NÖJE I dessa hemestertider går jag gärna och fikar. På Café Livingstone på Fäladen gör jag det dessutom i en häftig miljö som inte är vanlig i våra trakter. Fiket öppnar imorgon lördag.
Medlemmar på Billesholms- och Bjuvssidor på  Facebook har kanske redan sett lägesrapporter och flashar postade av William och Håkan Holmström om att Café Livingstone snart öppnar. Jag har tagit mig en tjyvkik före öppningsdagen imorgon lördag.

William och Håkan Holmström har byggt ett annorlunda och trivsamt café på Fäladen i Billesholm.

Café Livingstone ligger på vänster hand när du kommer på Böketoftavägen från Billesholm till Kågeröd. När du ser skylten Billesholm upphör ska du nästan direkt svänga vänster in på gården. Är du bekant med trakten vet du var en gång den sk Donkey Farm ligger. Och då har du kommit rätt.

Här hos Holmströms är alltså ovanliga djur i sig ingen nyhet.

- Egentligen började det hela med att jag, när jag var liten, fick en boaorm, berättar Håkan Holmström.

- Och på den vägen är det, fortsätter han. Sedan dess  är jag intresserad av djur som inte alla har hemma.

 

 

 Jag ser mig omkring i den djungeldekorerade  entrén. Som även innehåller terrarier. Vackra fåglar ger ljud ifrån sig när vi dyker upp. En exotisk duva gillar inte när jag försöker fotografera henne och flyr in i ett terrarium. Hon landar högt upp på en gren. Utom räckhåll för de  eventuellt hungriga krokodilerna som bor här. Små krokodiler, men ändå....

Två gula, gulliga nymfparakiter håller låda i buren de sitter i inomhus. De kivar lite med varann. Kanske för att de hellre vill vara i sin stora utomhusbur. Men idag regnar det och då har de det bättre inomhus.

Ovanför oss alla gör en ensam grön ara allt han kan för att få uppmärksamhet. Och visst, jag fotograferar skönheten.

 

 

 

Fiket ute i lodgen
Caféet är utomhus. Snyggt uppbyggt i en stil jag döper till safari lodge. Här finns olika sittgrupper. I baren beställer man fika mm. Och väljer från vilken plats man vill beskåda landskapet. Och djuren.

Här finns fortfarande en åsna. Fåglar i jätteburar. Och två mycket nyfikna och sociala strutsar! Som den som vill kan klappa och gosa med.

Stora sköldpaddor ska också vara på plats på invigningen, berättar Håkan.

Café Livingstone är alltså inget mindre än ett i tredje generationen nedärvt intresse för udda djur, konstaterar jag. Och även om Håkan Holmström spelat en stor roll både tidigare och idag så är det sonen William Holmström, som äger företaget idag.

- Varför dessa djur, frågar jag honom. Har du läst zoologi eller liknande?

- Jag är självlärd, svarar William. Vi har alltid haft djur så jag har ju vuxit upp med detta intresset. Pappa och farfar har lärt mig det de kan. Och så har jag själv sökt information och läst på. När jag behövt få information och kunskap.

Pappa Håkan, som vi känner som en tusenkonstnär och mångsysslare, säger att han ska hålla sig i bakgrunden. Att det är "Wille" som bestämmer. Han svämmar över av stolthet när han säger:

- Jag hoppas detta ska lyckas för Wille. Detta är vad jag, som hans far, kan ge honom.

- Jag finns alltid i bakgrunden med handfast hjälp och råd. Men detta är Willes företag.

 

 

Hästsksor betyder tur
Det är dags att fotografera och på väggen hänger två hästskor. Som pappa hängt upp. En rätt och den andra upp och ner. Jag ber Wille vända på den som hänger så att turen rinner ut. Här lämnas inget åt slumpen!

Regnet öser fortfarande ner när jag lämnar Café Livingstone. Men jag ska absolut dit igen och fika när vädret blir bättre. Bland djungeldjur och grönt. På Fäladen. Utanför Billesholm.

Var annars??

Marianne Rönnberg Galmor


PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.