FÖRETAG Nyföretagandet ökade i Bjuv under det senaste året. Det visar siffror från Tillväxtanalys som If sammanställt.

Det senaste året har 98 nya företag registrerats i Bjuvs kommun, vilket är en ökning med 36 procent jämfört med 2019. Branschsiffror på kommunnivå publiceras inte. Det är inte bara i Bjuv det grundats många nya företag. I hela landet startades 79 000 nya företag under det senaste året, en ökning med 18 procent.

– En viktig förklaring är troligen att kravet för aktiekapital för att kunna starta ett aktiebolag sänktes från 50 000 kronor till 25 000 kronor i januari 2020. Minskad tid till sociala aktiviteter och möjlighet att fördela sin arbetstid annorlunda under pandemin kan också ha bidragit, säger Frida Lagergren, som är ansvarig för företagsförsäkringar på If.

– Vi har till exempel noterat att flera av våra mindre företagskunder utökat eller lagt om sin verksamhet och blivit mer av mångsysslare. Det ska bli spännande att följa utvecklingen framåt när samhället nu öppnat upp, säger Frida Lagergren.

Störst uppgång i Skåne län hade Örkelljunga (+83 procent).

Många nya inom handelsbranschen
Flest nya företag, i riket, har startats inom handel. Under det senaste året startades 12 194 nya företag inom den branschen, vilket är en ökning med 42 procent.

Även inom jordbruk, skogsbruk och fiske samt förlag, radio, TV, film och telekommunikation ökade antalet nya företag. Transport och magasinering, samt reklam växer kraftigt, men från låga nivåer.

– I kultur-, nöjes- och fritidsbranschen däremot minskade antalet nystartade företag med nio procent. Hotell och restaurang verkar inte ha tagit fart än. Men detta är såklart branscher vi hoppas ska vända utvecklingen framåt i takt med att samhället nu öppnat upp, säger Frida Lagergren.

(Pressmeddelande från Tillväxtanalys)

 

MRG