Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den 10 december hölls mötet i Bjuvs kommunfullmäktige i en fd lagerlokal på gamla Findusområdet i Bjuv.
REFERAT Höjdpunkten på torsdagens möte i Bjuvs kommunfullmäktige var tillkännagivandet att försäljningen av 30 procent av Bjuvsbostäders bestånd ger 273 miljoner kronors tillskott i kassan. Köpare är ”Akka Egendom II AB eller ett annat bolag inom samma koncern (dotterbolag)”.

Ärendet om försäljningen var svaret på den återremiss som blev resultatet när frågan togs upp på november månads möte i kommunfullmäktige.

Kommunalrådet Mikael Henrysson kommenterade Kommunstyrelsens förslag till försäljning med ett tillägg:

- Något som inte kom fram i diskussionen vi hade i november på parkeringen är att Bjuvs kommun i slutet av 1990-talet fick skjuta till pengar för att rädda Bjuvsbostäder. I en överenskommelse med staten. Jag har gjort ett överslag på vad bara en snittränta på 3 procent på de pengarna skulle ha kunnat betyda för oss. Det landar på 60 miljoner kronor som vi inte fått ett enda öre av. Därmed yrkar jag bifall till Kommunstyrelsens förslag till försäljning.

Anders Månsson (S) och oppositionsledare i Bjuvs kommun höll med Henrysson om att det var skönt att en lång process nu kommit till sitt slut men underströk samtidigt att han aldrig någon gång under resans gång fått svar på de många frågor som låg bakom att man i november begärde en minoritetsåterremiss av ärendet.

Fortsatt missnöje
- Jag saknar fortfarande svar på varför ni plockat ut två bolag som fått buda på affären, sa han.

- Ska jag sälja min bil så nöjer jag mig inte bara med två bud. Jag vill så klart ha så många som möjligt. För att få så bra betalt som möjligt.

Månsson la också till att han fått information om att två ersättare i Bjuvsbostäder fortfarande inte fått veta detaljerna kring affären. Och så tog han upp det faktum att Bjuvsbostäders tidigare VD Mats Nilsson fått gå från tjänsten pga att han inte ansågs sympatisera med Bjuvs nya styre – SD-majoriteten. I det att han öppet redovisat att han inte tyckte det var en bra idé att sälja av 30 procent av lägenhetsbeståndet.

- Jag yrkar avslag på Kommunstyrelsens förslag, sa Månsson.

Urban Berglund, ledare för KD Bjuv, instämde i Månssons avslagsyrkande liksom Centerns Nils Nilsson.

- Förslagen har varit svävande och flummiga, sa Nilsson. Och utan vettigt anbudsförfarande. Den politiska ledningens sätt att hantera frågan visar att man saknar viljan att utföra god ekonomisk hushållning, ett rättesnöre i vårt uppdrag.

 Och att VD:n fick sparken för att han ej arbetade för SD – det säger ju en hel del om Sverigedemokraternas syn på demokrati.

Mikael Henrysson replikerade:

- Nu är det så att det är vi som styr och vi tycker att vi gjort ett gott val. Och när det gäller förre VD:n så valde vi att förnya när vi insåg var han stod. Vi tycker olika i det här men det är ju inget ovanligt.

Anders Månsson till Mikael Henrysson:

- Du säger ”vi känt” och ”vi tycker” att Akka är en bra köpare. Och jag säger inte emot det. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det stämmer att det är ett bra företag. För det här handlar ju om att 330 lägenhetsinnehavare ska fortsätta ha det bra. Men vi saknar garantier om hur länge ägarna tänker behålla beståndet.

- Och när det sedan gäller tjänstemän så förutsätter jag att de är politiskt oberoende och gör som vi politiker säger, tillade Månsson.

"Förslaget var från början ert"
Bjuvs andra kommunalråd Jörgen Johnsson (M) intog nu talarstolen och yrkade bifall till Kommunstyrelsens förslag om försäljning.

- Jag vill bara i sammanhanget påminna om att det var ni Socialdemokrater som 2019, när ni styrde kommunen, själv kom upp med förslaget om försäljning. Jag tycker inte det har framkommit tillräckligt i debatten.

Moderaternas Ann Charlotte Hammar Johnsson gjorde ett förtydligande:

- För er där hemma som ser det här mötet på skärmen framgår det inte att det gjorts en oberoende värdering  som utgör grunden för val av köpare och där det ingår att ägandet stannar i kommunen. Det är dessutom bra att ha mångfald på ägarsidan. Det visade ju inte minst den situation Bjuv hamnade i på 1990-talet då vi fick gå till staten och få pengar för att rädda Bjuvsbostäder.

Därmed var fullmäktige redo att gå till beslut. Den muntliga omröstningen följdes av en votering som slutade med siffrorna 15 ja och 14 nej. Och därmed var affären i hamn för majoritetsledningen.

Torsdag blev måndag
Nästa fråga på dagordningen var vilken veckodag i månaden som Bjuvs kommunfullmäktige ska ha sina möten. Idag är de alltid på en torsdag.  Men i ett förslag från tidigare, som återremitterats för vidare utredning, vill majoriteten istället mötas på måndagar.

Oppositionen var emot att ändra veckodag och tyckte det var botten att ärendet inte genomgått en ny omröstning där bla också ersättarna i fullmäktige fått säga sitt. En fråga till KF på ett tidigare möte gav vid handen att 14 ville ändra och 14 fortsätta på torsdagar och detta tog tydligen majoriteten till intäkt för dagens förslag. Debatten slutade med att KF i framtiden ska mötas på måndagar istället för torsdagar.

Sista frågan enade
Slutligen beslutade ett enigt Kommunfullmäktige att anta förslag om reviderad bygglovstaxa. Revideringen innebär att bygglovstaxan för mindre fasadändring för solceller ska sättas ner med 51 % och sker med stöd av Plan- och bygglag (2010:900) 12 kap 10 §. Förändringen gäller från 2020-09-01.

- Detta är också en fråga som dragits i långbänk politiskt, påpekade Mikael Henrysson för Anders Månsson. Den har nämligen varit genom 16 instanser för att ikväll landa här. På tal om demokrati.

- Ja just det Mikael Henrysson. Det är så demokrati fungerar, avslutade Månsson.

Fullmäktiges ordförande Pia Trollehjelm, för dagen iklädd glittrig tomtemorsluva, avslutade mötet som hon inlett det – med att tacka såväl administrationen som oppositionen för årets samarbete, uttryck förhoppningar om att 2021 ska bli ett bättre år för oss alla sett ur Coronaperspektivet, skänka behövande en tanke  – samt önska alla en God Jul.

Marianne Rönnberg Galmor

(som pga nyopererat knä följde debatten via bjuvsnytt.se)

SÖK

GÅNG

Rösträtt för kvinnor 100 år – Föreläsnin…

21-09-2021

HISTORIA År 2021 är det 100 år sedan kvinnor fick rösta i ett riksdagsval för första gången. Hur gick det till när kvinnorna vann rösträtten? Föreläsningen lyfter fram de kvinnor...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Cykling och hälsa i litteraturens tecke…

18-08-2021

LITTERATUR PÅ CYKEL I maj 2021 var det premiär för Littera-turen – en cyklande litteraturrunda med fyra författare och distans. Den 4 september är det dags för nummer två. Den här...

Läs mer

Start för Hembygdsföreningens lördagscaf…

23-07-2021

FRITID Lördagen den 31 juli startar Billesholmstraktens Hembygdsförening i fd prästgården i Norra Vram sitt populära lördagscafé. Klockan 13-16 serveras det kaffe och kakor mm. Antikvariatet och muséet är...

Läs mer

Utreds för misstänkt stöld

04-06-2021

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

Läs mer

Biblioteken säljer ut tidskrifter

23-04-2021

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl...

Läs mer

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »