Vårdpersonalen har idag det skydd som krävs men hur gör man som privatperson? På måndagen införde Haparanda som första svenska kommun krav på munskydd på allmän offentlig plats. Och från regeringskansliet hörs statsministerns: Gör er plikt!
CORONA på måndagen vreds Covidskruven åt ytterligare när statsministern presenterade en ny lag som betyder att max 8 personer får träffas på en gång. Elitidrotten får fortsätta s - men utan publik. Och i Bjuv görs en genomgång av eventuella konsekvenser i verksamheten.
Förbudet gäller formellt för de tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.
Teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.

Dessa omfattas inte
Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller begravningar – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt.
Hit hör till exempel gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Kort sagt – stanna hemma!
Däremot har regeringen och Folkhälsomyndigheten  gått ut med råd och riktlinjer om att människor bör avstå från att exempelvis röra sig i butiker, gå på gym och träffa andra än de personer man bor med. Regionerna kan här ha lite olika lokala råd beroende på hur smittspridningen ser ut just där. En extremt kortfattad version av detta är: Stanna hemma!

Matcher utan publik
Trots de nya hårda restriktionerna får elitidrotten fortsätta spela att matcher. Idrottarna omfattas enligt idrottsministern inte av lagen eftersom de befinner sig på sin arbetsplats och inte deltar i en offentlig sammankomst när de spelar matcher.

- I praktiken innebär de nya reglerna ett totalt publikstopp inom idrotten, sa Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT på måndagen

- Vi har en epidemi och det har dött över 6 000 människor. Då är det klart att idrotten är i den situationen att vi inte kan stå över detta. Då tycker jag att detta är bara att tugga i sig, säger han till TT.

Ingen bio och teater på ett tag
Filmstaden stänger samtliga biografer i landet efter regeringens besked om att max åtta personer får samlas i allmänna sammankomster.  Detsamma gäller för Malmös kulturscener.

Media drabbat
Ett 30-tal medarbetare på Sveriges Radios Ekot-redaktion har satts i karantän efter ett coronautbrott, rapporterar Dagens Media.

- Det är klart att det är väldigt tråkigt att medarbetare har blivit sjuka och att vi behöver sätta ytterligare medarbetare i karantän, säger Ekot-chefen Klas Wolf-Watz till SVT Nyheter.
Enligt Wolf-Watz påverkas dock inte verksamheten.

Vad kommer sedan?
Som första kommun i Sverige gick Haparanda på måndagen ut och uppmanade invånarna att bära munskydd på allmän offentlig plats. Det rapporterar tidningen NSD. Beslutet togs under måndagen i kommunens krisledningsnämnd. Beslutet kommer efter att ”tvillingkommunen” finska Torneå tagit ett liknande allmänt råd kring munskydd.

Bjuvs förberedelser
På olika håll i kommunen stöter undertecknad på uppgifter om att det finns "många" smittade också i Bjuvs kommun. Sånär som en kommentar gällande smitta på en av kommunens förskolor så har inga officiella uppgifter gått att få fram. Men självklart drabbar en pandemi också invånarna i Bjuv, Billesholm och Ekeby.

På bjuvsnytt.se:s fråga på måndagen vad som förbereds i Bjuvs kommun svarade kommunalrådet Mikael Henrysson i alla fall att man diskuterar formerna kring mötena i Kommunfullmäktige – kommunens högsta beslutande organ. Men att man ännu inte fattat några beslut.

På frågan om Bjuv förbereder sig för att stänga skolorna är svaret: Nej, det gör man inte.

Statsministerns: Gör din plikt!
På regeringens och Folkhälsomyndighetens numera sedvanliga dagliga presskonferens sa statsminister Stefan Löfven på måndagen så här:

- Nu ser vi att följsamheten är lägre. Jag syftar på att människor inte följer råden och rekommendationerna tillräckligt väl.

- Därför krävs mer av förbud för att få ner smittan igen. Det kommer att bli värre. Vi lever i en prövningens tid nu. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen.

Kan sluta med polisingrepp och böter
Om man bryter mot gränsen för allmänna sammankomster, vad händer då?
Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa sammankomster som strider mot förbudet, så länge det är en offentlig tillställning eller allmän sammankomst. Anordnare kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Max 8-regeln gäller från och med den 24 november 2020.

Marianne Rönnberg Galmor