Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BJUV Hon går numera under namnet Bjuvsflickan men en uppgiftslämnare som dök upp idag säger sig ha belägg för att hon en gång i tiden hette Tvätterskan och kom från Tollarp. Hur som helst; På Nationaldagen den 6 juni flyttade flickan hem till Kronanparken igen.

Bjuvsflickans återinvigning hanterades den 6 juni av delar av Kultur och Fritidsnämnden. Ordförande Bo Hallqvist assisterades av ledamoten Kenneth Bolinder då bandet högtidligen klipptes av. 

 

 

Länge har historian om Bjuvsflickan varit den att statyn kommer från Tyskland eller kanske Polen. Upphovsmannen eller -kvinnan har aldrig varit känd men statyn skulle ha hamnat i Sverige genom att en antikhandlare i Malmö köpte den. Hans syster ska sedan ha haft statyn i sin trädgård i Tollarp utanför Kristianstad. 

Idag på Nationaldagen bekräftades denna historia av Annica Åkerlund som också visste att antikhandlaren hette Sten Röing och att hans syster hette Constance. Genom hennes trädgård i Tollarp flöt Vramsån och det är troligt att det är vid dess brädd flickan stått. Ur den sockel hon på den tiden var placerad på rann det vatten ner i en damm. Och på den tiden kallades statyn för Tvätterskan.

Annica Åkerlund berättar vidare att statyn hamnade i Bjuv 1976 och fick namnet Bjuvsflickan. Detta var i samband med att Lions Club hade en stor utställning som hette ”Bjuv idag”. 1986 skänkte Lions i sin tur Bjuvsflickan till Bjuvs kommun. Som ställde den i Kronanparken.

Istället för pengar
När byggandet av den planskilda korsningen påbörjades 2011 flyttades Bjuvsflickan dock in i ett nytt kommunalt förråd.

Men det finns också en annan version av hur flickan hamnat i Bjuv i schwung. Enligt den är statyn en gåva från byggherren Sune Hermansson, som fått den som ersättning istället för reda pengar, för ett lån som låntagaren inte kunde betala.

År 2003 motionerade Kristdemokraterna i Bjuv om att Bjuvsflickan – som vi denna tidpunkt stod på ett fundament en bit ifrån Södra Storgatans kant – att den skulle byta plats med en flaggstång som stod betydligt närmare gatan. För att statyn skulle komma mer till sin rätt.

 

 

I samband med att Bjuvflickan på Nationaldagen den 6 juni för tredje gången flyttade ”hem” till Kronanparken fanns KD-ledaren Urban Berglund med hustru på plats. Flickan står nu vid kanten av dammen en bit in i parken från gatan sett, och paret Berglund konstaterade att den nuvarande placeringen är helt okej.

Dubbelgångerska?
År 2003 skrevs det i media om att den Bjuvsflickan som vi nu talar om en gång i början av 1950-talet hade en dubbelgångerska. Ytterligare en staty som kallades Bjuvsflickan. Den stod i Folkets hus-parken men ingen vet var den är i dag.
Svea Larsen som hade butiken Blomsterboden i ett sedan länge rivet hus vid järnvägsbommarna på Storgatan, berättade för HD bl.a. att hon någon gång lånade den statyn till en julskyltning. Den föreställde en flicka med blomsterkorg i handen och var gjord i sten och stor som en sjuåring ungefär. Denna flicka sägs ha stått ute i en damm i Folkets hus-parken, enligt henne.

Ute i vattnet
Enligt andra uppgifter ska en sådan flicka faktiskt ha stått i en del av Kronanparkens vattendamm. Från 1952 och i drygt tio år framåt. Vattendammen gick längre upp än idag och bildade en bäck. Statyn stod ute i vattnet och det fanns även ett springvatten där.

Detta var under Folkets Husparkens och kanske också Bjuvs glansdagar. Och förutom att satsa på dammar och springvatten fanns här också en utedansbana, minigolf och upplysta rabatter. Men i början av 1960-talet var sötebrödsdagarna över. Rabatterna försvann liksom dansbanan. Minigolfen flyttades, vattendammen minskades och Bjuvsflickan plockades bort. Och vart hon tog vägen är det idag ingen som vet.

Kanske vet någon av er läsare?

 

 

 

 

Hur historian nu än är så stötte i alla fall jag personligen på Bjuvsflickan för en tid sedan. På lagret på Tekniska kontoret. Snyggt och prydligt placerad på en trätrall. Och för att vara från början av 1950-talet i minst sagt gott skick!

 

 

 

 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Bilbingo i Gunnarstorp

13-07-2017

BILBINGO Varje söndag under sommaren spelas det bilbingo på Tornévallen i Gunnarstorp - Bingos svenska hem. Bingo introducerades i Sverige 1961 i just Gunnarstorp. Start kl. 14.00 fram till cirka 17.00. Arrangörer:...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »