KOMMUNALT Man kan inte säga annat än att i Bjuv går det numera undan. Igår fick kommunchefen Christer Pålsson gå. Idag onsdag presenterar kommunen en ny tf kommunchef – Christian Alexandersson. Som precis som sin föregångare har ett förflutet i Landskrona.

På tisdagen entledigades Bjuvs kommunchef sedan 10 år - Christer Pålsson från Malmö. Sedan först Kommunstyrelsens arbetsutskott (Ksau) och sedan Kommunstyrelsen (KS) fått träffa Christian Alexandersson så gick det ut ett pressmeddelande från informationsavdelningen om den nya tf chefen.

Christian Alexandersson (bilden) är inte ny i kommunhuset. Han har en tid arbetat som konsult i Bjuv så någon särskild smekmånad eller startsträcka lär han inte behöva.

På frågan vilken sorts uppdrag Alexandersson utfört för Bjuvs kommun säger Mikael Henrysson, kommunalråd:

- Han anlitades inledningsvis för att vi behövde hjälp med att kartlägga oseriösa fastighetsägare i kommunen. Sedan har han idag hand om projekt som jag just nu inte kan gå närmare in på.

I det officiella pressmeddelandet läser vi vidare:

-  Christian har under en tid arbetat för kommunen som konsult och har en kort startsträcka för att komma in i den nya rollen, vilket blir utmärkt för oss, säger kommunalrådet Mikael Henrysson (SD).

- Vi är mycket glada att ha Christian på plats och tror att hans förmåga att driva på och få saker att hända är precis det som Bjuvs kommun nu behöver för att fortsätta utvecklas, säger .Matthias Åkesson, gruppledare för Moderaterna som tillsammans med Sverigedemokraterna sedan valet styr Bjuvs kommun.

”Bjuv en spännande kommun”
I pressmeddelandet framhålls Christian Alexanderssons gedigna erfarenhet från ledande kommunala befattningar bl.a. som stadsdirektör i Landskrona och kommunchef i Halmstad. Han har alltså, precis som den avgående Christer Pålsson, tidigare arbetat i Landskrona. Där Pålsson f.ö. fick sparken.

Research på Alexandersson visar inget som har med avsked att göra. Han värvades av Landskrona stad från näringslivet. Där hade han bland annat varit en viktig aktör i byggandet av Friends arena i Solna.  Bygget var skandalomsusat och i det sammanhanget åtalades Christian Alexandersson för mutbrott tillsammans med bl.a. Peabs Erik Paulsson. Men friades senare från anklagelserna.

"Bland NV Skånes mäktigaste"
Alexandersson blev senare kommunala Landskrona stadsutvecklings vd och hade som sådan ett stort inflytande på stadens utveckling. Inflytandet blev inte mindre när han sedan blev stadsdirektör, heter det 2018 i Helsingborgs Dagblad. Som också listat Alexandersson på sin Maktlistan över NV Skånes mäktigaste personer.

Under sin tid som stadsdirektör i Landskrona var han 2019 stadens högst betalda tjänsteman med inte mindre än 141.000 kronor i månadslön. Och en tjänstebil – Tesla X – med en skyhögt leasingavgift. Något som ifrågasattes av en del.

Att en så erfaren person söker arbetsuppgifter i lilla Bjuv, och sedan utses till t.f. kommunchef istället för att få jobbet direkt, väcker nyfikenhet.

- Bjuv är en spännande kommun med en intressant vision och jag ser fram emot att få vara en del av den resan och nu sätta basen för framtiden, säger Christian Alexandersson själv med anledning av sitt nya uppdrag.

Inga småsummor precis
- Nu inleder vi en erforderlig rekryteringsprocess för att hitta en ordinarie chef, kommenterar Mikael Henrysson frågan. Och jag tror inte Christian Alexandersson vill bli kommunchef.

Bjuvsweek lär ha anledning att återkomma både till vem som till slut får kommunchefsjobbet, vilken lön han eller hon får och förstås vilken tjänstebil det blir. Dessutom återkommer vi med summan för att sparka Christer Pålsson – som enligt Henrysson inte begått något tjänstefel.

- Som du förstår, säger Mikael Henrysson idag, lär det inte röra sig om några små summor.

Oppositionen opponerar sig
Den politiska oppositionen under ledning av Socialdemokraterna sade både på mötet i Ksau och KS ja till att en tf kommundirektör utses. Men passade samtidigt på att markera att man inte alls är nöjd med hur informationen till oppositionen sköts.

- Vi sa ja till förordnandet av Alexandersson som tf kommundirektör utifrån att vi anser att det är viktigt att kommunen har en kommundirektör, säger Ulrika Thulin, oppositionsråd.

När det gäller frågan om Christer Pålssons entledigande deltog dock oppositionen INTE i beslutet. Ulrika Thulin förklarar:

- Sent igår eftermiddag fick vi ett mejl med en kallelse både till Ksau och efterföljande KS-möte. Där frågan skulle behandlas och beslutas. Någon mer information fick vi inte. Och med en så bristfällig information och framförhållning meddelade vi därför Ksau i morse att vi inte deltar i beslutet som rör Pålsson.

- Vi kan ha förståelse och respekt för hur majoriteten vill göra här – men majoriteten har ju också valt hur oppositionen ska hanteras -   och med så kort varsel och så lite underlag kan vi inte delta i beslutet, förtydligar hon och avslutar med:

- Önskar man enighet eller stöd får man hantera oppositionen på ett annat sätt än majoriteten nu valt att göra.

Ulrika Thulin utvecklar resonenemanget:

- Hanteras vi på ett sådant sätt så att vi inte känner att vi kan delta i besluten så innebär det ju att majoriteten ensam får ansvara för alla kommande beslut också. Inte minst i ekonomiska sammanhang kan ju det ha betydelse.

Marianne Rönnberg Galmor

 

PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.