Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den nu f.d. chefen för Kultur- och fritidsförvaltningen, Kent Andreasson, är "pappa" till skejtparken i Bjuv, konstgräsplan, multiarenor och mycket annat som lyft Bjuv på området. Den 17 maj slutade han formellt sitt arbete i kommunen även om de sista tre månaderna var sk arbetsbefriade sedan han uttryckts sig politiskt om majoritetsstyret.
GRÄV Det kom en insändare till redaktionen från oppositionsrådet Anders Månsson (S). Som oroades över att den politiska ledningen i kommunen ”avskedat” en hög tjänsteman. På olaga grund. Bjuvsnytt.se grävde i påståendet och hittade följande.

Vanligtvis publicerar redaktionen insändare direkt när de inkommer. Samtidigt erbjuds den eller de som eventuellt utpekas i insändaren omgående svarsmöjlighet. Men Anders Månssons påstående om att den politiska ledningen hade avskedat Kent Andreasson, chef för Kultur- och fritidsförvaltningen på lösa grunder, var ett påstående som måste kollas och bekräftas. Var detta sant var det ju material för en nyhetsartikel på redaktionell plats.

Jag saxar ur Anders Månsson text. Det handlar om huruvida förvaltningschefens sorti har något med behandlingen av den biblioteksplan han tagit fram att göra.

”…... Planen redovisades för ordförande och vice ordförande i nämnden i december 2020. Beskedet var att den inte skulle upp till nämnden.

Under ett Kultur och fritidsnämnds möte i februari 2021 meddelar Kultur och fritidschefen att han avser att sluta sin anställning den 15/8 och han vill ge politiken och förvaltningen god tid på sig för att anställa en ersättare. Någon vecka senare blir han avskedad med tre månadslöner och arbetsbefriad.

Är detta på grund av att tjänstemannen har utmanat politiken i Biblioteksplanen eller finns det andra skäl till hans avsked? Påståendet att han själv har sagt upp sig håller inte. Finns ingen skriftlig uppsägning. Inte alla politiker i nämnden uppfattade heller att han sa upp sig på februarimötet.

Är detta en följd utav en redovisning som är känslig för SD och M? Vad är det i ”Biblioteksplanen” som är känsligt?..........

Något liknade hände även när det gällde avskedandet av Bjuvs bostäders VD som tog fram en utredning avseende AB Bjuvsbostäders försäljning av lägenheter och konsekvenserna av en sådan.

VD blev avskedad och kommunstyrelsens ordförande uttryckte vid ett möte på frågan ”varför?”:          

-  ”Han var inte bra för SD”.

Om så är fallet, vem är nästa tjänsteman som gör en utredning och utmanar politiken om det får dessa följder?”

Kollar först huvudkällan
Jag sökte självklart efter att ha läst Månssons insändare först Kent Andreasson för att höra vad som faktiskt hänt. Vid andra försöket svarade han i ett sms:

- Den 17 februari aviserade jag att jag skulle avsluta mitt arbete i Bjuvs kommun den 15 augusti 2021. Efter det valde arbetsgivaren att tolka det som att jag sade upp mig med omedelbar verkar, vilket jag inte gjort. Arbetsgivaren meddelade sedan att jag är arbetsbefriad med lön tom den 17 maj. I övrigt har jag inga kommentarer.

När jag bad om ett mer uttömmande svar teg han.

Nästa samtal jag ringde var till kommunalrådet Mikael Henrysson (SD). Som för att göra historian kort bekräftade att Kent Andreasson skulle sluta i Bjuvs kommun.

- På ett möte i Kultur- och fritidsnämnden den 17 februari meddelade Kent Andreasson dem som var på mötet att han hade för avsikt att sluta sitt jobb den 15 augusti i år, säger Mikael Henrysson.

- Dagen därpå fick jag frågan om jag kände till detta. Vilket jag inte gjorde. Kommunchefen Christer Pålsson fick därefter ett mejl från Kent där han klargjorde för sina skäl att sluta i Bjuv.

Redaktionen har en kopia på brevet från Andreasson till Pålsson - som skrevs den 17 februari på kvällen och det lyder så här:

”…….För min del blir det mer ett avslutningssamtal då jag meddelade kultur- och fritidsnämnden att jag avslutar min tjänst som förvaltningschef den 15 augusti 2021.

Det är ett beslut som växt fram från slutet av förra året. Den avgörandet faktorn är det kompakta motstånd till att driva en demokratisk process från den styrande majoriteten. Oavsett ärende uppvisar ordförande och vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden stora brister i att ta till sig sakliga, objektiva och kunskapsmässigt förankrade resonemang. Min bedömning är att möjligheterna för mig att skapa en fruktbar dialog med den styrande majoriteten i Bjuv är mycket begränsad.

Beslutet att vara kvar till mitten av augusti grundar sig i att jag vill ge dig och Bjuvs kommun en rimlig tidslinje att genomföra rekryteringen av ny förvaltningschef. Samtidigt vill jag att min förvaltning och mina medarbetare får en smidig övergång till ett nytt ledarskap utan glapp.

Vi får med största säkerhet möjlighet att tala om det här i lugn och ro, men den här gången är mitt beslut definitivt………”

Tjänstemän och politik?
Kent Andreassons resonemang uppfattades direkt av kommunledningen som ett inlägg mot den politik som numera förs i kommunhuset . Något som kommunalrådet Mikael Henrysson inte anser är förenligt med tjänstemannarollen. Därför är det för honom också självklart att Andreasson slutar. Vilken dag som skulle räknas som förvaltningschefens sista hade han och arbetsgivaren dock olika uppfattningar om. Och det var det som rent faktiskt blev en knäckfråga.

- Kent Andreasson sa den 17 februari att han ska sluta. Som tjänsteman har han tre månaders uppsägning. Det innebär att hans sista arbetsdag formellt är den 17 maj, konstaterar Mikael Henrysson.

Kent Andreasson själv räknade med att sluta tre månader senare – alltså den 15 augusti. Men också kommunchefen Christer Pålsson gav beskedet att sista arbetsdagen var den 17 maj och sedan dess säger han sig inte ha hört ifrån Kent Andreasson. Någon arbetsrättslig tvist uppstod således aldrig.

- Eftersom Kent uttryckt negativa åsikter om oss politiker som styr så var det dock för oss självklart att han dessutom skulle arbetsbefrias fram tills dess, fortsätter Mikael Henrysson. Förtroendet var skadat när han så tydligt klargjort att han inte gillade hur våra representanter arbetar politiskt.

Biblioteksplanen då?
Kent Andreasson har valt att till Helsingborgs Dagblads redaktör förtydliga sitt resonemang kring den biblioteksplan som Anders Månsson tar upp:

- Det är ett antal frågor jag som förvaltningschef har hat att hantera där vi inte nått fram till varandra. Ett exempel är utredningen av förutsättningarna för biblioteken som förvaltningen fick i uppdrag a nämnden att genomföra och redovisa före årsslutet 2020.

Men efter beredningen med ordförande och första vice ordförande fann Kent Andreasson att den färdiga utredningen inte kom upp på dagordningen.

Ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Christel Hedlund, säger till HD att utredningen kommer upp på nämndens möte i april. Något som enligt tidningen dock initierats av vice ordförande Bo Hallqvist (S).

Den 1 april tillträdde tidigare kommunikationschefen i Bjuvs kommun Josefine Wahlström tjänsten som chef för Kultur- och Fritidsförvaltningen. Hon har tidigare vikarierat på tjänsten.

I takt med att den politiska pajkastningen inom Bjuvspolitiken fortsätter kommer vi på bjuvsnytt.se att fortsätta redovisa den så nära inpå sanningen som redaktionen kan komma.

Fotnot: Den som vill grotta in sig i en uppmärksammad händelse bland opolitiska tjänstemän inom regeringskansliet kan med fördel börja läsa här.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Rösträtt för kvinnor 100 år – Föreläsnin…

21-09-2021

HISTORIA År 2021 är det 100 år sedan kvinnor fick rösta i ett riksdagsval för första gången. Hur gick det till när kvinnorna vann rösträtten? Föreläsningen lyfter fram de kvinnor...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Cykling och hälsa i litteraturens tecke…

18-08-2021

LITTERATUR PÅ CYKEL I maj 2021 var det premiär för Littera-turen – en cyklande litteraturrunda med fyra författare och distans. Den 4 september är det dags för nummer två. Den här...

Läs mer

Start för Hembygdsföreningens lördagscaf…

23-07-2021

FRITID Lördagen den 31 juli startar Billesholmstraktens Hembygdsförening i fd prästgården i Norra Vram sitt populära lördagscafé. Klockan 13-16 serveras det kaffe och kakor mm. Antikvariatet och muséet är...

Läs mer

Utreds för misstänkt stöld

04-06-2021

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

Läs mer

Biblioteken säljer ut tidskrifter

23-04-2021

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl...

Läs mer

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »