FÖRETAG Svensk däckåtervinning  har för avsikt att etablera sig på Ekeby industriområde sedan de först renoverat fastigheten med beteckningen Elestorp 6:72. Just nu prövar Söderåsens Miljöförbund om den tänkta verksamheten är förenlig med gällande miljölagstiftning.

Svensk däckåtervinning finns på flera platser i Sverige och är just nu i full färd med förberedelserna för att starta upp också i Ekeby. Företaget har anmält detta till Söderåsens Miljöförbund som i sin tur begärt handlingar från företaget som visar att de följer lagen.

- Vi har även skickat de begärda handlingar som vi nu fått in vidare till Länsstyrelsen, NSVA och Räddningstjänsten i Bjuvs kommun, säger Andreas Johansson, miljöinspektör på Miljöförbundet.

- Sedan jag själv besökt området där industrin är tänkt att ligga såg jag ett närliggande villaområde och begärde då ytterligare komplettering från Svensk däckåtervinning i form av en formell bullerberäkning, fortsätter Andreas Johansson. Den är nu gjord och de hamnar under gällande riktvärden.

Andreas Johansson är väl medveten om att de boende längs området tidigare haft stora problem med ett s.k. bearbetningsföretag på Elestorp 6:72 och har därför vidtagit ännu en åtgärd för att ingjuta lugn bland de boende.

Hänsyn och dialog
- Jag har förutom att skicka handlingarna till berörda myndigheter även skickat brev med information om den tänkta verksamheten till de närboende. I brevet ber jag dem inkomma med synpunkter.

Brevet från förbundet inleds med att Svensk däckåtervinning "inkommit med en anmälan om miljöfarlig verksamhet

Att Miljöförbundet skickar brev på det sättet tillhör sällsyntheterna men Andreas Johansson själv tycker det är viktigt att boende så nära som det här är fråga om får information om vad som är i görningen.

- Företaget har också sagt att de vill ha en dialog med de boende och det enda jag önskar är att de som hör av sig konkretiserar varför de eventuellt är emot etableringen. Jag förstår oron mot bakgrund av den tidigare dåliga erfarenheten. Men Miljöförbundet behöver faktamässigt baserad kritik om vi ska kunna pröva den mot miljölagen.

Helt ny verksamhet
Den tidigare bearbetningsindustrin som låg på den aktuella tomten orsakade stora miljöproblem.

- Nu talar vi om en helt ny verksamhet med en långsammare process samt under tak, säger Andreas Johansson. De har en oljeavskiljare och ska också bygga en damm så att inte spillvattnet rinner direkt ut i intilliggande vattendrag. Det är för att skydda dem och grundvattnet som vi också bett NSVA om ett utlåtande.

Söderåsens Miljöförbund har bara behörighet att neka en verksamhet om inte alla papper sas är i ordning. Är anmälan komplett kan och ska förbundet inte stoppa någon.

- Vi kommer att ha tillsyn på dem och får vi in klagomål åker vi på oanmäld inspektion, försäkrar Andreas Johansson.

Efterlyser dialog
Företaget Svensk däckåtervinning är intresserat av dialog med de boende, berättar Andreas Johansson. 

- Det går bra att ta den kontakten via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och MOTIVERA FAKTABASERAT varför du är emot etableringen, förtydligar han. SENAST den 18 november.

- Vi kommer att följa lagstiftningen. Och det tål att upprepa för invånarna att våra beslut alltid kan prövas i högre instans, avslutar Andreas Johansson.

Marianne Rönnberg Galmor


PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan

Bjuvs församling hälsar välkommen till julpyssel för hela familjen

God natt, Alfons Åberg!

PÅ GÅNG Lördagen 5 mars kl. 10.00 på Bjuvs bibliotek:

Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm

KULTUR Lördagen den 12 november bjuder Billesholmstraktens Hembygdsförening,

Kommun och polis ute och pratar trygghet
TRYGGHET? Med start ikväll 2.11 och vid totalt tre tillfällen kommer kommunen att vara ute i Billesholm, Bjuv och Ekeby tillsammans med polisen för att prata trygghet med invånare.
Möt författaren till bok om tågresande
Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond och författare, förelåser i Bjuv om tågets historia och betydelse. Foto: Johan Marklund.
KULTUR  "Ta tåget" är en ny bok genom historien, samtiden och in i framtiden. Var med och hör på föreläsning och träffa författaren på Bjuvs bibliotek tisdag den 25/10 kl. 18-19:

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.