Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CORONA På torsdagen skärpte Folkhälsomyndigheten tonen när det gäller lämpligheten i att som äldre själv gå och handla. Men i Bjuv är matbutikerna på de flesta håll väl förberedda med servicen.

Med tanke på att vi nu alla i mer eller mindre utsträckning är berörda av viruset Corona/ Covid19 gjorde vi en rundringning till handlarna i kommunen. Vi kollade även vad som gäller för bankerna just nu.

Ekebyhallen har inte gjort några förändringar vad gäller öppettider utan öppnar som vanligt klockan åtta på morgonen. Men när det gäller service för dem som vill undvika alltför mycket kontakt med andra så ligger Ekeby långt framme:

- Folk kan ringa och beställa varor och antingen hämta själv här på baksidan av butiken, säger Fredrik Swahn, Ekebyhallens ägare.

- Eller så kör vi hem dem åt kunden.

ICA Billesholm
I Billesholm är invånarna glada för sin lokala matbutik som de enligt kommentarerna på Facebook upplever som mycket bra.

- Vi har inte uttalat skapat särskilda öppettider för specifika kundgrupper säger köpman Johan Rymark. Jag anser att om någon behöver hjälp med inköp för att de befinner sig i en ”riskgrupp” så får de mer än gärna kontakta mig och butiken.

- Vi kan då mycket lättare anpassa oss efter rådande förhållanden och beslut från Folkhälsomyndigheten. Tillsammans kommer vi att finna bästa möjliga lösning utifrån varje individ.

Johan Rymark berättar vidare att han och personalen lyssnar idogt på hur läget ändras och utvecklas nu och framöver.

- Detta rider vi ut tillsammans och hittar en passande lösning. Vi pratar livsmedel dvs medel för livet. Ingen kommer att gå under pga varuförsörjningen i Sverige, avslutar Johan Rymark i Billesholm.

Under vårt samtal bestämmer sig Johan för att bege sig till kollegan i Bjuv för att höra hur det går för kollegorna i Bjuv, som ju samarbetar med både kommunen och Bjuvs församling..(Se artikel här.)

ICA Bjuv
Så här låter det när jag själv ringer ICA i Bjuv och pratar med Lotta Jörliden:

- Intresse finns för hjälpen med att handla, säger hon. Jag har själv tagit hand om ett antal samtal.

- Men gången är att man ringer till Bjuvs församling (se särskild artikel) och beställer. Sedan får vi listor och plockar och expedierar på tisdagar och fredagar.

Butiken hanterar inga pengar i samband med detta. Istället faktureras församlingen. Som i sin tur ordnar betalningen med kunden.

I Bjuv är det i sammanhanget också intressant att notera att man både monterat upp sk visir i kassan. För att inte personalen ska utsättas för onödiga smittorisker. Och så har man vid kassorna också märkt ut exakt var kunderna ska stå. För att hålla det avstånd till varandra som Folkhälsomyndigheten anbefallit.

Nyligen blev Netto i norra Bjuv istället en Coop-butik. Hur gör de med öppettider och service med anledning av covid19?

Coop Bjuv
Coop i Bjuv är svår att nå både på telefon och chatt - trots flera försök. Så jag citerar Coops generella hemsida. Om något extra utöver detta gäller för Bjuvsbutiken hoppas jag kunna få information om detta genom att någon där hörsammar mina digitala förfrågningar.

Coop centralt skriver att man följer de rutiner för rengöring och personlig hygien med anledning av coronaviruset som Svensk Dagligvaruhandel föreskriver.

Detta innebär bla skärpta hygienregler för personalen och utökade städ- och rengöringsrutiner i butiker och på lager.

Coop följer också ”säkerhetsåtgärder för personalen enligt Folkhälsomyndigheten samt UDs rekommendation gällande resor till de drabbade områdena”.

Nyligen har ett tillägg för riskgruppen 70+ gjorts genom att man utökat bokningstiderna just för densamma. Men bara i storstadsbutikerna.

Handla online
Onlinehandeln från matvarubutikerna går just nu på högvarv och vid vissa tidpunkter upplevs  sajterna som mycket långsamma. Dessutom tar en del produkter slut och det märks såklart i leveranserna.

- Ha gärna god framförhållning, se om det finns andra leveranstider som fungerar än den du helst önskat. Vi jobbar på så snabbt vi kan, vädjar Coop.

-Vi har också utökat våra städrutiner i leveransbilar, på våra lager och kontor, skriver Coop centralt.

- Och vi levererar utanför din dörr och med en enkel, temporär lösning för mottagningskvittens via SMS istället för signering på handdator. Vi aviserar att varorna är på plats.

Och så bankerna
Hur fungerar det då med pengauttag i kommunen?  Ekeby Sparbank skriver på sin hemsida att man infört besöksrestriktioner som innebär att den som under de senaste 14 dagarna besökt eller haft nära kontakt med någon annan som besökt något riskområde så "ber vi dig stanna hemma eller kontakta vår kundtjänst".
 
- Har du ett möte bokat, vänligen kontakta vår kundtjänst för att boka om ditt möte.

- Våra vanliga öppettider gäller, berättar Moa Berggren.

Hon berättar också att man satt upp skyltar vid kassorna med uppmaningen att hålla avstånd till andra och att det finns handsprit för den som önskar det.

Några fysiska besök på Swedbank i Bjuv är förstås inte aktuella sedan banken lade ner kontoret före nyår 2019-2020. Men för kvarvarande Bjuvskunder som besöker Åstorpskontoret kan jag berätta att följande gäller.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »