Kära gamla Billesholms Folkets Park är med sina118 år på nacken en närmast given plats för Nationaldagsfirandet i Bjuvs kommun. Traditionen uppskattas av folket och drar varje år större och större publik.

På måndagen den 6 juni - Sveriges nationaldag - firades det i ärevördiga gamla Parken i Södra Vram, Billesholm.

Parken bekostades av arbetarrörelsen och stod klar 1898. Under många år var den den självklara träffpunkten för traktens ungdom men sedan under senare hälften av 1900-talet hamnade den i bakvattnet. Artisterna, som förr turnerade landet runt för att visa upp sig för sin publik, slutade i allt större utsträckning med det. Nådastöten kom definitivt med Internet, Youtube, Spotify osv.

Idag har dock Bjuvs kommun insett värdet av att ha Parken kvar som den traditionella arbetar- och kultplats den är. En riktig pärla för det socialdemokratiskdominerade styret i kommunen. En pärla också för Sverige på så sätt att den är den idag är den bäst bevarade och bara en av några få existerande. I hela landet!

Att se så mycket publik inta det gröna, fina, ursprungliga trädgårdsmöblemanget är trevligt. Människor i alla åldrar. De gamla sitter medan de riktigt små kan springa runt i den stora parken och leka. Precis som jag själv gjorde på den tiden det begav sig. Inte minst när Rask & Björk hade sina återkommande bilutställningar här.

 

 

 

Nation och samling
På Nationaldagen var det dock betoning på nation och samling. Vare sig av Eddys veteranbilar eller Raskens dito syntes ett spår. Bjuvs kommun delade ut sitt Kulturpris - som i år gick till Eddy och Inga Nilsson för deras idoga arbete med att sedan 9 år tillbaka arrangera Veteranbilsträffarna i Parken. En fin reklam såvä för evenemanget själv som för Parken och den bygd den ligger i.

Även ett ungdomsledarpris delades ut. I år till Henrik Ottosson, ungdomsledare i Billesholms IK, klubben för enbart tjejer och med hemmaplan i Norra Vram.

Årets företagare
Företagarna Bjuv hade också förlagt sitt tillkännagivande av Årets Företagare till Nationaldagen i Parken. Årets vinnare är Lars Karlsson på Lindells Bil AB i Billesholm.

Ytterligare tre priser delades ut av Företagarna. En ny rutin från i fjol som man hoppas ska bli en tradition. I fjol utsåg styrelsen själv vinnarna. I år var det allmänheten som bestämde och då blev Årets Ledare: Johan Ripa, Laritryck. Årets Skapare: Kent Plateryd, Custom by Kent. Årets Handlare/butik: Selleberga Schnitzel & Burger, Anna & Mathias.

Rotary Bjuv ville förstås inte vara sämre och delade även de ut en rad priser. Bland annat till Anhörigföreningen vars härförare Gull-Britt Hansson från Ekeby var på plats för att ta emot utmärkelsen.

Årets nya medborgare
Bert Roos, kommunstyrelsens ordförande, berättade traditionsenligt om de nya medborgare Bjuv fått det gångna året och hälsade dem välkomna. En liten present väntade var och en i Rotundan.

 


Själv träffade jag familjen Abdul Muti från Syriens huvudstad Damaskus. Pappa, mamma och 4 barn som bott i Sverige i 3 år och nu också är medborgare här.
 

Ett antal flaggor delades ut till föreningar och i slutet av programmet höll Daniel Johansson, chef för HVB-verksamheten i Bjuvs kommun, tal.

Slutet: Gör om och gör rätt!
Sist men inte minst var det dags att avsluta med nationalsågen. Från scenen ledd av en ung flicka med gitarr.

Utan att överdriva var det inte många som kunde texten. Eller så kunde de men vågade inte ge hals. Flickan sjöng och spelade jättefint men Parken hade verkligen förtjänat att alla i publiken stått upp och hjälpt artisten få upp lite feeling.

Förslag till kommunen inför nästa års tillställing:
Sätt upp två rejäla plakat på scenen. Ett på vardera sida. Med texten till Du gamla du fria. Tydligt textad. Det tror jag kommer att göra susen. Har ni väldigt mycket pengar i kassan då Folkets Park, så går det lika bra med en jättestor monitor ovanför artisten. Men det vore kanske att ta i?

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.