Världen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
bjuvsnytt.se, som startade 2012 fortsätter tuffa på och servera både nyheter och underhållande reportage- Med viss hjälp av sponsorer bland läsarena men helt utan stora ägare eller finansiärer. Betydligt större gratistidningar på nätet, som nu senast 24Sverige, tvingas kasta in handduken när deras storägare tappar tron på dem så att de måste gå i konkurs.
MEDIA Gratissajten för nyheter - 24Sverige – lämnade på onsdagen ett mycket tråkigt besked – företaget har ansökt om konkurs. De ekonomiska förutsättningarna blev för tuffa för journalistiken, meddelar ägarna.

Som en mycket, mycket mindre spelare i samma bransch – kvalitativa nyheter på nätet och gratis – känner jag för kollegorna som drabbas på 24:s redaktioner i Kalmar, på Öland, i Nybro, Emmaboda, Halmstad, Varberg, Falkenberg, Malmö, Uppsala, Blekinge, Kristianstad, Helsingborg, Ystad, Trelleborg och Västerås. Samtidigt som jag räds att snart själv behöva fatta samma beslut.

Till skillnad från bjuvsnytt.se så har 24-redaktionerna dock haft både annonsintäkter och framförallt också stora, penningstarka ägare och finansiärer. Trots detta så gick det alltså inte att klara av att hålla folket med god journalistik.

Under hösten 2018 meddelade Mittmedia, en av tre stora ägare, mitt under pågående expansion på nya orter, att de inte kunde vara med och satsa längre. Det innebar att de ekonomiska förutsättningarna förändrades radikalt och 24Sverige behövde ställa om organisationen och minska på personalstyrkan.

Trots detta har journalistiken överlevererat och haft otroligt bra trafik under hela perioden. Till och med lyft under den senaste tiden.

- Journalisterna gör ett makalöst bra arbete. Trafiken ökar konstant och maj 2019 var vår bästa månad någonsin och juni fortsätter i samma spår. Det gör att det känns ännu mer smärtsamt att lämna detta besked nu, säger Jeanette Lindström, vd för 24Sverige.

- Vi har arbetat för att ställa om från budgeterat minusresultat till att gå plus från och med årsskiftet 2019. Det har vi också lyckats med i det ackumulerade resultatet under våren. Vi hade hoppats på att få ta del av DET NYA MEDIESTÖDET, där vi uppfyllde alla kriterier, men tyvärr fick vi avslag, säger Jeanette Lindström.

"En bransch i gungning"
- Med detta besked gick luften lite ur oss och i samband med detta väljer även vår andra delägare att inte satsa mer kapital. Marknaden är tuff och det är en stor bransch i gungning, säger Jeanette.

24Sverige undersökte även ett vidare samarbete med Bonnier, som har tagit över kontrollen av Mittmedias andel i bolaget, men de avsåg inte att skjuta in mer pengar.

– Tyvärr ligger inte våra gratis lokala nyheter i linje med deras affärsstrategi. Med detta sammantaget så väljer LindMarkmedia, jag och försäljningschef Peter Marklund att inte ensamma fortsätta satsningen, säger Jeanette.

Nu har en konkursförvaltare tagit över bolaget och i nuläget finns det inget besked kring hur länge verksamheten kommer att fortsätta.

Det handlar om pengar
Ännu en kollega i branschen – Tidningen Fyren i Höganäs – ligger idag sas på is. Det var nu redan ett bra tag sedan som kvinnorna och männen bakom den satsningen bestämde sig för att tills vidare inte hålla igång tidningen. Ekonomin var förstås en av faktorerna bakom beslutet.

Vad händer då på bjuvsnytt.se? Redaktionen har på sistone fått in reaktioner på att vi inte längre bevakar de månatliga mötena i Bjuvs kommunfullmäktige.

Redan för mer än ett år sedan slutade Helsingborgs Dagblad att komma på dessa möten. Den dåvarande chefredaktören svarade en upprörd Bjuvsbo på frågan Varför:

- Det ger inte tillräckligt många klick att skriva om mötena, sa han.

Cyniskt, kan tyckas, men hur många jobbar egentligen gratis? HD var redan då en del av Sydsvenskan och att det blivit så berodde såklart på att det gick dåligt för tidningen. Som då måste välja noga vilka jobb medarbetarna skulle åka ut på.

Tillbaka till bjuvsnytt.se
Men tillbaka till bjuvsnytt.se och kritiken mot oss. Nej, inte heller undertecknad sitter numera på särskilt många möten i Bjuvs kommunfullmäktige. De är alltid på kvällstid och varken den tiden eller någon annan arbetstid genererar idag några inkomster.

Medan många invånare i Bjuvs kommun välkomnat tidningen så har inte företag och annonsörer tyckt den varit något att räkna med. Undantaget de som faktiskt insett värdet av lokal journalistik som inte minst granskar de lokala makthavarna. Vilket bjuvsnytt.se haft nöjet att lyckas göra med god framgång.

Men strunt i pengar, har vi sagt. När man startar en verksamhet går det back innan det går runt och bra. Och förresten har det varit både behövligt och jätteroligt att göra bjuvsnytt.se. Jag har dagligen träffat fantastiska människor i Bjuv, Billesholm och Ekeby och skrivit om allt bra och gott de gör. Imponerande! Att det finns så mycket uppslag att ösa ur, det hade jag inte en aaaaning om! Trots att jag är född och uppvuxen i kommunen!

Men nu börjar även jag tröttna. Det senaste året har jag dragit ner på arbetstempot högst väsentligt. Underbara donatorer har gjort att jag inte släppt jobbet helt utan trots allt valt att leverera de nyheter etc som jag stött på. Som idag tex det där med hur Kultur- och fritidsnämnden bryter mot gällande regelverk när det gäller ekonomiskt stöd till föreningar.

Om jag inte – precis som 24-ägarna, HD, Sydsvenskan mfl redaktioner resonerar – har intäkter – ja, då går det inte att driva verksamhet i evighet. Man tar slut.

Fast JAG är inte slut än. Jag går på mitt 67:e år. Men har inga planer på att sluta jobba.

För trots allt har jag inga stora finansiärer och ägare som tex Bonnier för de hade lagt ner bjuvsnytt.se för länge sedan!

Medans jag fortfarande tittar vädjande på min numera något magerlagda spargris och säger:

- Äh! Vi drar det ett varv till! Okej??

- Okej då, säger grisen. ETT varv till då.

Marianne Rönnberg Galmor

Chefredaktör, ansvarig utgivare och ägare till bjuvsnytt.se.

Källa 1: 24Sverige

 

SÖK

GÅNG

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »