MILJÖ - Bjuvs kommun växlar upp som egen myndighet med att hantera och ta ett ökat ansvar för miljöinspektioner, heter det i ett pressmeddelande från kommunhuset på onsdagen. Vad utträdet ur Miljöförbundet kostar och hur stor kostym den egna enheten i kommunhuset ska ha, återstår dock att bestämma.

- För att ge en ännu bättre service mot näringslivet med hög tillgänglighet och lokal närvaro för företag och kommuninvånare, startar Bjuvs kommun en miljöavdelning med start den 2 januari. Miljöavdelningen kommer att utöva tillsyn och inspektioner inom miljö, hälsoskydd och livsmedel och ger även råd till lokala företag och invånare.

Så slutar alltså den ganska långa och seglivade debatt som förts sedan den politiska ledningen Sverigedemokraterna/Moderaterna först annonserade att de har för avsikt att överge medlemskapet i Söderåsens Miljöförbund.

- Den 31 december 2022 lämnar Bjuvs kommun Miljöförbundet, bekräftar kommunalrådet Mikael Henrysson.

Beslutet att lämna kommer att kosta kommunen en hel del pengar. Hur mycket vet inte Mikael Henrysson idag men Miljöförbundet har tidigare i diskussionen krävt 900 000 kronor för uttåget.

Kontroversiellt beslut
När Bjuvs politiska ledning först förde saken på tal opponerade sig oppositionen och Socialdemokraterna anmälde saken till Förvaltningsrätten eftersom man inte ansåg att ärendet följt den korrekta beslutsgången. Förvaltningsrätten återkom med beskedet att anmälan ogillades.

En annan medlem i Söderåsens miljöförbund – Klippans kommun – opponerade sig också mot Bjuvs agerande. Beslutet hade inte tagit i rätt instans, menade man.

- Vi anser att 900 000 kronor är en orimlig summa för utträdet, säger Mikael Henrysson på torsdagen. Men frågan stöts och blöts fortfarande och blir nog slutligen en förhandlingsfråga. Som vi får ta ställning till när det blir aktuellt.

Kvarstående frågetecken
Hur många handläggare den nya enheten i Bjuvs kommunhus kommer att ha är inte bestämt.

- Just nu pågår en diskussion med Miljöförbundet om att vi ska få ut våra pågående ärenden så att vi själv ska kunna handlägga dem, säger Henrysson.

- Sedan tänker vi försöka skapa ett samarbete med Åstorps kommun, som också står utanför Miljöförbundet. För att se om vi kan ”dela” på viss personal, avslutar kommunalrådet.

Inbjudan till dialog
För att kunna ge bästa möjliga service bjuder därför kommunen in lokala företag för dialog och information den 30 november kl 18.00 på restaurang Ärtan, Food Hills i Bjuv.

Marianne Rönnberg Galmor


PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.