EKEBY Just nu är kyrkan i Ekeby en s.k. Vägkyrka. Det innebär att den är öppen i hela två veckor och att den som känner för det är välkommn att dagtid titta in på en fika och en pratstund. På eftermiddagen hålls också en andakt besökarna är välkomna att delta i.
År 1999 startade kyrkoherde Annika Linderfalk i Ekeby församling s.k. Öppen kyrka. Traditionen har med några års uppehåll upprätthållits fram till i fjol. I år är det istället Vägkyrka som gäller.

Den stora skillanden på de två är att Vägkyrkan är öppen två veckor istället för Öppen kyrka en vecka. Det finns också en del krav på en Vägkyrka som t.ex. att det just ska hållas en andakt samt att det ska finnas både guide och toalett för besökarna.

I Ekeby välhållna och välurtrustade kyrka är detta inte något problem. Kyrkan är överhuvud taget både pampig och välkomanden. Den ligger högt från vägen sett och har en bekväm ingång i form av en stensatt ramp.

Under tiden Vägkyrkan är öppen visas en samling vackra ikoner. I alla de vackra, djupa fönsternischerna trängs änglar av alla de slag om utrymmet. Vissa bibliska motiv har återgetts i "dockform" och är roliga att titta på.

 

 

Utställningarna i kyrkan med ikoner och bibliska figurer samt änglar av olika slag visas under temat "Ett fönster mot himmelen". Det är ikonmålaren Pia Dannewaern Fridh från Landskrona som ställer ut egna ikoner och Ewa Winqvist bibliska figurer.

Framme bredvid altaret kan man se på gamla konfirmationsfotografier. Krypten "en trappa ner" är också öppen och där finns föremål som bl.a. minner om bandet mellan Ekeby kyrka och "danskegodset" Gedsholm, som ligger nära kyrkan.

Besök från andra sidan Jägarbacken
På onsdagen var kyrkoherde Annika Linderfalk värd tillsammans med Kyrkorådets ordförande Jörgen Hansson. Då och då tittade besökare in. Efter en liten guidning stannade en del och drack kaffe och pratade en stund. Bland annat kom ett par herrar från Bjuv skrattande och undrade om Bjufsingar också släpptes in.

Jörgen Hansson skojade och sa att "Ja vi hann ju inte stänga så kom in!"

Stämningen i Ekeby kyrka är med andra ord god och familjär precis som kyrkoherde Annika Linderfalk vill ha det.

- Jag tycker Öppen kyrka är roligt liksom det här med Vägkyrka, säger Annika Linderfalk. Det är roligt när folk kommer och vi sitter och pratar. Det är så här öppet det ska vara i kyrkan. En del verkar lite rädda för att komma helt apropå. Har kanske gammaldags föreställningar om att man ska vara särskilt klädd när man går i kyrkan sov.

- Men så är det inte idag. Det viktiga är att komma. Att prata med andra, kanske bryta ensamhet, lära känna andra.

 

 

De dagar Vägkyrkan varit öppen har det kommit en jämn ström besökare, enligt kyrkoherden. Även den 11 juni, när det var  Hemvändardag i Ekeby, kom många på besök. Närmare bestämt 250 personer. Det var hela 100 fler än förra året, berättar en stolt Annika Linderfalk.

 

 

 

Vägkyrkan i Ekeby är öppen till och med söndag den 24 juli mellan kl 12.00 och 17.00.

 

Fakta om Ekeby kyrka

Kyrkan började byggas under 1100-talet och bestod då av långhus och kor med absid i romansk stil. Senare under medeltiden byggdes tornet.

Under 1860-talet revs hela den medeltida kyrkan, förutom tornet, då man uppförde ett nytt långhus. Kyrkan genomgick en restaurering 1926, då även den nuvarande altartavlan tillkom.

Under 2010 genomgick kyrkan en yttre renovering. Förutom att fasaden fick sig en upprustning, har man även bytt ut trasiga takpannor, kittat och målat om fönster, samt reparerat tornluckor.

Inventarier
- Som altartavla har kyrkan en kopia av Carl Blochs målning Christus Consolator ("Kristus tröstaren") utförd av Ingeborg Westfelt-Eggertz.

- Dopfunten från 1100-talet är, i likhet med många andra skånska dopfuntar, utförd av sandsten.

- De två glasmålningarna i koret i högbränt, blyinfattat glas av konstnärerna Randi Fisher och Ralph Bergholtz är från 1971. De bär titeln Livets träd.

- Kyrkorgeln byggdes 1950 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund.ria

VET DU VEM SOM GJORT PREDIKSTOLEN - OCH NÄR? 

Skriv i så fall till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

nne Rönnberg Galmor

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.