Debattens vågor gick höga inför omröstningen av budget 2019. Moderaternas Ann-Charlotte Hammar Johnsson, i talarstolen, skrädde inte orden när hon argumenterade för sin grupps budget och mot den styrande minoritetens förslag. M:s budget ställdes mot de styrandes - och förlorade. Vilket innebar att M istället röstade för SD:s budget så att den vann.
POLITIK Sedan Sverigedemokraterna vann budgetstriden i Bjuvs kommunfullmäktige i torsdags förra veckan har det varit knäpptyst. Frågan Vad gör den styrande S-ledda minoriteten nu, hänger en vecka senare fortfarande i luften.

Sverigedemokraternas Mikael Henrysson förväntade sig redan efter avslutat möte i KF den xx november att Socialdemokraterna skulle kasta in handduken. Visserligen höll S ett internmöte i direkt anslutning till att KF avslutades men några avgångsbesked kom inte. Stefan Svalö, ordförande i Arbetarkommunen i Bjuv sa istället att svaret skulle komma ”nästa vecka”. Vilket alltså är nu.

Jag ringer upp Stefan Svalö och frågar vad man kommit fram till. Han tillstår att det inte skulle vara lätt att styra med SD:s budget. Men säger i övrigt bara:

- Vårt besked om vad vi tänker göra kommer i anslutning till nästa möte i Kommunstyrelsen, vilket är den 12 december.

Det svaret kommer då att vara resultatet av bla åsikterna som framkommer på ännu ett internt medlemsmöte som ska hållas. Om det blir, som Mikael Henrysson utgått ifrån sedan SD:s budget antogs i förra veckan eller om minoritetsstyret kanske kan få med sig ännu fler i sin koalition än nuvarande L, KD, C och V - det vet ingen idag. Vi ska inte glömma att direkt efter riksdagsvalet senast så uppvaktade Socialdemokraterna Moderaterna i Bjuv och kom ganska långt i överläggningarna. Innan meningsskiljaktigheter inom M gjorde att dåvarande ledningen Ninnie Lindell och Bertil Olsson avgick.

Hur som helst – det är spännande tider i Bjuvspolitiken just nu. Och vi återkommer såklart så fort vi vet hur kampen om makten går den här gången.

Marianne Rönnberg Galmor