VANDRA Under 2015 har Skåneleden fotograferats med Googles trekker-kamera. Nu kan 30 mils vandring upplevas virtuellt innan vandringskängorna åker på. Från Ås till Åsleden och Öresundsleden.

Skåneleden, bara runt knuten från Bjuvs kommun med ingångar såväl i Åstorp som t.ex. Stenestad, blir den första svenska vandringsled nedanför fjällinjen som tar klivet in i en virtuell värld. Det är två av Skåneledens mest populära delleder som prioriterades i arbetet med att tillgängliggöra leden för fler.

– Det är viktigt för både vana och ovana vandrare att kunna planera sin tur och att leden finns på världens största kartverktyg är ett digitalt lyft, berättar Sofie Norrby, utvecklingsansvarig för Skåneleden på Region Skåne.

Både Stiftelsen Skånska Landskap, kommuner, Länsstyrelsen och Region Skånes Skåneledsteam har hjälpt till att bära kamerautrustningen, som bärs i en ryggsäck. Nu publiceras tusentals panoramabilder i Googles Street View-tjänst där den som vill planera sin vandring kan se hur leden ser ut i verkligheten, hur lägerplatsen ligger och hur svår eller tillgänglig en etapp verkar vara utifrån individens förutsättningar. En tjänst som kompletterar Skåneledens beskrivande natur- och kulturtexter, svårighetsgradering och inspirationsmaterial.

Under 2016 fortsätter arbetet med att fotografera Skåneleden på Österlen, genom bland annat Stenshuvuds nationalpark och Brösarps backar.

– Med hjälp av Street View Trekker har vi tidigare fotograferat platser som Galapagos, Grand Canyon och svenska Kungsleden. Målet är att skapa en karta över världen som är så omfattande, korrekt och användbar som möjligt och det känns väldigt bra att nu även kunna inkludera Skåneleden och göra den digitalt tillgänglig, säger Gustaf Brusewitz, informationschef på Google i Sverige.

Rekommenderas varmt
Själv har jag med make, barn och deras kusiner vandrat en del av Skåneleden. På riktigt alltså. Virtuellt har jag inte hunnit göra något test ännu men det måste så klart ske.

Vi körde upp i två bilar på Söderåsen från Bjuvshållet. Parkerade den ena vid den station vi tänkt ha som mål och den andra vid vår startpunkt. På så sätt kom vi åt båda bilarna igen när vi vandrat färdigt och alla vandrare kom hem! Matsäck hade vi med oss själva eftersom vi inte på vår vandring passerade något ställe där vi kunde köpa mat.

Om vandringen kan jag bara säga: Det är underbart att vandra på Söderåsen! Naturen är av alla slag och mycket omväxlande. Vi mötte inte några andra människor på vår tur och det där lugnet och stillheten i skogen - den går inte av för hackor! Testa att bara gå en kortare sträcka om du inte gjort det förut.

 

Fakta om Skåneleden
Skåneleden består utav 5 delleder som inkluderar över 100 mils vandringsled uppdelat på 89 etapper genom 29 kommuner. Satsningen på digital tillgänglighet av leden är en del av Region Skånes mål att Skåneleden år 2020 ska vara en exportmogen led av internationell standard.

Google Street View omfattar mer än 3000 städer i över 50 länder. Trekker-kameran är utrustad med 15 linser riktade åt olika håll och tar bilder varje 2.5 sekund, vilket möjliggör 360-graders panoramabilder. Bilderna sammanfogas sedan och görs tillgängliga via Google Maps.

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

MRG


PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.