En vacker sommdag i staden Nice på populära franska Rivieran. Sommaren 2016. Före gårdagens terrorattentat. Foto: MRG

TERROR För mindre än två veckor sedan promenerade jag exakt på den sträcka i Nice som terroristen slog till mot på Frankrikes nationaldag igår. Tanken for genom min skalle då: Här vore det perfekt för en terrorist att attackera.
Alla redaktioner världen över skriver idag om det fruktansvärt fega och mycket blodiga terrorattentatet som en förmodad jihadist igår kväll utförde mot oskyldiga flanörer på Promenade des Anglais -  det kända och populära promenadstråket i Nice på franska Rivieran.

Själv var jag på platsen för attentatet bara för knappt två veckor sedan. Gick omkring i vimlet tillsammans med dotter, make och svägerska. Vi gick längs hamnen dit vi tog en buss, gick på Promenade des Anglais, krånglade oss runt på loppmarknaden ett stenkast ovanför. Vi satt och åt bland alla andra som kommit för att njuta av Nice. Några timmar senare skulle Island möta England på stadens fotbollsstadion. Vi såg och hörde uppladdningen inför det mötet.

 Nice är sedan sekler tillbaka en tummelplats för världens jetset även om det idag kommer ännu mer "vanligt folk" till den mytomspunna staden vid Rivieran. Foto: MRG
 

Inget farligt hände den gången men jag, med min bakgrund i Mellanöstern, slogs av tanken att en sådan här miljö vore perfekt för en galen terrorist att slå till i. Nice, symbol för rikedom och makt. Gamla pengar och mycket pengar. En hjärtpunkt för Frankrike.

Bilen som vapen
Var gårdagens terrorist var just då vet ingen. Men med en stor lastbil prejade han vid 22.30-tiden medvetet människor som inte hade en chans att undkomma och flög som käglor över gatan.

Att döda med bil och fordon, det känner vi igen. Närmare bestämt från Jerusalem och Israel. Där har enskilda terrorister satt sig i en bil och med den som ”vapen” dödat människor de ser som sina svurna fiender. Den allra första attacken drabbade bl.a. en mamma och hennes baby, när förövaren tog sikte på människor som väntade vid en spårvagnshållplats.

Jag kan inte låta bli att göra jämförelsen med just attentatet i Nice igår. Även om det senare var i en mycket större skala än i Israel. Jag tänker: Har de övat i Israel för att nu ge sig på hela Europa och västvärlden med samma metoder?

För i så fall följer efter mord med fordon en våg av knivmord. Då arga unga män (det rör sig för det mesta om män) ger sig på precis vem som helst med kniv. Urskiljningslöst som det varit i Israel ganska länge nu.

Inte säker någonstans
Du går idag inte säker någonstans. Det gäller just nu uppenbarligen också för Europa. Det finns uppenbarligen den sortens människor överallt just nu som anser sig ha rätt att döda oskyldiga bara för att de inte tycker de har vad de önskar själv i livet. De tror att om de dödar dem de ser som sina fiender – låt vara att de aldrig träffat sina offer tidigare – så ska de komma till en bättre och mer högstående värld.

Jag tar mig för pannan. Vad annat kan man göra?

Semestertiderna är ännu inte över och på många håll både i Europas huvudstäder och på andra populära resmål som t.ex. Nice, flockas människor som vill njuta av sol och ledighet. Uppenbarligen finns det numera också de ibland dem, som vill något annat.

Själv lärde jag under mina år på svenska ambassaden i Tel Aviv att aldrig befinna mig i någon form av folksamling. Hög tid att vi alla nu tänker på detta sätt.

Mina tankar går idag till alla drabbade i Nice och världen.

Till dig säger jag: Var rädd om dig i sommar! Wherever you are.

Marianne