OMTANKE Przemek Golynski, som en gång bodde i Bjuv men som numera bor i den polska staden Stettin (Szczecin), är en trogen läsare av bjuvsnytt.se och på torsdagen kom det ett litet brev och några vackra bilder från en plats i staden han ville att jag skulle se. Den judiska begravningsplatsen. Han skrev:
Hej Marianne!
Besökte nyss det som är kvar av den forna judiska kyrkogården i Szczecin. Tycker om att gå förbi den och lägger alltid en sten.

Kanske känner du någon som hade en gång sin familj där? Fram till 60-talet fanns det en stark judisk representation i staden. Idag lever här ett 20-tal.

Hälsningar från exbjuvsingen

Przemek Golynski

Tack för din vackra omtanke!

Tack så väldigt mycket för omtanken och de vackra bilderna Przemek! Så roligt att se den vackra platsen i staden där några judiska gravstenar har bevarats.

Jag känner personligen ingen från Szczecin (Stettin). Vår familj kom från Procewitze, en mycket liten ort långt ute på den polska landsbygden.

Kanske finns det dock bland mina vänner personer med anknytning till Szczecin så jag publicerar helt enkelt text och bilder på bjuvsnytt.se, delar med alla vänner, och så får vi se om någon finner glädje i de vackra bilderna.

Fotnot: Judar lägger av tradition främst en sten på graven istället för blommor. Eftersom man inte vill lägga levande ting som dör på stenen. En sten kan man dessutom alltid få tag i. En sten har alla råd med. Numera är det dock vanligt att gravarna också smyckas med blommor.

Vet du inte vad som hände de polska judarna under Andra världskriget så finns det en berättelse om några av dem här.

Marianne Rönnberg Galmor