POLITIK Ljudet i bjuvsnytt.se:s livesändningar från Bjuvs KF har länge varit dåligt. Och ännu sämre har det blivit sedan KF-mötena i år återvänt till Varagårdsskolans aula.
Till saken hör att det just i aulan skulle gå att få riktigt bra ljud. OM vi fick kommunens tillstånd att "tanka ner" det direkt från den nya utrustning som kommunen låtit Tele2 skräddarsy för digitala möten. Och som används i aulan. Men enligt tillförlitliga källor i kommunhuset har någon eller några där satt sig emot att ge bjuvsnytt.se - och media i stort - denna möjlighet.

Ett skäl som antytts är att dessa motståndare själva vill sända mötena. Vilket jag aldrig tillfrågats om och självklart inte skulle ha någon åsikt om. Som journalist gör jag mitt jobb när jag speglar Bjuvspolitiken. Värnar demokratin. Om tjänstemännen sänder är inte min sak.

För ett par veckor sedan tillskrev jag i egenskap av chefredaktör för bjuvsnytt.se officiellt kommunfullmäktiges presidium och bad om tillstånd att "tanka ner" ljudet.
Så småningom sade presidiet, som består av Pia Trollehjelm (SD), Patrik Fors (M) och Christer Landin (S) ja till att vi får ta ljudet EN gång, dvs ikväll den 25 oktober.
Detta för att tjänstemännen ska få mer tid på sig att undersöka om inte detta strider mot  någon lag.
Hittar de inga juridiska hinder får vi fortsätta, enligt svaret jag fått. Vad politikerna, som ju är tjänstemännens yttersta överordnade tycker, förtäljer inte svaret.

En anmärkningsvärd hantering
Jag tycker hela hanteringen är märklig. Vi sänder gratis på vår egen fritid - till nytta för bjuvsnytt.se:s läsare och tittare. Kommunen betalar alltså inte ett öre för detta.

Officiellt säger majoritetsstyrets representanter att de vill att bjuvsnytt.se fortsätter. Inte minst eftersom det skulle kosta dem "20 000 kronor varje gång" om de skulle köpa tjänsten. Utöver de "2000 kronor vi betalar för Tele2-killens närvaro på varje KF-möte".

Skälet till sändningarna för min del är att jag tycker att de ger tidningen - och därmed allmänheten - ett mervärde.

Lasse Nielsen och jag äger själv vår utrustning. Inklusive den kabel vi skulle vilja koppla till kommunens anläggning. Lasse har kollat med Tele2-representanten som på varje KF-möte sköter anläggningen och vår ev. anslutning orsakar inga problem.

Summan av all jävlighet
I fredags hade vi kommit så långt att Lasse och Tele2-killen skulle testköra inför ikväll. Tala om antiklimax när de på skolan upplystes om att den denna dag var upptagen för vaccinering och att något test inte kunde genomföras!

Inför kvällens möte tog vi därför det säkra för det osäkra och hyrde ett antal mikrofoner. I ett nytt, eget försök att få bra ljud i sändningen.

Klockan halv 5 inträffade så det oväntade! Lasse blev uppringd av Tele2-killen som sa att han skulle hinna testa i alla fall. Före mötet. Och vips var sladden isatt och ljudet in i vårt system kristallklart. Ingen dålig slutkläm!

Håll nu tummarna snälla, för att vi ska lyckas med en helt lyckad se- och hörvärd sändning denna gång. Hur framtiden sedan gestaltar sig lovar jag att återkomma till.

Vi börjar sända cirka 18.45. Via www.bjuvsnytt.se. Välkommen!

Marianne Rönnberg Galmor
Chefredaktör och ansvarig utgivare
www.bjuvsnytt.se