Bilden: Den sextontusende medborgaren i Bjuvs kommun - två veckor gamla Jasmine Matene - uppvaktades särskilt av kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson.
KOMMUNALT Antalet invånare i Bjuvs kommun passerade nyligen 16 000 och inflyttningstrycket fortsätter att vara högt, enligt kommunen själv. Naturnära läge och pendlingsmöjligheter tror man gör dagens Bjuv till en populär boendekommun.

Mellan år 2000 och 2021 växte kommunen med ungefär 100 personer per år och hittills i år ligger ökningen på 180 personer. En av orsakerna till ökningen är det stora utbudet av bostäder.

– Det är högt tryck på att bygga i Bjuv, det byggs mycket både villor, radhus och lägenheter. Vi märker inte av den avmattningen på grund av lågkonjunkturen som sker generellt i landet, utan det fortsätter att byggas nya bostäder här, säger Anneli Gille, chef för Byggnadsförvaltningen i Bjuvs kommun.

Anneli Gille upplever att kommunens arbete med att ta fram detaljplaner för bostäder nu skördar frukt, men det gynnsamma läget bidrar också till inflyttningen.

– Det är nära till Helsingborg, men Bjuv har billigare bostäder än så länge. Dessutom finns goda förbindelser, exempelvis via den nya tågstationen i Billesholm som har förbättrat pendlingen till Malmö.

De senaste tre åren har antalet sökta bygglov i kommunen legat på över 200, och hittills i år har 179 bygglovsansökningar inkommit till kommunen.

Ser vi till siffrorna för Bjuvs kommun för de senaste tio åren i den s.k. befolkningsprognosen så ser snittet per år ut såhär:

Inflyttningar - 1324
Utflyttningar - 1248
Flyttnetto = 75

Födda - 169
Döda - 149
Födelseöverskott = 20

Siffrorna för 2021 var:
Inflyttningar - 1504
Utflyttningar - 1384
Flyttnetto = 120

Födda - 165
Döda - 153
Födelseöverskott = 12

Vad gäller flyttbenägenhet och ålder så ser vi följande mönster (uppgifter från 2019-2021):

* Positiva siffror för åldrarna 0-17 samt 27–50. Det är därför rimligt att anta att det är barnfamiljer som flyttar in till kommunen.

* Negativa siffror för åldrarna 18-26 och 50-60. Unga vuxna som reser, vill bo i stan eller studerar på annan ort efter gymnasiet och lite äldre som kanske säljer villan efter att barnen har flyttat ut (för att resa, bo i stan eller studera på annan ort).

* Åldern 60-100 visar inte någon tydlig flyttendens. För gruppen i sin helhet är det ungefär plus minus noll.

Marianne Rönnberg Galmor
Källa: Bjuvs kommun
 

PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.