Nya Karolinska med adress Solna utgör idag ett närmast bombastiskt riktmärke för den som kommer till Stockholm och Haga på E4:an såväl söder- som norrifrån. Foto: SLL.
VÅRDKRISEN Karolinska universitetssjukhuset –som går 1,6 miljarder kr back - lägger ett varsel på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster, skriver TT på onsdagen.

Varslet beskrivs av sjukhusdirektör Björn Zoëga som "ofrånkomligt".

- Självklart kommer patienterna att påverkas när nästan var tionde läkare ska bort från Karolinska – att påstå något annat är ”lögnaktigt”, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening till SvD.

Varslet om vårdpersonalen ska läggas till det tidigare från i våras, då det 550 administrativa tjänster varslades om uppsägning.

- Varslet omfattar även ett fåtal tjänster inom sjukhusservice. Patienterna kommer inte att påverkas negativt, sjukhuset genomför förändringarna med fortsatt god patientsäkerhet, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Karolinska går 1,6 miljarder kronor back samtidigt som det gigantiska ny- och ombygget i Solna/Stockholm nu är uppe på en kostnad av 23 miljarder kronor – 10 mer än beräknat.

Enligt Kommunal, som organiserar sjuksköterskor mfl, kommer det att bli ”katastrof” på Karolinska om varslet genomförs.

MRG