Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-
- Idag har vi träffats i Riksdagshuset för att tillsammans med olika representanter för Riksdagen och lyssnat till Tore Lyng, ordförande för norska Lyng Seafood AS. Som planerar att förverkliga en laxodling i vår kommun.

Så skrev Bjuvs kommunalråd Anders Månsson på sin privata Facebooksida onsdagen den 4 december. Det han syftar på är en fiskodling i Gunnarstorp. På Wrams Gunnarstorps mark.

Projektet presenterades för bl a kommunstyrelsen i Bjuv i början på sommaren så någon direkt överraskning är detta såklart inte för politiker och vissa näringslivsidkare i trakten. Gemene man berörs däremot av anläggningen i den händelse den kommer att skapa jobb. Och har inte i samma utsträckning hört talas om planerna ännu.

Ingen ansökan än
Vi talar med Jenny Olsson, Senior Consultant på Ramboll, som har den övergripande kontrollen över det omfattande affärsprojektet.

- Först ska sägas att det än så länge bara handlar om framtagande av samrådshandlingar och avgränsningssamråd, inleder Jenny Olsson. Någon formell ansökan om att få bygga anläggningen har ännu inte gjorts.

Jordbruksmark – industrimark
Den tänkta marken är vad vi erfar placerad snett mittemot den gamla idrottsplatsenTornevallen i Gunnarstorp och är idag klassad som jordbruksmark. För att den ska få omvandlas till industrimark krävs det tillstånd från Länsstyrelsen. Länsstyrelsen gör en bedömning av lämpligheten för hela anläggningen (odling, beredning och paketering) både med hänsyn till placering, miljöpåverkan mm när den ger tillstånd enligt miljöbalken.

Miljöbalksfrågorna i sammanhanget är över huvud taget omfattande så det gäller att först sondera terrängen innan ansökan om miljötillstånd etc lämnas in. Lokalt och idag tydligen också på riksplanet. Möten har tidigare också hållits med NSVA och förutom Bjuvs kommun så berör bygget även Åstorps kommun.

Berör även Åstorp
Med på mötet i Riksdagen på onsdagen fanns därför också från Åstorp Per-Arne Håkansson, (S) och tillika riksdagspolitiker och från regeringen mötte den fiskepolitiskt ansvarige Marcus Selin upp. Tillsammans med en representant från Business Sweden. För att diskutera möjligheter för en etablering i Bjuv med sikte på omfattande nordisk export.

Backa bandet
Men vi tar det från början. Den norske affärsmannen Tore Lyng, själv fiskare, handlare och grossist, vill skapa en fiskodlingsanläggning i Gunnarstorp. Under varumärket Nordic Salmon AB. Det är här Jenny Olsson kommer in i bilden.

- Tanken på just Bjuvs kommun uppstod när Findus lade ner och Wrams Gunnarstorp visade sig ha marken, konstaterar hon och berättar vidare:

Landbaserad odling
- Det ska vara en landbaserad odling, något som kommer mer och mer. Det finns inte någon motsvarande fabrik idag. Det finns mindre anläggningar idag. I Norge, Chile och USA finns det större landbaserade odlingar.

Anders Månsson avslöjar i sitt inlägg att det handlar om laxöring och lax och alla har vi väl hört om de sjukdomar som den odlade laxen har jämfört med den vilda.

Mindre risk för sjukdom
Men i dammarna i Gunnarstorp ska det inte odlas sjuk fisk. Laxlus mm kommer sig av att de norska odlingarna vi läst om är placerade i havet. I Gunnarstorp ska bassängerna stå på land. Då har man bättre koll på fisken och hur den mår och utan sjukdomarna behöver fiskarna inte heller ges antibiotika. En synnerligen god nyhet också för oss människor förstås.

Vattnet renas från organiskt material som fiskarnas fekalier och slammet planeras att gå in i Söderåsens biogasanläggning på Wrams Gunnarstorp.

Nya jobb till trakten
Förutom odling ska anläggningen omfatta förädling och paketering. Den förväntas naturligtvis från politiskt håll ge Bjuvs kommun nya jobb.

Varför Bjuv och luktar det?

- Fördelen med Bjuv är att det ligger nära hamnar med frakt till övriga Europa, säger Jenny Olsson.

Kommer det att lukta fisk om anläggningen?

- Själva odlingsanläggningen är inomhus och luktar inte vid normal drift. Det som kan innebär lukt är när vatten från anläggningen samlas upp. Man kan placera dammar och vidta åtgärder för att förhindra att det uppsamlade vattnet luktar, fortsätter Jenny Olsson.

- För oss är det noga att vi inte stör omgivningen.

Många möten återstår
Möten med både Länsstyrelsen Skåne och Söderåsens Miljöförbund är redan avklarade. Liksom med kommunpolitikerna och berörda ledamöter i Sveriges Riksdag.

- Sedan ska vi ha möten med Länsstyrelsen igen, säger Jenny Olsson. Och så blir det samråd med både närboende och fler berörda myndigheter. Förslaget kommer även att kungöras, bla i media.

I början av år 2020 kan Gunnarstorpsborna, om alla kvarnar mal som förväntat, börja se planerna på fiskodlingen ta fysisk form.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »