Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kyrkan i Billesholm. Foto: Lars Svendsen.
BILLESHOLM – BJUV Personalen på församlingshemmet i Billesholm har informerats av kyrkoherde Patrik Neuhaus om förändringar framöver och som bl.a. innebär att en tjänst försvinner och att två andra dras ner rejält. Samtidigt har personalen förbjudits att yttra sig för utomstående.

Grogrunden för ryktesspridning kunde inte vara bättre. Först sades det att församlingshemmet vid Billesholms kyrka skulle avyttras för att rädda kyrkans dåliga ekonomi.

Därefter handlade ”pratet” istället om att de anställda i framtiden ska ha sin placering i församlingshemmet i Bjuv. För att, när arbetet så kräver, åka till Billesholm.

Ryktesspridningen till trots är det locket på från ledningshåll i Bjuv. Men klart är att det förändringsförslag som Patrik Neuhaus m.fl. arbetat fram bland annat går ut på att inkorporera tjänster och verksamhet i Billesholm med den i Bjuv, att effektivisera arbetet och placera alla anställda i Bjuvs församlingshem.

Eget ben
Planen andas missnöje med en verksamhet i Billesholm som varit alltför självständig och de facto blivit som ett eget ”ben” parallellt med verksamheten i Bjuv. ”Luft” har funnits i vissa tjänster, heter det i planen och för att komma till rätta med detta krymps dessa från 75 till 30 procent.

I samband med ett möte med oroliga billesholmare som undrar vad som händer med deras församlingshem, stöter vi på kyrkoherde Patrik Neuhaus, och passar på att fråga honom vad som är på gång.

- MBL-förhandlingar pågår och de är belagda med sekretess, svarar kyrkoherden kort.

"Pratar inte med anställda"
Påståendet att det pratas och undras i byn viftar han bort och på frågan om han inte kommunicerar med sina anställda under ärendets gång säger han:

- Vi förhandlar inte med anställda. Vi förhandlar bara med facket.

Patrik Neuhaus visar tydligt att han inte är intresserad av att bli intervjuad men berättar ändå att MBL-förhandlingar förs med fyra olika fackföreningar – Lärarförbundet, Vision, Kommunal och Kyrkans Akademikerförbund. När arbetsgivare och fackföreningar är överens överlämnas ärendet till församlingens beredningsutskott. Som i sin tur vidarebefordrar frågan till Kyrkorådet för beslut. Allra sist ska så Kyrkofullmäktige säga sitt och först därefter informeras de anställda om utgången.

Klart i höst
Hela proceduren ska, enligt Patrik Neuhaus vara klar ”någon gång i höst”. Ett rimligt antagande är att detta betyder före kyrkovalet den 15 september. Då nya representanter för kyrkan i Bjuv ska väljas.

Innan Neuhaus sätter sig i sin bil och kör iväg tillägger han:

- Nu måste jag åka. Jag börjar min semester idag och hade inte räknat med någon intervju. Jag har arbetat övertid så det räcker och tänker inte göra det idag också.

”Det handlar om pengar”
Patrik Neuhaus roll som kyrkoherde kan liknas vid ett VD-jobb och i den rollen ingår att driva verksamheten på ett framgångsrikt sätt samt även föreslå och genomföra förändringar – särskilt för att få en budget i balans.

Den slutliga makten ligger dock inte hos kyrkoherden utan hos Kyrkorådet. Vi vänder oss därför till Kyrkorådets ordförande Kersti Jonasson för att få veta litet mer om förändringsplanerna

- Jag uttalar mig inte, säger hon. Sekretess råder ända tills beredningsutskottet haft sitt sammanträde den 5 augusti. Innan dess får du inte veta något om detta.

"Patrik bestämmer"

 - Och påståendet att det är jag som bestämmer, är inte sant. Det gör Patrik.

Kersti Jonasson är förutom ordförande i Kyrkorådet en av Bjuvs mycket erfarna S-politiker. Hängiven socialdemokrat sedan före kommunsammanslagningen – i den välmående arbetarkommun Bjuv på den tiden var.

Är det förenligt med god socialdemokrati och kyrkliga rekommendationer att utesluta människor från att delta i en process som påverkar deras möjligheter att klara sin försörjning? Är det förenligt med god socialdemokati – och demokrati över huvud taget - att en chef säger till de anställda att han förbjuder dem att uttala sig?

- Jag uttalar mig inte om ärendet, är det enda ordföranden för Kyrkorådet ger till svar. Någon ideologisk vinkel vill hon inte gå in på här.

Hon har protesterat
Anita Blixt sitter i Kyrkorådet för Folkpartiet och är ersättare i kyrkogårds- och fastighetsutskottet. Hon har försökt få information om vad som pågår, men har inte lyckats. Vid två tillfällen har hon dock motsatt sig förslag till förändringar som kommit upp på dagordningen.

Församlingshemmet i Bjuv byggs om för att ge plats åt anställda från Billesholm och detta reserverade sig Anita Blixt emot i våras.  Bjuvs församling har just nu 5 präster och när Kyrkorådet i december beslutade att inrätta en ny komministertjänst så yrkade hon avslag på förslaget. I protokollet beskrivs beslutet som en prioritering i kommande besparingsförslag och Blixt reagerade mot den nya tjänsten eftersom församlingen redan har ett underskott.

- Jag vill att verksamheten i Billesholm ska vara som den är idag. Småbarnsföräldrarna där kommer inte att åka till Bjuv för det blir för besvärligt för de, säger Anita Blixt.

- Flera av dem har faktiskt bestämt sig för att lämna Svenska kyrkan och det är ju mycket tråkigt.

Med istället för mot
Enligt regelboken är ärendet formellt korrekt skött. Det står klart efter en koll med biskopskansliet i Lund. Det både anställda och församlingsmedlemmar förundras över är bristen på insyn.

- Generellt uppmanar vi alltid församlingarna att ta med de anställda i en sådan här process, säger stiftsjuristen Eirik Ski.

- Främst för att tillvarata deras kunskap och kompetens. De kan ju sin egen verksamhet och vet var det finns effektiviseringsmöjligheter. Och så får man dem med i arbetet på sin sida, inte emot.

- Till sist bestämmer ju andra hur det blir, men en transparens i arbetet rekommenderas alltid.

Hjälpa eller stjälpa
Korrekt i all ära allstå. I brist på raka besked från kyrkans ledning i Bjuv läser vi församlingsinstruktionen, som finns på kyrkans hemsida. I den beskrivs människorna som bor i Bjuvs kommun bland annnat så här:

- Vad man som församling också bör ta hänsyn till är att självkänslan inte alltid är i topp. En konkretion av detta är uttrycket "Bjuv kan", ett uttryck som har varit och är en av ledstjärnorna i vårt arbete.

Hur medarbetarnas i Billesholm självkänsla stärks av den pågående proceduren, återstår att se.

Läs även om billesholmsföräldrar som oroar sig över att verksamheten skärs ner här.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »