Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Förstör inte vår fina by genom att lägga en stinkande fiskodling intill våra hus. Det är budskapet Gunnarstorpsborna vill få fram till både markägare och politiker.
PROTEST På söndagen gick de boende i Gunnarstorp man ur huse för att skriva på en protestlista mot det planerade bygget av en gigantisk fiskodling på Wrams Gunnarstorps mark intill byn. Byborna vill att fabriken placeras så att deras livsmiljö inte försämras.

Företaget Nordic Salmon AB har lämnat in ett ärende till Länsstyrelsen i Skåne som gäller att få ett miljötillstånd för att anlägga en landbaserad fiskodling inklusive slakteri och beredning av fisk. Den tänkta platsen ligger vägg i vägg med Gunnarstorps by. Enligt planen läggs den alldeles intill villabebyggelse och de boende befarar att anläggningen kommer att sprida outhärdlig stank kring sig. Dessutom kommer lastbilstrafiken genom byn att öka väsentligt.

Informationen till de boende från företaget bedömer Anna Sandgren och Martina Pålsson som väldigt sparsam.

- Nordic Salmon satte in en liten annons i Helsingborgs Dagblad om samrådsmöte den 26 februari. Det var inte många som såg den. Och det mötet gällde placering av industrin i närheten av den befintliga biogasanläggningen nära Norra Vram, berättar de. Inte som vi nu av en slump fått veta – intill villor i Gunnarstorp.

- Förutom stanken så kommer trafiken att öka genom byn, fortsätter Anna Sandgren, en av två initiativtagare till proteströrelsen. Anläggningen ska bli ca 25 ha stor när den är fullt utbyggd. Och det kommer att finnas 236 fisktankar, 21 meter i diameter var och en. Det är ingen liten anläggning.

Foder kommer att transporteras till anläggningen liksom kemikalier och packmaterial. Ut går sedan förpackad fisk samt avfall, restprodukter och processavloppsvatten. Bort till biogasanläggningen nära slottet Wrams Gunnarstorp

För att säkerställa strömförsörjningen kommer ett dieselaggregat att användas som reservkraftverk och det befaras orsaka buller liksom fläktar, kondensatorer och kylanläggningar. Även bullar från transporter ska räknas in.

Rena slumpen
Det var av en slump som Anna Sandgren fick kännedom om ändringen från samrådsmötet, som alltså innebär att man vill bygga intill Gunnarstorpsvillorna. Inte vid biogasanläggningen.

Snabbt som blixten såg hon och Martina Pålsson då till att dela ut kopior av den handling de fått ut från kommunen och som visade vad som var på gång.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Och när kvinnorna kallade byborna till den gamla tvättstugan för att få mer information och skriva under listan så kom mer än 100 personer dit. Alla som fyllt 18 kan skriva på.

I veckan som föregick mötet i tvättstugan höll byaföreningen ett möte om fiskodlingen, där markägaren Rudolf  Tornérhjelm berättade om de tänkta planerna. Något han enligt utsago på mötet gör för sina barn och barnbarns och godsets framtida överlevnad.

- Jag protesterar för mina barns och barnbarns framtid också, säger Anna Sandgren och andra som tittar in och skriver under listan. En sådan här stinkande, störande anläggning vill vi inte ha nära vårt fina Gunnarstorp.

Anna Sandgren om hur det kan stinka:

- När biogasanläggningen anlades för några år sedan så eldades den med fiskmjöl. Jag ringde Rudolf Tornérhjelm och han berättade att detta köpte han från Norge.

- Då berättade jag för honom att den sommaren kunde vi i Gunnarstorp inte vara ute pga hur det stank från hans anläggning. Födelsedagar, fester, allt fick vi hålla inomhus. Tvätten kunde vi inte heller torka ute. Detta på grund av hur det stank. En fiskindustri nära inpå kommer så klart inte att stinka mindre.

Lokalpolitikerna Kenneth Bolinder (S) samt nyutnämnde deltidskommunalrådet Jörgen Johnsson (M) fanns med på samrådsmötet men endast som observatörer. Frågan har visserligen ”dragits för politiken” när Anders Månsson och socialdemokraterna innehade makten i Bjuv men det här varvet har ännu inte behandlats i kommunhuset. Åtminstone inte vad arrangörerna till proteströrelsen nu, vet.

Andreas Kovacs och Gun-Britt Bengtsson bor intill den mindre ”ficka” på åkern där fiskodlarna tänkt placera de första bassängbyggnaderna. Med en produktion på 10 000 ton inledningsvis. Som omfattar rens, paketering och förstås också transporter och fisklukt. Kapaciteten ska så småningom enligt planen öka till 50 000 ton.

 

- Rudolf Tornerhjelm äger ju marken ända bort till Åstorp och mer. Varför kan han inte placera odlingen närmare Åstorps industrier, undrar Andreas Kovacs. Som bor tillsammans med Gun-Britt Bengtsson i en villa alldeles intill den tänkta placeringen.

”Lägg den nära Åstorps industri”
- Vi bor precis vid den plats där fiskodlingen ska etableras, säger Andreas Kovacs. Och självklart vill vi inte ha denna stora, störiga anläggning utanför fönstret.

- Platsen som är tänkt inledningsvis är dessutom liten och inklämd mellan våra hus och Siwertell. Varför kan inte Tornérhjelm lägga anläggningen närmare industriområdet i Åstorp? Han har ju mark så det räcker utan att behöva förstöra vår boendemiljö.

Vi åker och tittar på den tänkta marken där det just nu växer spannmål. Siwertell ligger där men från den fabriken hörs inte ett ljud.

- Det fick vi höra, säger Andreas Kovacs och syftar på mötet med markägaren tidigare i vecken. Att vi har ju redan Siwertell här så varför bråkar vi. Men det är bara så att Siwertell är inte igång på helger och nätter utan bara på dagtid vardagar. Så de stör inte oss.

Martina Pålsson har varit i kontakt med Länsstyrelsen om ärendet och där har man försäkrat henne om att ta emot namnlistan så snart den är klar. Så att den kommer med i handläggningen.

- Gunnarstorp är en pärla, säger de som samlats utanför tvättstugan för att berätta om sin frustration inför bygget. Det är så idylliskt här. Rudolf Tornérhjelm visade ingen förståelse för våra argument om förstörd boendemiljö. Men vi vill med näbbar och klor slåss för att få behålla vår fina by som den är.

Ett par av dem som dyker upp vid tvättstugan undrar över om man går miste om jobb om man stoppar planerna.

- Det blir 50 jobb, svarar någon.

De jobben är dock inte öronmärkta för Gunnarstorpsbor.

Redaktionen har sökt Rudolf Tornérhjelm för kommentar men hittills inte nått fram.

Läs vår tidigare artikel om fiskodlingen här. Konsultfirman som citeras i de är idag utbytt till en annan.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Start för Hembygdsföreningens lördagscaf…

23-07-2021

FRITID Lördagen den 31 juli startar Billesholmstraktens Hembygdsförening i fd prästgården i Norra Vram sitt populära lördagscafé. Klockan 13-16 serveras det kaffe och kakor mm. Antikvariatet och muséet är...

Läs mer

Utreds för misstänkt stöld

04-06-2021

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

Läs mer

Biblioteken säljer ut tidskrifter

23-04-2021

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl...

Läs mer

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »