POLITIK Meningsskiljaktigheter och verbal pajkastning är alltsedan senaste valet vardagsmat för den som följer det politiska spelet i Bjuvs kommun. Vid sidan av omröstningar, voteringar och reservationer på den politiska scenen så sker ”debatten” mycket ofta på Facebook. Och allt som oftast hoppar det grodor ur de folkvaldas munnar. Oavsett partifärg.

Häromdagen var det dags igen. I en ”diskussion” på en lokal FB-sida bl.a. rörande det annalkande kyrkovalet avslutades dialogen plötsligt med ett upprop från en hängiven socialdemokrat som uppmanade till att ”rösta rätt – rösta rött”.

Då och där brast det för Pia Trollehjelm, Sverigedemokrat och bl.a. ordförande i det högsta beslutande politiska organet – Bjuvs Kommunfullmäktige.

Med anledning av ordväxlingen som därefter följde kom det en insändare till bjuvsnytt.se:s redaktion från oppositionsrådet Anders Månsson (S) och hans broder i politiken Anders Ljung, ordförande för Bjuvs Socialdemokrater. (Inlägget kursivt).

”Respektlöst mot demokratin”
Att vara ordförande för Kommunfullmäktige i en kommun innebär att vara vald till det högsta beslutande uppdraget i en kommun och det innebär i det uppdraget att visa respekt för alla, även sina motståndare. Som ordförande för Kommunfullmäktige innebär det en absolut respekt för demokratin.

Ordförande för Kommunfullmäktige i Bjuvs kommun, Pia Trollehjelm (SD), inleder alltid sammanträdena med att uppmana till en god och trevlig ton i debatten. Det är naturligtvis både bra och självklart att göra i det uppdrag hon just nu innehar. En god och trevlig ton borde rimligtvis vara en självklarhet att ha i alla sammanhang, speciellt som ordförande för Kommunfullmäktige.

Tyvärr är det så att ordförande för Kommunfullmäktige, Pia Trollehjelm (SD), har uppenbara problem med att leva upp till sina egna uppmaningar. På sociala medier uttrycker ordförande för Kommunfullmäktige följande om sina meningsmotståndare ”behöver rensas på vänsterrött pack” i samband med en diskussion kring kyrkovalet. Det är verkligen en debattnivå och ett språkbruk som är långt under vad en ordningsam ordförande för Kommunfullmäktige ska tycka är okej.

I vilka andra demokratiskt valda församlingar vill ordförande för Kommunfullmäktige, Pia Trollehjelm (SD), att det ska så kallat ”rensas”?

Vi socialdemokrater kommer att aktivt arbeta för att debattnivån ska höjas inom politiken och mellan de olika politiska partierna i vår kommun, men vi förväntar oss att arbetet börjar uppifrån och först med ordförande för Kommunfullmäktige.”

Pia Trollehjelm ber om ursäkt
Att uppdraget som folkvald bl.a. innebär att man kan hålla tungan rätt i mun blev på tisdagen svidande uppenbart för Pia Trollehjelm när ingen mindre än en representant för Statstelevisionen (SVT) ringde och ville ha ett uttalandet om vad som menas med att ”rensa ut vänsterrött pack”. När undertecknad fick kontakt med Trollehjelm var hon ångerfull och berättade att hon ville be om ursäkt för att ha tappat fattningen i Facebookinlägget.

- Ärligt talat tänkte jag inte i de banor som oppositionen uppfattade mina ord, säger Pia Trollehjelm. Jag var inte ute efter någon lokal socialdemokrat men jag gillar samtidigt inte att det gått politik i kyrkolivet. Vad jag menade var att jag inte vill se mer av vänsterradikalisering inom Svenska Kyrkan. En utveckling som går stick i stäv med bevarandet av våra svenska, kristna värderingar och som det politiska vänsterblocket länge stått för.

- Så här i efterhand ser jag såklart att jag uttryckte mig klumpigt och det ber jag om ursäkt för.

Kyrkan och politiken
Pia Trollehjelm tillhör alltså dem som ogillar politikens relativt nya intåg i kyrkans värld. Trots det är det hennes eget parti som inför det förra kyrkovalet 2017 insåg att en sidodörr rakt in i maktens korridorer – kyrkoporten – stod vidöppen - och inte var sent att utnyttja detta. Snabbt åtföljt av Socialdemokraterna.

Trollehjelm förnekar inte mitt påstående men säger att hon personligen med ”grodan” hon kastade ur sig i den senaste FB-stridens hetta, syftade på att stoppa ”vänsterradikaliseringen inom kyrkan”. 

Det här var inte den första och inte den sista ”debatten” mellan Bjuvs politiska ledarskap och opposition. Om mindre än en vecka är det dags för september månads möte i Bjuvs Kommunfullmäktige.

Vi på bjuvsnytt.se sänder som vanligt live (Ja, vi ska försöka köpa egen ljudanläggning eftersom kommunen med sin nyinköpta digitala möteslösning inte bjuder oss på ljud.)

 

Jag vågar därmed påstå att jag snart återkommer med nästa kapitel i historian om hur vardagspolitiken i Bjuvs kommun utvecklas. Förresten – det är nu lite knappt ett år kvar till nästa val.

 

Marianne Rönnberg Galmor