situation, säger kommunalrådet Månsson.

Mötet i kommunfullmäktige pågår till 22.00 och följdes av ett ganska kort internt S-möte.

Vad som händer när de nu regerande möts igen återkommer vi om då. Till SVT sa Stefan Svalö på torsfagskvällen att svar kommer i nästa vecka.

En intressant iakttagelse jag gjorde under kvällens debatt var att kommunalrådet Anders Månsson i flera av sina anföranden om budgetförslagen pekade på att det inte skiljer många kronor mellan förslagen från honom och hans allians och SD och M. Om hans påpekanden har något att göra med att S redan mötet visste vad omröstningen skulle mynna ut i så kan man ju spekulera i om han försökte bädda för fortsatt styre. Men spekulera ska vi ju inte göra här.

Vi följer händelseutvecklingen och återkommer när vi har mer fakta på bordet!

Ännu en het potatis
Förutom budgeten och kravet från SD och M om att Vård och omsorgsverksamheten skulle bolagiseras var frågan om huruvida Stefan Svalö och Alf Nilsson skulle få sitta kvar i styrelsen för Bjuvsbostäder. SD:s Mikael Henrysson hade öppnat ett sk initiativärende där han och hans parti begärde att Svalö-Nilsson skulle sparkas från sina uppdrag eftersom de, enligt Mikaelsson, begått tjänstefel. Mer om det här.

Bolagiseringen röstades igenom men frågan om Stefan Svalös och Alf Nilssons vara eller icke vara i ledningen för Bjuvsbostäder återremitterades för vidare handläggning.

Läs mer om budgeten här.

Marianne Rönnberg Galmor