DEBATT Moderaterna i Bjuv är kritiska till att kommunen inte tillsatt en särskild krissamordnare som ska hjälpa dem som drabbades av omfattande skador i samband med skyfallet för två veckor sedan och de pekar också på dåligt undrhåll av avloppsnäten. Vad tycker du?

Det har nu gått 2 veckor sedan många bjuvsbor chockades av de skador de drabbades av vid skyfallet, skriver M i Bjuv och fortsätter:

Idag står det containrar på flera gator där de boende får slänga sina ägodelar som de har vårdat och som i många fall betyder mycket för dem.

I många fastigheter kan de inte bo kvar på grund av vattenskadorna. De blir tvingade att söka annan bostad under 6-7 månader som det tar att renovera husen. Det är inte lätt för någon att plötsligt hamna i denna situation och speciellt inte om man är äldre och ensamstående. De blir hänvisade till att bo på hotell, något som vi inte har i Bjuv.  Vattenskadorna har även drabbat deras bilar så det blir svårt att bosätta sig på annan ort.

De styrande (S) i Bjuv borde omgående ha tillsatt en krissamordnare för att stötta och hjälpa de drabbade kommuninvånarna

Det gäller att måna om sina invånare och visa empati. Det är svårt nog att på egen hand lösa alla de problem som uppstår i sådana situationer. Det är visserligen försäkringsbolagens ansvar att ställa upp ekonomiskt, men det räcker inte i alla lägen. 

Vi har full förståelse för att avloppssystemet inte kan klara av den vattenmängd som kom under så kort tid men en  del av vattenskadorna hade säkert kunnat minimeras om tillsynen och skötseln av rören hade utförts kontinuerligt.

Boende på Astergatan t ex har sedan 2014 påtalat vattensamlingen vid en brunn i gatan. Efter flera påringningar och mail kom äntligen spolbilen den 29 juni 2016. Det tog alltså 2 år för att få en felanmälan åtgärdad.

Nästa problem som uppstod var att chauffören hade fått fel adress (Asterbergsgatan i stället för Astergatan stod det på arbetsordern). När han blev uppmärksam på var spolningen skulle ske såg han efter ett par timmar att vattnet inte sjönk. Han fick beställa filmning och det  visade sig att röret var trasigt och fullt av rötter från kommunens pilar.

Det kanske ser likadant ut på fler ställen? 

Margit Johansson (M)                                           Ninnie Lindell (M)
ledamot fullmäktige                                              oppositionsråd    

 

KOMMENTARER från läsare:

Först vill jag säga att det var väl att inga människor omkom och att husen inte rasade ihop vilket ofta sker utomlands vid oväder. Det som nu hände i Bjuv fanns det tydligen ingen beredskap för och det är beklagligt. Med facit i hand kan Billesholm och Ekeby också drabbas om liknande oväder inträffar igen lokalt där. Dåligt underhållna rör finns antagligen i alla kommundelar. Sedan går det väl inte att gräva upp hela kommunens vattenledningsnät och kontrollera alla rostiga antika rör. Ett evighetsjobb ter det sig som. Alla stackars drabbade invånare har genomlidit en katastrof som vi i Sverige inte är vana vid. I alla fall väldigt sällan.

Wivianne Larsson
Billesholm

 

HÄR kan du läsa kommunalrådet Anders Månssons svar till M.

Har DU synpunkter på situationen före, under eller efter översvämningarna? Skriv då till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 


PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.