Världen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


FILM Jag var nyligen på Sverigepremiär av ”Watching the Moon at night”. En film om terrorism och antisemitism. SVT är medfinansiär men om svenska tittare får se filmen är tveksamt. Till skillnad från publiken i Polen, Israel, Frankrike och USA. Som inpå skinnet upplevt konsekvensen av den ödesdigra kopplingen.

Joanna Helander och Bo Perssons film ”Watching the moon at night”, är en film om terrorism och det tydliga bandet till antisemitism. Medfinansiärer är Film i Väst och Sveriges Television SVT, med stöd från Svenska Filminstitutet.

Såväl inspelningar som vägen till olika filmsläpp har tagit tid. Det för många kontroversiella innehållet om kopplingen mellan terrorism och antisemitism (judehat)tycks viktigt i sammanhanget och har uppenbarligen försenat premiärvisningen såväl i Sverige som i t.ex. Frankrike.

Strax innan den skulle visas för den franska publiken i fjol inträffade terrordåden i Paris och visningen sköts upp. Risken att ”strö salt i såren” verkade för uppenbar.

I filmen möter vi ögonvittnen på olika håll i världen som har det gemensamt att de personligen upplevt vad det är som driver terroristerna till att genomföra sina dåd.

En kvinna i Algeriet berättar om hur hon såg sin bror och syster avrättas och skändas men själv lyckades fly. Andra berättar om vad de upplevt i Spanien, Israel, USA, Frankrike, Danmark osv. Filmens röda tråd är att terrorn drivs av förakt för människoliv, av dödskult, martyrskap och andra idéer som motsätter sig demokratin som vi känner och vill ha den.

Öppna samhällets fiender
Efter filmen debatterade Annika Borg, präst i Svenska kyrkan och författare, filmaren Marianne Ahrne, Ulf Öfverberg, ordförande för Samfundet Sverige-Israel, samt filmens regissör Bo Persson, innehållet under rubriken ”Det öppna samhället och dess fiender”.

Debattörerna pekade alla på kontinuiteten i det antisemitiska budskapet och kallade filmen ”En hemsk film”. Den antisemitiska berättelsen om hur judar kidnappar kristna barn för att använd deras blod till sitt osyrade Matzah-bröd vid högtiden Pesach förs t.ex. ständigt vidare. En annan antijudisk skröna som används sedan 1200-talet, och som för inte så länge sedan fick ett ”uppsving” igen via Aftonbladet, är den om israeliska (läs judiska) soldater som skjuter palestinier och säljer deras organ på den illegala organmarknaden.

Antisemitism rumsren igen
Den kände svensk fd UD-tjänstemannen, FN-ambassadören mm -  Pierre Schori (S) – och det faktum att han åkte och träffade Hamas-representanter och skrev i debattartiklar att Sverige måste börja samtala med dessa antisemiter, kom också upp i samtalet. Enligt Schori företräds den terrorstämplade organisationen av rätt hyggliga typer som det är dags att börja umgås med dem i internationella sammanhang. Hans partikollega Margot Wallström tycks ha lyssnat.

Att sedan islamistiska Hamas i sina stadgar talar om att staten Israel ska utplånas, tycks inte vara något bekymmer i sammanhanget. Inte heller är Schori bekymrad över avsaknaden av mänskliga rättigheter i Gaza, kvinnoförtrycket där eller jakten på homosexuella osv.

Draghjälp av kyrkan
Samtidigt som Schori skriver sina ”råd” åker Sveriges dåvarande ärkebiskop Anders Wejryd också till Gaza och Hamas-ledaren Ismael Haniyeh. En moralisk kollaps, enligt Ulf Öfverberg och övriga debattörer på Filminstitutets podium denna kväll. Med kontinuitet bakåt eftersom Svenska kyrkan har en diger historia av antisemitism med tex kyrkoledare som under Andra världskriget stödde nazismen. Och som i dag uppenbarligen stöder nazisternas arvtagare, den totalitära islamismens företrädare.

Dagens västeuropeiska vänsterrörelse har efterhand anammat den antisemitism som övervintrat från 1930-talet men i och med Förintelsen inte längre var rumsren. Därför ersatte de Juden med Israel och antisemitismen med antisionism.

I och med bildandet av den judiska staten Israel blommade den ”övervintrade” antisemitismen upp igen. Många ansåg dessutom att statens grund var världens dåliga samvete och det faktum att det som hänt judarna kom till allmänhetens kännedom!

Roten till särbehandlingen
I denna irritation finns också roten till den särbehandling och fixering vid just Israel, som representant för all världens ondska, som vi bevittnar idag. Inom Svenska kyrkan, bland vänsterns representanter och bland olika aktivister. Vänstern demonstrerar överallt mot rasism men inte mot antisemitism, som man anser inte finns. Det man säger sig stå emot är "antisionism" som i den judiska sfärens ögon bara är en omskrivning av gammaldags antisemitism.

Förnekandet av dagens antisemitism har i dagen svenska samhälle i bla vänsterkretsar gått så långt att man vid manifestationer till minne av Kristallnatten retuscherat bort judarnas roll. Senast i Umeå bjöds inte Umeå judiska förening in till demonstrationen. Enligt uppgift för att "det kunde bli farligt för judarna". Judarnas roll retuscheras alltså bort från den händelse som blev startskottet för Förintelsen!

Som motvikt till denna farliga rörelse som nu sprider sig i rask fart, är filmen ”Watching the moon at night” viktig. Ska medfinansiären SVT våga och vilja visa den? Eller ska man stå fast vid att man sedan inspelningen inleddes sagt upp kontraktet med Bo Persson och Joanna Helander? Oklart på vilka skäl.

Den  28 mars har filmen premiär I New York på The Center for Jewish History.

Mer om ”Watching the moon at night” här:

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »